Laatst las ik het volgende:

Het menselijk brein is niet ontworpen om ons gelukkig te maken. Het is ontworpen ons te laten overleven. Het bevat krachtige overlevingssoftware! We moeten leren ons hart te bevrijden!

 Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet meer verder gelezen heb, maar deze tekst triggerde mij wel.

Ons brein 

Hoe kwam het nou dat ik getriggerd werd? Dit had alles te maken met de woorden: het menselijk brein. Zoals het hierboven ook staat, ons brein is niet ontworpen om ons gelukkig te maken. Ons brein kan het ons bijzonder moeilijk maken zelfs… Want in dit brein worden allerlei verhalen ‘verzonnen’ over alles wat we zien, horen, ruiken en proeven. Vaak lukt het dan niet meer te kijken naar de letterlijke feiten. Door het invullen van alles wat we zien en horen, kan je je erg vervelend voelen. Of je kunt naar veel dingen niet positief kijken.

Eerdere artikelen die ik geschreven heb, hebben hier raakvlakken mee. Lees wat je denkt ben je zelf  nog maar eens terug. Of druk druk druk is ook zo’n artikel. Uiteindelijk wordt het door mij vaak benoemd.

Waar het om gaat

Waar het nu om gaat, is dat je je bewust bent van je gedachten. Of deze ingevuld zijn, of dat deze gebaseerd zijn op waarheid. In de eerste zin wordt beschreven dat ons brein is ontworpen om te ons te laten overleven. En daar zit zeker een kern van waarheid in. Alleen gaan wij vaak een beetje teveel mee in deze waarheid. Op bepaalde momenten is het echt handig dat ons brein ons van alles influistert. We kunnen dan bijvoorbeeld gemakkelijker wegblijven op een feestje (en dat komt wel goed uit met de drukte van de laatste tijd). Of je hoeft die moeilijke gesprekken niet te voeren met je werkgever.

Schone schijn

Echter, dit is geen overleven. Dit is geloven in de waarheid van je brein. Het zal zeker gemakkelijker zijn, op korte termijn… Het is alleen de vraag wat het je oplevert op lange termijn! Want stel dat je wegblijft op een feestje omdat je er vanuit gaat dat ze je niet uit hadden genodigd als je ze niet toevallig tegen was gekomen. Dan kan het zijn dat degene die het feest geeft, je wel degelijk uitgenodigd had en nu teleurgesteld is in je. Mogelijk zal het contact minder worden en misschien van kwaad naar erger gaan. En dit is vaak niet wat je uiteindelijk wil! De kunst is om dan meer naar het hart te gaan luisteren om erachter te komen wat je werkelijk het liefst wil! En het belangrijkste is dan natuurlijk om dit na te streven, in plaats van al die dingen die je brein je wijs wil maken! Want al heb je er op korte termijn baat bij, dat wil niet zeggen dat dit op lange termijn ook zo is. Kijk je alleen naar de korte termijn, dan houd je jezelf wel een beetje voor de gek. Het kan op dat moment prettig aanvoelen, maar daarna wordt het ongemak veel groter! Denk maar eens aan die persoon waar je graag mee omgaat, maar met wie het contact minder wordt omdat je laatst niet naar het feestje gegaan was. En dat alleen maar omdat je brein je wijs maakte dat je misschien niet echt uitgenodigd was. Wie zegt dat? Die persoon, of heeft je brein er dat van gemaakt?

En daar gaat het om!

Wees je bij alles wat je doet (ziet, ruikt, voelt, hoort, …) bewust van de gedachten die je hebt. Bedenk dan of dit ECHT zo is, omdat het zo gezegd is, je ernaar gevraagd hebt of whatever. OF dat het iets is wat je brein ervan gemaakt heeft, dat er een ‘eigen’ invulling aan gegeven is. Vraag je af wat het je oplevert op korte termijn. En op lange termijn? Is het dan nog steeds zo prettig? Of als het in eerste instantie ook al iets vervelends opleverde, is dit dan na een tijdje nog even vervelend? Of is het juist nog vervelender geworden omdat er meer dingen bij kwamen? En wat ‘kostte’ het je? Energie? Een vriendschap? Meer problemen of grotere problemen? Vaak werkt het namelijk zo wel. Let er maar eens op!