Wij mensen hebben zo onze manieren. Deze zijn natuurlijk en zien we zo vaak dat het niet eens opvalt. Het hoort er gewoon bij. Nu vraag ik me steeds meer af of het wel zo gewoon is. En wat kunnen we daar dan mee? 

Ik voel me niet lekker 

De zin ‘ik voel me niet lekker’ horen we vaak. Het kan zijn omdat iemand niet fit is, grieperig is, of buikpijn of hoofdpijn heeft. Het kan ook zijn dat iemand dit zegt omdat hij of zij niet lekker in zijn of haar vel zit. Ook dit komt regelmatig voor. Iedereen heeft deze momenten. Ik geloof je niet als je zegt dat dit bij jou niet zo is! Iedereen heeft in zijn leven wel eens momenten dat het wat zwaarder, moeilijk of even niet leuk is. Denk maar aan jouw taken op je werk; zijn deze allemaal even leuk? Of kijk eens om je heen; heb je altijd alleen maar met leuke mensen te maken? Het antwoord is altijd nee.  En dat is ook niet erg, dat is gewoon het leven. 

Wat er dan vaak gebeurt, is dat mensen dan iets zoeken om deze ‘pijn’ niet te hoeven voelen. Ze hebben een rotdag gehad op het werk en denken onderweg naar huis al aan dat lekkere wijntje dat ze eens open zullen trekken. Of ze komen thuis en gaan argeloos swipen op de telefoon; even lekker niks! Zo kunnen we allemaal echt wel een aantal dingen bedenken die we in zulke situaties kunnen doen. Het is heel menselijk allemaal en op het eerste oog ook niets mis mee. 

Of toch wel? 

Het is de vraag wat dit nu daadwerkelijk oplevert. Op het moment zelf levert het je iets op – je hoeft nergens aan te denken en je geniet van je drankje of de situatie. Je líjkt het goed te doen, maar ik zeg líjkt, omdat je in werkelijkheid dat vervelende gevoel van die rotdag wegstopt en volstopt met andere dingen, waar je op dát moment plezier aan beleeft.  

Waar denk je waar dat vervelende gevoel blijft? Dat blijft gewoon rondzwerven in je lijf, of het wordt weggestopt in die put waar je al die andere vervelende dingen in wegstopt. Snel het deksel er weer op! Niet meer naar omkijken. Vaak gebeurt het letterlijk zo; het blijft in die put zitten, zonder dat je er aandacht aan besteedt. Het rot weg. Je zou zeggen dat het dan uiteindelijk weggaat, maar vaak blijft er toch iets achter dat een wond wordt. Hoe vaker dit gebeurt, hoe groter de wond wordt.  

Van kwaad tot erger 

Die grotere wond gaat er echt niet voor zorgen dat je steeds gelukkiger gaat voelen. In tegendeel zelfs! Die kan ervoor zorgen dat je op den duur helemaal niet meer fit bent. Dat je niet meer kunt werken, of geen puf meer hebt om nog leuke dingen te doen. Dat is toch niet wat je wilt! 

Wat je kunt doen is heel simpel. Op het moment dat je na een rotdag naar huis rijdt en aan dat wijntje denkt, merk dit dan op. Dat is je signaal om het in die put te gaan stoppen. Doe dit nou eens niet en sta stil bij die rotdag. Wat was er nu zo vervelend aan die dag? Waar liep je tegenaan? Wat betekent het voor je? Wat heb je hierin gedaan? Het is belangrijk dat je stil staat bij dat rotgevoel, dat je het niet wegstopt maar er gewoon naar kijkt. Je hoeft er verder niets mee te doen. 

Omzetten in actie 

Je kunt natuurlijk wel actie nemen hierop. Bijvoorbeeld als de rotdag ook te maken had met een vervelende opmerking die je gemaakt hebt tegen een collega kun je de telefoon pakken en zeggen dat het je spijt. Dit brengt opluchting met zich mee. Wat je ook doet, zorg dat je stil staat bij het rotgevoel van dat moment! 

Het kan ook zijn dat stilstaan bij dit rotgevoel niet direct gemakkelijk is. Dan kun je ervoor kiezen om even met iemand te praten. Zeg wat je dwars zit en praat er samen over door. Niet om oplossingen te zoeken, maar om over dit gevoel praten. Ook dat is weer een stap dichter bij verlichting! 

Grijp dus niet naar dingen die je rotgevoel wegnemen op dat moment. Die helpen op het moment zelf, maar zorgen er ook voor dat je ongemakken opspaart. Daar krijg je alleen maar meer last van! Om gelukkig te worden sta je stil bij wat je voelt.  

  • voel wat je voelt, zonder oordeel en zonder een oplossing te zoeken 
  • voer eventueel een actie daarop uit (zoals excuses aanbieden) 
  • praat erover met anderen zodat dit voor verlichting zorgt