Vorige keer had ik het over goede voornemens en hoe moeilijk het vaak is deze vol te houden. Dit heeft voor een groot deel met motivatie te maken. Want vanuit deze motivatie lukt het. Of niet.

Vanuit jezelf

Het is zó belangrijk dat motivatie echt vanuit onszelf komt. Niet omdat de ander dit wil, het beter uitkomt voor je werk, of wat dan ook. Het is nodig om er zelf volledig achter te staan. Dat kan alleen als je het ook echt alleen voor jezelf doet! Natuurlijk kunnen andere factoren meespelen die beïnvloeden waarom je dit graag wilt. Dit mag alleen nooit de doorslaggevende factor zijn. Is dat het wel, dan zal je plan gedoemd zijn te mislukken. Dat wil je toch niet?

Motivatie

Je hebt dus motivatie nodig, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Ik zal hier dieper ingaan op wat motivatie is en wat hier allemaal mee te maken heeft. Zoals ik al eerder eens vertelde hangt alles samen met wat je denkt en voelt. Dit heeft weer te maken met alles wat je meegemaakt hebt, je omgeving (hoe je opgevoed bent, wat belangrijk was, enzovoorts) en waar je succes ervaren hebt. Ook negatieve ervaringen horen hierbij. Denk hierbij bijvoorbeeld aan aandacht krijgen. Als je op een negatieve manier aandacht krijgt, of door negatief gedrag, is het nog wel steeds aandacht. Voor jou betekent dat dus winst. Of het klopt is een ander verhaal. Maar dat maakt dan vaak niet uit. Je hebt de aandacht die je graag wil hebben!

Je eerste gedachten en gevoelens komen op zonder dat je daar moeite voor hoeft te doen. Die kun je proberen weg te stoppen maar dat zal verder geen effect hebben. Ze zijn er gewoon en ze blijven er – ook als je ze wegstopt. Je ziet ze dan alleen eventjes niet. Met die eerste gedachten en gevoelens zullen we het dus moeten doen. Het gaat er meer om wat we er daarna mee doen. Hier valt wegstoppen ook onder, want dit kan je reactie zijn. (Of het helpt is een ander verhaal.) Daar ga ik nu niet verder op in; nu gaat het over motivatie en hoe deze gevormd wordt.

Wat geloof je?

Op het moment dat we het over motivatie hebben gaat het ook altijd om wat je gelooft. En dan bedoel ik van de gedachten en gevoelens die je direct ervaart. Die eerste weet je nog wel. Neem je deze direct als waarheid aan en borduur je hierop verder? Of sta je even stil, ervaar je ze en ga je er dan mee verder? Dat laatste werkt toch echt het beste. Want ook vervelende emoties hebben een boodschap. Als je weet waar het verdriet of de boosheid die je voelt vandaan komt, kun je hier mogelijk iets mee. Het kan zijn dat je dan vooraf beter iets anders had kunnen doen, zodat je deze emoties niet had hoeven hebben.

Nu is het niet zo dat het erg is om deze emoties te ervaren. Soms is het te voorkomen door een andere actie te nemen. Dat hoort bij je eigen verantwoordelijkheid. Daarbij is erkennen dat je op dit moment niet de beste keuze hebt gemaakt en wat je daarbij voelt ook belangrijk. Het zegt je iets. Je kunt je dan wel schuldig voelen, of je schamen, maar het is al gebeurd. Je kunt er beter bij stil staan en het een naam te geven. Zo ontdoe je je negatieve gevoelens van hun macht over jou.

Sommige gevoelens zijn ook ergens goed voor, ondanks dat ze niet altijd even goed voelen. Schuld is nodig om ons te weerhouden om fouten opnieuw te maken. Bij schaamte is dat een ander verhaal. Je voelt je dan klein en waardeloos waardoor je het niet op kunt brengen om het goed te maken. Als je kunt zien dat je niet écht een verschrikkelijk persoon bent, dan lukt het mogelijk wel!

Anderen

Wat je vaak ziet gebeuren is dat mensen anderen nodig hebben om zich goed te voelen. Natuurlijk zijn anderen om je heen belangrijk, maar als we het over motivatie hebben dan ben alleen jíj belangrijk. Je doet iets voor jezelf, niet voor de ander. Dit kan wel, maar dan is dit omdat je dit zelf wil. Je weegt steeds af wat het voor jou betekent als je iets wel of niet doet. Alleen als jíj er achter staat heeft een kans van slagen. Als je het grootste deel voor de ander doet, zakt de motivatie snel weg. Denk daar maar eens over na!