De stap van basisonderwijs naar middelbaar onderwijs is voor iedereen een grote stap om te maken. Het is anders, maar hóe anders? Kinderen beseffen dat vaak niet helemaal. Het is een kans om een nieuwe start te maken waarbij je een goede indruk achter wilt laten. Maar hoe doe je dat? Hoe zorg je dat je zelfverzekerd en met zelfvertrouwen voor de dag komt? Met de training ‘Plezier op school’ leren en ervaren jouw kinderen hoe ze dat doen. 

Plezier op school 

Ieder jaar organiseer ik, voordat het schooljaar begint, de training ‘Plezier op school’. Deze tweedaagse training is bedoeld voor kinderen die opkijken tegen hun nieuwe middelbare schoolavontuur. Misschien hebben ze moeite met vrienden maken, misschien kunnen ze moeilijk ‘nee’ zeggen of misschien worden ze wel gepest. De middelbare school is een kans om opnieuw te beginnen.  

Het voordeel van werken in een groepje is dat kinderen ‘onder elkaar’ zijn en dat ze van elkaar kunnen leren. Ze observeren elkaars gedrag en kunnen feedback geven. Doordat ik met een kleine groep werk kan ik iedereen de aandacht geven die hij of zij nodig heeft, maar hebben de kinderen niet het gevoel dat ze voor een hele groep staan. Daarnaast vind ik het fijn en effectief om een hele dag met een groep te werken. In een wekelijks praatgroepje van 1,5 uur is het makkelijk om je te ‘verschuilen’ en je groot te houden. Tijdens twee volle cursusdagen zie je veel meer van wie iemand echt is. 

“Ik zou willen dat er meer ouders beseffen dat deze cursus goed is voor hun kind, alswel voor henzelf. Ik heb er heel van opgestoken en mijn kind ook. Dat werpt zijn vruchten af op school en thuis.”

Hoe ziet de cursus eruit? 

‘Plezier op school’ is een tweedaagse cursus met maximaal zes deelnemers. We beginnen met een theoretisch deel waarin de kinderen leren hoe hun gedachtes en gedrag er voor anderen uit zien, en hoe anderen daarop zullen reageren. Daarna gaan we in groepsopdrachten aan de slag met oefenen, observeren en verbeteren. Ook komen basisvaardigheden communicatie aan bod, inclusief praktische handvaten. Hoe doe je iets wel of niet goed, en wat voor effect heeft dat? Kinderen ervaren dit zelf en ondersteunen elkaar hierbij.  

De tweede dag staat in het teken van moeilijke situaties, zoals gepest worden. Middels rollenspellen leren kinderen daarmee om te gaan. Door de rollen regelmatig om te draaien zien en ervaren kinderen elke situatie van meerdere kanten.  

Aanmelden 

Wanneer je je kind aanmeldt volgt er eerst een vrijblijvend intakegesprek met zowel de ouders als het kind. Dit is om na te gaan waar het probleem precies ligt en hoe de training daarbij kan helpen. Vóór aanvang van de cursus organiseer ik vervolgens een ouderbijeenkomst waarin ik alle ouders uitleg wat er precies in de training aan bod gaat komen. De cursusdagen voor dit jaar zijn op donderdag 20 en vrijdag 21 augustus.  

Als de kinderen ongeveer een week op hun nieuwe school zitten bel ik ze even om te vragen hoe het gaat. Is er misschien extra hulp nodig? Rond de herfstvakantie vindt er een terugkombijeenkomst plaats met alle deelnemende kinderen plaats; ook is er na de herfstvakantie een individuele eindevaluatie per persoon 

Hoe meld ik me aan? 

Stuur een mailtje naar info@groeipunt-hapert.nl of bel naar 06-36452100 om je direct aan te melden. Ik zal vervolgens contact met je opnemen om een afspraak te maken voor ons intakegesprek. 

Uit eerdere jaren weet ik hoe waardevol kinderen de training ‘Plezier op school’ ervaren. Ze krijgen meer zelfvertrouwen en gaan met meer plezier naar school. Ze weten nu hoe ze die moeilijke eerste stappen moeten zetten. Heb je interesse in deze training voor jouw zoon of dochter? Meld je dan direct aan. Er zijn slechts zes plekken beschikbaar, dus het advies is om niet te lang te wachten!