Alles perfect willen doen is een groot probleem voor veel mensen, al zullen ze dit zeker niet allemaal zo zien. Want voor hen is het heel normaal om het zo te doen. Ze zijn ervan overtuigd dat kritisch naar zichzelf en anderen kijken gewoon hoort. Want dat doe je toch gewoon? Jij wilt toch ook het beste? 
 
Nu in deze corona-tijd kan het zijn dat je het allemaal wat anders bekijkt. Misschien relativeer je nu meer. Het kan ook zijn dat je juist goed wil doen (voor een ander), zonder dat je er echt achter staat. Ik wil je hier een aantal zaken meegeven, zodat je nu ook eens over iets anders na kunt denken! 

Waar wil jij goed in zijn? 

Je kunt op verschillende vlakken proberen de beste te zijn. Het zal zeker niet altijd zo voelen dat je de beste wilt zijn. Daarom neem ik verschillende gebieden door, zodat je eens kunt checken hoe dit voor jou is.  

Uiterlijk en gezondheid 
Ben jij bezig met je uiterlijk en je gezondheid? Waar heeft dit mee te maken? Wil jij dit zelf of komt dit omdat je bij anderen ziet dat zij gezond leven en jij dit ook wilt? Zie jij er goed uit? Nee? Wat is er niet goed dan? En wat doe je daarmee? Voor sommigen zal dit een reden zijn om iets aan je uiterlijk te laten doen. Anderen kunnen zich er ook doodongelukkig door voelen. Maar bedenk nu eens echt: wanneer vind je het goed genoeg? Je zult merken dat het moeilijk is om hier een antwoord op te vinden. Want het zal pas goed voelen als je je tevreden voelt met jezelf. Dat is lastig als je denkt dat je uiterlijk en gezondheid nodig hebt om leuk gevonden te worden. 

Kinderen 
Ik weet niet of je kinderen hebt, maar als dit zo is, hoe is dat voor jou? Mogen ze zijn wie ze zijn of duw je ze stiekem toch wel eens een bepaalde richting in omdat dat er wel goed uit ziet voor de omgeving? En als ze daar dan zijn, is het dan goed? Of ga je dan toch weer twijfelen?  

Studie en werk 
Hoe heb je je studie of je werk gekozen? Heb je gekozen voor wat je zelf wilt of wat je dacht dat je omgeving zou willenHad het met een bepaalde status te maken? Tijdens je studie of werk, ben je dan tevreden met het resultaat? Of wil je iedere keer toch net meer kunnen. Heb je altijd wel iets wat beter kon. En waar baseer je dit dan op? Op wat je denkt dat anderen ervan vinden of om omdat je het zelf toch net niet goed genoeg vind. Is deze verwachting reëel? 

Vrije tijd 
Doe jij voornamelijk dingen die écht leuk vind of laat je dat toch meer bepalen door wat anderen willen? Doe je de dingen die je écht wilt of doe je dit om te laten zien hoe goed je bezig bent? Doe of koop je dingen omdat je er zelf van geniet, of is het toch meer om aan anderen te kunnen laten zien? En dan? Als ze het gezien hebben, wat gebeurt er daarna? Juist – dan moet je weer iets nieuws zoeken…  

Achtergrond 

Waar ligt het er nu aan dat mensen vaak zo bezig zijn met het goed willen doen? En wanneer is het dan goed? Kun jij hier een concreet antwoord op geven? Meestal niet, want vaak zit er een verkeerde reden achter. Je wilt bijvoorbeeld meer waardering, of je wilt leuk gevonden worden. Daarom ga je een eigen verhaal maken en van daaruit wil je dit perfect uitvoeren. Wat er vaak gebeurt is dat er dan allerlei verwachtingen gecreëerd worden die altijd tegenvallen! Daarnaast is het zo dat je keuzes maakt vanuit je eigen behoeften en wensen, niet gebaseerd op de manier waarop je dénkt dat anderen het zien. Want je weet nooit precies hoe het zit bij die ander. Bovendien krijg je innerlijke tevredenheid niet alleen door waardering van die ander.  

