Ik ben continu bezig met de vraag hoe we een relaxter leven kunnen creëren voor onszelf. Het liefst schreeuw ik dit van de daken zodat zo veel mogelijk mensen hier gebruik van kunnen maken. Vaak zie je zulke tips verwerkt in een stuk tekst. Ik zet ze vandaag gewoon lekker overzichtelijk op een rijtje voor je! 

Tip 1: Sta stil bij je manier van denken  

Vul jij sneller in dat een dag leuk was of toch eerder vervelend, doordat er iets tegenviel of tegenzat? Vaak merk je hier een patroon in. Je bent geneigd naar de leuke dingen van een dag te kijken, of juist niet! Kom je erachter dat je vooral blijft hangen op hetgeen niet leuk was of niet gelukt was, train jezelf dan om te focussen op wat wél leuk was eop wat wél gelukt is. Schrijf in de avond in ieder geval 3 dingen op, hoe klein het ook is. Meer mag ook he! 

Tip 2: Steek alleen energie in zaken die je kunt veranderen 


Zoals gezegd gebeuren er de hele dag door dingen. Hier zijn een aantal dingen waar je niets aan kunt doen zoals het weer, ziekte, of keuzes van anderen. Maar er zijn ook dingen waar je wel wat aan kunt doen. Steek daar je energie in! Bedenk hoe je het aanpakt en wat je daarvoor nodig hebt. Bel bijvoorbeeld die vriendin op waar je laatst een meningsverschil mee had en wat je maar niet los kunt laten. Zeg haar dat je misschien te kort door de bocht gereageerd had. Of als je maar tegen dat pak werk aan blijft kijken waar geen einde aan lijkt te komen, ga dan in gesprek met je leidinggevende om te kijken of er werk door anderen overgenomen kan worden.  

Soms is het zo dat je daar eerst nog iets voor moet leren, bijvoorbeeld opkomen voor jezelf. Ga daar dan naar op zoek of praat er eens met anderen over. Dat geeft niets; daar leer je ook al van! 

Tip 3: Blijf in het nu 

We zijn vaak geneigd om ons bezig te houden met dingen die al geweest zijn of met wat nog komen gaat. Dat heeft in principe weinig zin. De dingen die geweest zijn, kun je niet terugdraaien of veranderen. Het is nu eenmaal zo gegaan. Je kunt wel bezig zijn met hoe je het de volgende keer anders doet, maar dat is een andere tipDaarnaast kun je de dingen die nog komen gaan niet voorspellen. Je hebt immers geen glazen bol! We kunnen niet exact raden hoe het gaat lopen. Je hebt vaak te maken met omstandigheden waar je geen invloed op hebt, zoals ik bij tip 2 al zei.  

Als je bezig bent met het nu, geniet je ook van nu. Je bent er echt helemaal bij en je ervaart letterlijk wat er om je heen gebeurt. Je voelt, je luistert, je kijkt, je proeft, noem maar op. Je zintuigen helpen je met het ervaren van het nu, want de zintuigen weten niet anders. Je druk maken om het verleden of de toekomst doen wij mensen helemaal zelf.  

Tip 4: Bedenk hoe je iets de volgende keer anders kan doen 

Waar baal je van en hoe zou je dat beter aan kunnen pakken? Door hier bij stil te staan, voelt het al rustiger. Je weet wat je moet doen als er zich een soortgelijke situatie voordoet en je weet wat jou wel of niet helpt. Het is dus belangrijk om op de details te letten; bedenk exact wat je dan zal zeggen en hoe. Oefen het desnoods in jezelf of voor de spiegel, zodat het al wat meer eigen is. Ook al kun je niet exact bedenken wat je gaat zeggen, je weet vaak wel de rode draad. 

Tip 5 Plan tijd in voor jezelf 

Tijd voor jezelf is erg belangrijk. Hierin kun je doen wat jij wilt. Je hoeft even geen rekening te houden met anderen. Je krijgt even geen vragen van anderen. Gewoon lekker op jezelf. Als je liever met iemand iets gaat doen in deze tijd is dat ook prima. Waar het om gaat is dat het iets is waar jíj voor kiest, wat jíj echt wil doen. Even niets doen is ook lekker! Je even lekker terugtrekken met een kopje thee, bijvoorbeeld.  

Tip 6: Stop met je schuldig voelen of spijt te hebben  

Deze tip sluit goed aan bij tip 3. Sommige dingen heb je nu eenmaal niet in de hand. Sommigen dingen zijn nu eenmaal gebeurd. Het kan zijn dat je boos bent geworden terwijl je dit niet wilde of terwijl je dat zo niet bedoelde. Soms schiet je in een emotie en heb je daar later spijt van. Daar ben je nu eenmaal mens voor. Dat kan en dat is niet erg. Zorg vervolgens wel dat je het oppakt vanuit je eigen verantwoordelijkheid (tip 4!). Kijk wat je kunt doen om het goed te maken, zeg sorry of leg uit wat er aan de hand was. Hoe kwam het nu dat je zo reageerde? Ben hier open in. Kijk eventueel samen hoe je het de volgende keer anders aan kunt pakken, zodat je deze situatie kunt voorkomen. Spijt blijven hebben heeft geen zin. Je kunt het toch niet meer veranderen, het is al gebeurd. Zorg dan dat je het weer goed maakt! 

Voor nu zijn deze zes tips voldoende. Ik denk dat ik nog wel even door kan gaan, maar die tips bewaar ik voor een andere keer!