Dit lijkt een erg rare titel. En toch is het een hele relevante. Ik merk met grote regelmaat dat mensen vast blijven houden aan hun eigen patronen, omdat dit zo vertrouwd voelt. Ook als deze patronen helemaal niet helpend zijn! Dat klinkt pas raar hè?! Nou, dat valt best mee hoor. Sta er maar eens bij stil: je doet altijd iets op een bepaalde manier. Je weet precies hoe dit dan werkt bij jou. Als je dit anders gaat doen, voelt dit vreemd, gek, niet jezelf. Om er aan te wennen, heb je even de tijd nodig en moet je je er nog bewust van zijn ook! Nee, dan is het veel gemakkelijker om te blijven doen wat je altijd deed. Lekker vertrouwd, voorspelbaar en duidelijk. Ja ook als het niet handig is!

Hoezo dat dan?
Vaak zie je dat, zoals iemand handelt, het hen iets oplevert. Of dit nu positief is of negatief, dat maakt niet uit. Het is heel simpel: als het je niets oplevert, stop je ermee! Als je verdrietig wordt, boos wordt of blijft doorzeuren en je daarmee aandacht krijgt, blijf je dit doen. Waarom zou je het ook anders doen? Hiermee krijg je je zin. Dan ga je er toch mee door?? Het ongemak wat je er van kan hebben, weegt niet op tegenover wat het je oplevert. Daarnaast heb je ook mensen die graag in deze slachtofferrol blijven. Ook dát levert hen doorgaans iets op. Ze krijgen daarmee aandacht, ze hoeven bepaalde dingen niet te doen en het is ook nog eens gemakkelijker voor jezelf! Kijk, nu zijn we er!

Wat doe jij met obstakels?

Terug naar jezelf
Uiteindelijk komt het altijd bij jezelf uit. Op het moment dat je ongemakken ervaart, zowel emotioneel als psychisch, is het veel handiger het weg te stoppen of  bij anderen neer te leggen. Dan hoef je zelf niets te doen… Toch zul je er zelf regelmatig mee geconfronteerd worden in de zin van iets waar je steeds tegenaan loopt en je overvallen wordt door allerlei gevoelens en pijn. Om deze uit de weg te gaan, kun je bijvoorbeeld een fobie ontwikkelen, of faalangst. Je gaat in ieder geval bij voorbaat deze vervelende gevoelens en pijn uit de weg. Zonder je af te vragen of het wel klopt zoals jij ze nu ervaart. Vaak heeft het ermee te maken dat je gebeurtenissen en ervaringen opslaat in je brein met bepaalde gevoelens van dát moment. Je brein gaat er dan mee op de loop en kan er een veel groter verhaal van maken. De werkelijkheid wordt dus als het ware verdraaid. Toch nemen we dit als waarheid aan. Vanuit hier ga je verder handelen. Je gaat bijvoorbeeld speciale plaatsen uit de weg, uit angst voor de mensen die je tegen kunt komen. Je doet een opdracht niet, omdat het kan zijn dat de opdracht mislukt. Je gaat de stoeltjeslift niet in, omdat er iets kan gebeuren. Zo kun je eindeloos doorgaan… En het klopt, het kan zijn dat er misgaat of dat er zich ongemakkelijke situaties voordoen.  So what?! Je ontneemt je daarmee ook andere dingen.

Van een leien dakje
Stel nu dat je al deze dingen tóch doet. Wat kan er dan werkelijk gebeuren? Misschien weet je niet goed om te gaan met vervelende gevoelens, dat kan. Hier zijn technieken voor om je te helpen. Daar heb ik het al vaker over gehad. En als je die vervelende gevoelens nu ‘weggewerkt’ hebt, wat dan? Nou, ik kan je 1 ding vertellen: er blijven zich altijd dingen voordoen die niet helemaal lopen zoals je wil! Dus je kunt echt nog wel eens het slachtoffer uithangen. Al kun je je afvragen of dat is wat je wil…

Een ander ‘probleem’ is: wat als alles van een leien dakje gaat? Dat kan toch niet? Waar blijf ik met mijn tijd? Hoe vul ik deze in? Vaak blijven mensen doen wat ze doen, omdat ze niet weten hoe ze het anders moeten doen. Daarnaast komt er ook allerlei gevoel naar boven als het allemaal wel goed verloopt. Ben ik dan niet verwaand of de overtuiging zit er dat je je niet superieur mag voelen. Deze komen uit de ervaringen en wat je meegekregen hebt uit je kinderjaren. Dus daarmee blijf je liever hangen in je oude onhandige patronen, dan dat je nieuwe patronen ontwikkelt die ook niet helemaal goed voelen! Daarom is het goed hier ook zeker bij stil te staan. En waar nodig zal ook gekeken kunnen worden naar wat er voor in de plek gezet kan worden. De tijd opvullen zeg maar. Nu is dit enkel in de beleving zo, want je handelen is niet tijd uit te drukken. Het gaat er meer om dat je weet wat je dan kan doen.