Als kind krijg je vaak complimenten van je ouders als je goed gepresteerd hebt. Je doet je best om steeds nieuwe complimenten te krijgen. Je prestaties worden belangrijk; belangrijker dan wie je echt bent. Je voelt je pas iets waard als je goed gepresteerd hebt. Dit gaat steeds een stapje verder. Dingen die je vaker doet zullen geen compliment blijven krijgen. Je doet er dus weer een stapje bovenop, zodat dit compliment er weer wel komt. En zo gaat dat door.  

Gevolg 

Wat je vaak ziet is dat de persoon die alles perfect wil doen meer werk verzet dan anderen. Diegene blijft zichzelf verbeteren. Iedere keer ontdekt hij of zij weer iets wat toch weer beter kan. Uiteindelijk is het nooit goed genoeg. Ook zie je dat ze werk voor anderen doen omdat ze denken dat dit moet, of omdat ze anders denken dat het niet goed genoeg is. De valkuil hiervan is dat ze daarmee ook het idee hebben dat ze er alleen voor staan. Ze hebben het idee dat anderen gebruik maken van zeMaar je had toch ook ‘nee’ kunnen zeggen?  

Waar merk je dit nu aan? 

Veel mensen weten niet altijd van zichzelf dat ze perfectionistisch zijn. Er zijn wel een aantal signalen die jou kunnen vertellen dat misschien jij er ook meer last van hebt dan je denkt! 
Deze signalen zijn stress, woede (vooral op jezelf), besluiteloosheid, onzekerheid, schuldgevoel, ontevredenheid, onrust en vermoeidheid. Waar je dit aan merkt zal zijn dat je niet (meer) zo goed kunt concentreren. Je gaat te lang door met taken of blijft aan de gang ter verbetering. Je geniet niet meer. Je merkt steeds vaker dat je dingen vergeten bent. Je cijfert jezelf weg. Je voelt je niet goed genoeg.  

En wat nu? 

Belangrijk is dat je eerst beseft hoe het bij jou werkt. Als je dit niet weet dan blijf je er tegen vechten en blijf je behoeften houden jezelf (en anderen) het tegendeel  te bewijzen.  
Even ervan uitgaande dat je gemerkt hebt dat je toch meer doorslaat dan je zou willen, wat kun je dan doen? 

  • Situaties die geweest zijn, zijn geweest. Deze kun je niet meer veranderen. Je kunt wel kijken wat jij kunt doen om toekomstige situaties te veranderen. Stel je eerst de vraag of iets wel veranderd kán worden, want sommige dingen zijn nu eenmaal gewoon zoals ze zijnHet gaat er dan natuurlijk nog wel om hoe je ermee omgaat, maar dan hoef je niets met de situatie op zich.  
  • Neem 100% eigen verantwoordelijkheid. Doe iets omdat je dit zelf wil, niet omdat anderen dit willen. Kijk naar je eigen gedrag in een situatie en of het beter is hier iets in aan te passen. Je kunt het ook verwachten van anderen, maar het is niet zeker dat dit gebeurd. Erover praten mag, al blijft het aan de ander wat hij of zij ermee doet. Heb je het idee dat de ander er niets mee doet, kijk dan hoe jij op een andere manier de boodschap over kunt brengen. En dan bedoel ik niet door harder te roepen, maar met andere woorden of op een rustiger tempo.  
  • Onderzoek je eigen werkelijkheid, want niet alles is zoals jij het bedenkt. Die is gekleurd door je eigen ervaringen en overtuigingen. Kijk eens wat verder. Praat er met anderen over. Je zult merken dat er verschillen in zitten.  
  • Voel je niet aangevallen. Het kan zijn dat het wel eens voorkomt dat iemand commentaar levert op wat je doet of gedaan hebt. Bedenk dan dat dit niet is om jou aan te vallen of om je te kleineren. Meestal is het zo dat de mensen om je heen je willen helpen. Ze willen je informatie geven over hoe het ook kan. Gooi dit niet direct weg, maar kijk of het iets voor jou is. Mogelijk heb je er iets aan! Steek je energie in nieuwe mogelijkheden in plaats van in boosheid op iemand die er iets van heeft gezegd.