De vakantie komt er weer aan. Ik wil hier graag stilstaan bij wat je kan helpen om fijn de vakantie in te gaan. Heb je de vakantie al gehad of is je vakantie al begonnen? Dan kun je mijn tips natuurlijk altijd voor de volgende keer bewaren. Want tja… vakanties blijven altijd terugkomen. Gelukkig! 😊

Wat betekent vakantie voor jou?

We staan eerst even kort stil bij wat vakantie voor jou betekent. Dit kan namelijk voor iedereen anders zijn. Voor de één is vakantie echt even helemaal niks, voor de ander mag er ook best nog af en toe aandacht zijn voor werk. Iedereen is vrij te bepalen wat het beste bij hem of haar past. Belangrijk is wel om te beseffen dat ieder mens het nodig heeft om soms tijd te hebben, waarin je even niet bezig bent met werk. Even helemaal uitschakelen en je daar niet druk over maken. Dit brengt je meer echt tot rust. Anders blijf je mogelijk nog te veel bezig met allerlei zaken die zich voordoen en blijf je er over doordenken wat hiermee te doen. Dat is voor een vakantie niet prettig. Dan kom je niet volledig tot rust, terwijl je toch graag weer uitgerust aan de slag wilt gaan straks. Het is natuurlijk wel voor iedereen anders. De één kan even met werk bezig zijn en dan het ook weer volledig wegleggen, terwijl de ander hier dan toch weer (even) mee rond blijft lopen. Bepaal voor jezelf hoe dat voor jou is en doe je voordeel met de tips dit ik hier meegeef.

Ik geef je vijf tips om vakantiestress te voorkomen. Ik kan een hele lijst maken, maar beperk me nu even tot de belangrijkste. Deze tips brengen je meer rust voor je echt vakantie hebt. Daar gaat het immers om!

TIP 1 Op tijd zaken overdragen

Zorg dat je op tijd zaken overdraagt wanneer dat nodig is en begin tijdig met het afronden van zaken. Vaak is het de laatste weken voor de vakantie extra druk. Dit heeft vaak te maken met het feit dat we menen dat bepaalde dingen voor de vakantie af moeten zijn. Alleen is het de vraag of dit ook echt zo is (hier kom ik op terug bij de volgende tip). Wat vooral belangrijk is, is dat je op tijd begint met de voorbereiding naar je vakantie toe. Alvast wat zaken afbouwen, net een week eerder overdragen, zodat je agenda in die laatste week niet meer zo vol staat. Dit is allemaal nodig om met meer rust aan de vakantie te starten.

TIP 2 Maak een prioriteitenlijst

Zoals ik eerder al zei menen we vaak dat er van alles voor de vakantie gedaan moet zijn. Dit is zeker niet altijd waar. Kijk eens goed naar de zaken die je nog allemaal wilt doen en weeg dan af of dit écht vóór de vakantie moet. Mogelijk is het geen probleem als je ermee wacht tot na de vakantie. Bekijk dit goed en weeg alles zorgvuldig af, want het moet natuurlijk niet zo zijn dat je na de vakantie weer direct volle bak aan de slag moet. Dan raak je weer direct in de stress, terwijl je net goed uitgerust was! Wanneer er veel zaken overblijven op je lijstje, kun je kijken of andere mensen hierin het een en ander kunnen overnemen. Vaak is dit wel het geval. Ook hier meen je misschien dat je het zelf moet doen, wil je anderen niet lastigvallen en ga zo maar door. Vraag jezelf eerlijk af of het echt niet kan. Overleg anders eerst met een collega of een leidinggevende hierover.

TIP 3 Overleg!

Vanuit tip 2 direct over naar tip 3. Blijf delen met anderen waar je mee bezig bent, wat je bezighoudt en waar je over nadenkt. Dan kom je vaak ook weer meer naar de realiteit toe. Soms kan het zomaar zijn dat je zelf te moeilijk of te zwaar over iets nadenkt. Als je het deelt, krijg je gemakkelijk feedback en kun je er zelf ook anders naar kijken. Anderen weten ook direct waar jij mee bezig bent. Zo kun je elkaar ook beter ondersteunen.

TIP 4 Zorg voor meer rustmomenten

Hoe dichter de vakantie nadert, hoe belangrijker het is om al wat meer rustmomenten in te plannen. Uiteindelijk zijn rustmomenten altijd goed. Al kan het zijn dat dichter naar de vakantie toe, je deze beter op kunt gaan bouwen. Dan is je lijf namelijk al wat meer gewend aan ‘even niets doen’. Ook als je een actieve vakantie gaat houden, is het goed om tijdens de werkmomenten wat meer pauzes in te plannen. Het gaat er vooral om meer rust in je hoofd te krijgen. Het helpt altijd mee als je dan je lijf ook meer rust gunt.

TIP 5 Bereid je goed (en tijdig) voor

Nou hoeft het natuurlijk niet zo te zijn dat je echt weggaat met vakantie. Toch heb je ook voor de vrije dagen een planning nodig. Het is goed om hier tijdig mee bezig te zijn. Mogelijk is het nodig nog wat aan te schaffen, daar heb je dan ook nog tijd voor. Of er kan nog wat met anderen overlegd worden. Je hebt tijd om te checken wat je nodig hebt als je wél op vakantie gaat en je kunt alvast langzaamaan de spullen bij elkaar gaan zoeken. Als je hier allemaal tijdig mee begint, dan héb je echt de tijd ervoor. Dan hoef je niet op het laatste moment te pezen om het allemaal gedaan te krijgen. Dan kun je de ene dag dit doen en de andere dag dat. Lekker op je gemak. En zo kun je ook met meer rust beginnen aan je vakantie.

Ik hoop dat je wat hebt aan deze tips. Ik denk zeker dat ze helpend zijn. Ik vind het ook leuk als ik hoor hoe je het aangepakt hebt en misschien nog een andere leuke tip hebt. Laat je het me weten? Deze keer heb ik de nadruk gelegd op de periode vóór de vakantie. De volgende keer ga ik in op hoe je meer rust kunt krijgen/pakken tíjdens de vakantie. Ook fijn!