Het is alweer bijna kerst. Ongelooflijk hoe snel de tijd voorbij gaat! December is voor iedereen vaak een extra drukke tijd. Er zijn verschillende feestdagen die we willen vieren, voor het werk heb je soms te maken met een eindejaarsdeadline en je wilt graag alles op en top verzorgen – meestal voor je omgeving. Daarnaast kan het ook zijn dat deze “feest”maand extra onrust met zich mee brengt, bijvoorbeeld omdat je juist met deze dagen je dierbaren mist of omdat je niet weet met wie je deze dagen kunt vieren. Het kan natuurlijk ook zijn dat je helemaal niet staat te kijken of zo’n feestmaand. Overal versieringen, kerstreclames en zogenaamde gezelligheid waar jij misschien niet op zit te wachten. Hoe ga je met al deze prikkels om? In dit blog vertel ik het je graag.
Blijf bij jezelf met deze tips
In deze drukke tijd is het extra belangrijk om bij jezelf te blijven. Het is belangrijk dat je je grenzen kent en dat je weet dat je ook af en toe voor jezelf mag kiezen. Ook is het goed om te weten wat je graag wil en wat je prettig vindt in deze drukke maand. Dit is echter niet zo makkelijk dan zoals ik het opgeschreven heb! Hieronder staan een paar tips waar je mee aan de slag kunt.
Ga na wat je (vindt dat je) moet
Moet je veel van jezelf in deze tijd? Doordat er in deze tijd vaak extra dingen te doen zijn en veel leuke reclames voorbij komen, kan het zijn dat je het idee hebt dat je hierin mee moet. Je hebt het idee ook raar aangekeken te worden als je dat níet doet. Je kunt hier ook vraagtekens bij zetten. Ga eerst eens na wat jij moet van jezelf, en bedenk ook waar het mee te maken heeft dat je vindt dat dit moet. Vraag je vervolgens af je je dit ook écht wilt doen. Mogelijk was je hier al achter toen je bent nagegaan waarom je vindt dat je dit moet.
Kies voor wat jij echt wilt
Als je een lijstje hebt van alle dingen die je vond dat je moest doen, dan had je al gekeken naar wat je zelf daarvan ook wilt doen. Het is goed om daar onderscheid in te maken. Soms vind je dat er iets voor kerst wel moet gebeuren, al is het de vraag of jíj dit moet doen. Kijk dus eens goed naar de dingen waarvan jij belangrijk vindt dat ze gebeuren, en wie dat zou moeten of kunnen doen. Moeten is niet het juiste woord; het gaat er meer om dat een ander ook iets voor jou kan doen. Als ze dit niet willen, kunnen ze dit aangeven. Het is dus geen moeten, maar willen!
Vraag hulp waar nodig
Nu heb je duidelijk welke onderdelen je zelf graag doet en welke iemand anders ook kan doen. Ga dan na wie dit zijn en overleg met diegenen. Ben er bewust van wat er in je hoofd gebeurt: de valkuil is dat je snel gaat denken dat mensen je niet kunnen helpen omdat ze het zelf ook druk hebben. Dat is echter iets dat de ander zelf mag aangeven, dat hoef jij niet voor ze in te vullen. Als ze iets doen wat ze niet willen, is dat hun eigen verantwoordelijkheid. Jij hebt het gevraagd en zij mogen ‘nee’ zeggen. Het is dus aan hen of ze dit doen of niet. Zeggen ze geen nee, dan kun je ervan uit gaan dat het voor hen geen probleem is!
Blijf het proces volgen
Blijf in de gaten hoe het verloopt. Het kan zijn dat je gaandeweg merkt dat het toch allemaal teveel is. Ga dan na of er nog dingen zijn die je alsnog over kunt dragen. Ga vooral na of alles écht nog steeds gedaan moet worden. Mogelijk kun je er korter tegen het einde van het jaar anders naar gaan kijken, zeker als de tijd dringt. Dan ga je, als het goed is, beter prioriteiten stellen.
Ik wens je veel succes! Heb je vragen of kom je er niet uit? Je weet me te vinden!