De vorige keer had ik het erover dat je op een rij kon zetten hoe je de dingen zou willen doen en wie je zou willen zijn. Daarnaast vroeg ik om te kijken naar wat je werkelijk doet en wie je bent. Ik hoop dat je hierin ook echt 100% eerlijk bent geweest. Misschien ben je ook al tot inzichten gekomen. Dat zou alleen maar mooi zijn! 

100% eerlijk….?

Nu zeg ik wel 100% eerlijk zijn, helpt je een beter mens te worden (als dat nodig is hè 😊). Dat klopt ook wel, alleen is het verdomde moeilijk soms. Je kunt jezelf namelijk van alles wijs maken. Je kunt snel antwoorden voor jezelf hebben als “ja maar het is toch belangrijk” of “ja maar dat kan ik toch niet maken”. Zo zul je zelf mogelijk ook wel wat andere antwoorden tegen komen. Op zich maakt dit ook niet uit. Het is alleen dat je jezelf dan wel van alles wijs maakt. Je doet nog steeds niet wat je echt wil of je bent niet wie je echt wil zijn. Wat zou dat betekenen denk je? 

Zeker niet gemakkelijk

Het is echt niet gemakkelijk om 100% eerlijk te zijn en jezelf niets wijs te maken. Op het moment dat je gewoon meegaat met de groep terwijl dit niet uitkomt, lijkt gemakkelijker. Ik zeg expres lijkt omdat je vaak achteraf, of misschien wel op het moment niet zo’n goed gevoel krijgt. Als je niet de gemakkelijke weg kiest, houdt dit bijna automatisch in dat je iets moeilijkers te doen hebt. Dat kan iets zijn wat nieuw voor je is, of iets wat je gewoon lastig vindt. Je bent er (nog) niet goed in. 

Soms is het zo

Nu is het natuurlijk wel zo dat niet iedereen zich aan jouw wenken kan voldoen. Je hebt nu eenmaal te maken met anderen, die ook wel eens een andere mening hebben of iets anders willen. Ook dat is niet erg. Soms maak je de keuze dat je dit graag voor die ander wil doen. Dat geeft dan ook een goed gevoel. 

Is dat het?

Is het dan zo dat je daar maar aan toe moet geven? Dat je voor die ander altijd maar de dingen doet. Hoe zou dit zijn denk je? Als het goed is ben je hier de vorige keer ook al enigszins achter gekomen. Het zou betekenen dat je nooit 100% gelukkig kunt worden. Nu is dat nogal een perfectionistisch streven, dus daar gaan we ook niet voor. Ondanks het goed zorgen voor jezelf, gebeuren er altijd wel eens dingen die niet zo fijn zijn. Je hebt gewoon niet alles in de hand. Hoe goed je ook je best doet, er zullen steeds weer grote of kleine dingen zijn die je niet leuk vindt. Dit kan al zo zijn als je een nat pak krijgt omdat je onderweg met de fiets ineens een regenbui over je heen krijgt. Misschien vind je dit wel leuk, he, dat kan ook. Maar je snapt wel wat ik bedoel denk ik.

Hoe dan ook

Hoe je het ook wendt of keert, helemaal gaan voor wat je wil, is niet gemakkelijk. Ik bedoel het hier echt in het kader van iets wat je aangaat of wat je voor jezelf wil veranderen. Het is dan heel gemakkelijk om te zeggen dat het nu even niet uitkomt. Of als je wil afvallen en je collega heeft iets lekkers bij, dat je dit dan toch maar pakt…want ja… het is zo lullig als ze dit speciaal voor jou meeneemt en jij het dan niet opeet! Jaja, zeg maar gewoon dat je het te lekker vindt om het te laten staan! En dat is ook helemaal niet erg he, dat mag je zelf weten. Bedenk dan alleen wel dat afvallen niet zo snel zal gaan dan je misschien zou willen. Ook dat kan zijn dat je dit wil. Maakt ook niet uit. Het is aan jou. Het is jouw eigen keuze hoe met zulke dingen omgaat.  
Vanuit mij alleen de vraag; sta toch nog eens stil bij de dingen die jij jezelf nogal eens wijs maakt. Kijk of je het ontdekt. 

En daarna

Daarna kom je de ‘resultaten’ toch wel tegen, als we even bij afvallen blijven. Je kunt in je hoofd hele goede bedoelingen hebben en als je dan toch kiest voor dat lekkers van je collega, zie je dit vanzelf terug op de weegschaal. Dus kijk even voor jezelf hoe jouw acties uitpakken. Wat betekent het voor je als je de gemakkelijke weg kiest. Ik noem het nu de gemakkelijke weg, omdat ik denk dat het gemakkelijker is om dat lekkere lekkers te pakken dan het af te wijzen. Het is natuurlijk wel zo dat als je het wél afgewezen zou hebben, je achteraf misschien wel een heel tevreden en voldaan gevoel overhoudt! Dit zul je niet ervaren als je het wel gepakt hebt. Dan zal het eerder een schuldgevoel zijn of boosheid of teleurstelling op jezelf. En ja hoe is dat dan voor je…  

Dus sta daar maar eens wat meer bij stil. Wat betekent het gedrag of je actie achteraf. Voelt het dan goed of houdt je er een vervelend gevoel aan over? Als dit laatste zo is, bedenk dan waardoor dit komt en hoe je het de volgende keer dan beter anders kunt doen!