Regelmatig heb ik het over IEMT. Je zult merken dat ik enthousiast ben als ik over IEMT praat. Ik zou willen dat iedereen met deze methodiek kennis kon maken. Dan snap je meteen wat ik bedoel!

De afkorting IEMT staat voor Integral Eye Movement Therapy. Dit een methodiek is waar je met je ogen de vingers van de therapeut volgt. Het is bewezen dat het brein door deze oogbewegingen nieuwe verbindingen legt. Hierdoor kunnen vervelende gevoelens op een snelle en gemakkelijke manier verminderd worden. Verdwijnen zullen ze nooit; je herinneringen zul je blijven houden. Het gaat erom dat de verbinding tussen de situatie en het vervelende gevoel wat dat oplevert verbroken wordt. Op deze manier heb je minder last van deze vervelende gevoelens.

Geen hocus pocus
Het klinkt misschien allemaal als een hocus pocus verhaal maar dat is het toch niet. De man die deze methodiek ontwikkeld heeft, Andrew T. Austin, heeft hier veel onderzoek naar gedaan. Ook in Nederland zal hier meer aandacht voor komen. Er is steeds gekeken naar de effecten van deze methodiek op de mensen die het ondergingen. Gebleken is dat er in hele korte tijd veel resultaat behaald kan worden. Er zijn al veel voorbeelden van mensen die na een paar sessies, soms al na één sessie, geen last meer hebben van vervelende gevoelens. Het is moeilijk uit te leggen hoe dit zit. Ik kan alleen zeggen dat er grondig naar gekeken is en bewezen is dat het effectief werkt! Hier kun je meer lezen over IEMT.

EMT en EMDR
Vaak kennen mensen de term EMDR al wel. Dit is ook een methodiek die met oogbewegingen werken. Toch wil ik vermelden dat de ervaring leert dat de mensen die beiden hebben ervaren, IEMT als meer helpend ervaren. Ze geven aan dat ze verdieping opmerken en dat het meer oplevert in hun bestaan. Bij EMDR zie je vaak dat er een bepaald trauma aangepakt wordt. IEMT werkt meer verbredend en verdiepend.

IIEMT voorbeelden
Je kunt met allerlei klachten kijken of IEMT werkt. Het klopt dat het niet bij iedereen werkt. Maar het is zeker het proberen waard! Klachten als stress, depressie, angsten, burn-out, maar ook gevoelens als schaamte, schuld, boosheid en berdriet kunnen verholpen worden met IEMT.

In de inspiratiemail van deze week kun je concrete voorbeelden lezen van enkele IEMT-sessies.