Als je vakantie hebt gehad is het altijd weer even wennen. Er moet weer direct van alles en het lijkt net dat je niet weggeweest bent! Het zou fijn zijn als je je vakantiegevoel eens wat langer vast kunt houden! Of in ieder geval niet weer direct meegetrokken wordt in allerlei zaken die (volgens jou) moeten….

Begin bij het begin
Het is belangrijk om bij het begin te beginnen: om na de vakantie weer relaxed aan de slag te kunnen is het nodig om vóór je vakantie je werk goed af te bouwen. Probeer de eerste dagen aandacht te hebben voor het afbouwen van je volle-bak-werkmodus naar relaxed je vakantie vieren. Het beste is om de overgangen soepel te laten verlopen door zowel eerst af te bouwen naar de vakantie toe en nadien weer op te bouwen.

Afbouwen doe je door te zorgen dat je belangrijke zaken al een paar weken voor je vakantie af hebt, zodat je alleen nog de dingen hoeft te doen die écht nodig zijn en die dan pas aan de orde zijn. Ik schrijf ‘écht’ expres met een streepje omdat het goed is om stil te staan of het ook echt nodig is wat je allemaal wilt doen. Ook als je ‘ja’ zegt, kijk nog eens goed of dit écht zo is. Of is het toch meer omdat je vindt dat je dit voor de vakantie gedaan moet hebben? Of omdat je denkt dat anderen dit verwachten? Wat zou er gebeuren als je het nu niet zou doen?

Prioriteiten stellen
Maak van hieruit je keuze. Het kan zijn dat het fijner is dat het voor je vakantie gebeurt, maar als je dat stress oplevert of veel tijd kost is het de vraag of je dit nu per sé moet doen. De afbouw is belangrijk om snel te kunnen genieten van je vrije dagen in de vakantie. Anders blijf je hoofd nog te lang in werkmodus en duurt het langer vooraleer je brein overschakelt naar vakantiemodus.

Zorg er ook voor dat je de eerste dagen na de vakantie ruimte over houdt in je agenda om de zaken die zijn blijven liggen door te nemen en uit te zoeken. Plan ook niet direct deadlines in voor die eerste week! Rustig afbouwen én opbouwen gaan hand in hand.  

Terug uit de vakantiemodus
Na de vakantie is het van belang om jezelf de tijd te geven weer aan je dagelijks ritme te wennen. Zorg dat er niet direct bergen werk op je liggen te wachten. Kijk ook eens kritisch naar wat werkelijk direct gedaan moet worden.

Wat ook helpt in deze overgang is om de laatste dagen meer een dagelijks ritme aan te houden. Ga niet al te laat naar bed, sta op tijd op, eet weer drie keer per dag en ga weer eens sporten. Zo wen je alweer aan je dagelijkse regelmaat.

Weer aan het werk
Als je na je vakantie weer opstart, stort je dan niet gelijk op alles wat er ligt. Start rustig op door bij te praten met collega’s of op je gemak je mailbox bij te werken. Om de vakantiemodus wat langer vast te houden kun je in je pauze gaan wandelen. Zorg dat je regelmatig iets te drinken gaat halen. Plan het desnoods in! Verzand niet in het werk wat er ligt. Als je blokken inplant kun je tussentijds iets te drinken halen of even je benen strekken.

Kijk op je gemak door het werk dat gedaan moet worden. Maak een keuze tussen dingen die echt snel gedaan moeten worden, dingen die gedaan moeten worden en dingen die nog wel even kunnen wachten. Zorg dat je begint met de dingen die écht gedaan moeten worden en doe er één tegelijk! Met twee dingen tegelijk bezig zijn betekent ook dat die twee dingen vaak half gedaan worden. Aandacht op één ding tegelijk werkt aan alle kanten het beste!

Het geeft ook meer rust. Je zult merken dat je niet meteen opgeslokt wordt door de tijd en alles wat gedaan moet worden! Er zullen nu ongetwijfeld mensen zijn die zeggen dat het bij hun op het werk écht niet zo gaat. Toch wil ik je uitnodigen eens goed te kijken of dit wel écht zo is? Vaak kan er meer dan je denkt!