Het begin van elke relatie hangt van romantiek aan elkaar. Alleen oog voor elkaar, complimentjes, elkaar naar de zin maken en eindeloze gesprekken over de toekomst. Hoewel jullie graag samen zijn, ben je ook totaal onafhankelijk van elkaar, zowel sociaal als financieel. Je verdient je eigen geld en hebt je eigen vrienden waar je gezellige dingen mee doet. En dan komt er een kleintje en verandert er iets. Hoe ga je ermee om als de romantiek plaatsmaakt voor een praktische organisatie?
Natuurlijk verwacht je alleen een leuke tijd als je zwanger bent, maar erg reëel is dat niet. Er is niet altijd alleen maar sprake van een roze wolk. Er verandert zowel fysiek al relationeel heel veel. Je kunt last hebben van misselijkheid en ook je energielevel kan dramatisch dalen. Heel normaal maar echt niet fijn als je alweer in slaap valt, als je net samen een romantische film wilt gaan kijken. Het kan leiden tot irritaties en onbegrip. Je wilt dat je partner thuisblijft om je te steunen, maar die wil liever even de situatie ontvluchten en vrienden ontmoeten. Kortom: dingen, die eerst zo vanzelfsprekend waren, veranderen.
Communicatie is de sleutel
Zonder dat je er bewust voor kiest, verval je in een traditioneel rollenpatroon. Als moeder krijg je vanzelf meer zorgtaken en de partner zorgt voor de financiën, gaat misschien zelfs méér werken en is nog minder thuis, terwijl je daar wel behoefte aan hebt. De afhankelijkheid groeit, terwijl je vooraf bedacht had dat je alles sámen zou doen. Na de bevalling kan de spontane romantiek in een organisatorische structuur verloren gaan. Het leven draait om de baby en het gevaar om elkaar als partner uit het oog te verliezen, is groot. De baby wordt het centrum van het bestaan en alle activiteiten moeten gepland worden rondom dit van jullie afhankelijke wezentje. Jullie contact wordt vooral functioneel als je niet oppast en op tijd zorgt voor afstemming. Communicatie is de sleutel.
Tips om in contact te blijven
Tip 1.
Zorg ervoor dat je dingen sámen blijft doen. Het is oké om een avondje of voor een weekend een oppas in te schakelen. Verras je lief met een spontaan etentje bij kaarslicht, neem de tijd om bij te praten en de oprechte interesse in elkaar weer naar boven te laten komen. Onnodig om te zeggen dat je tijdens deze zeldzame momenten van romantiek niet de héle tijd over jullie kindje praat.
Tip 2.
Gun elkaar ‘me-time’. Als er tijd is mét elkaar, is tijd zónder elkaar net zo waardevol. Gun je partner dat weekend met vrienden, dat uitstapje met familie of alleen-tijd om te sporten of ontspannen. Omgekeerd krijg jij het dan ook, wordt de zorg je even uit handen genomen en kun jij even op adem komen. Maak hier gerust goede afspraken over.
Tip 3.
Bespreek op regelmatige basis of je nog op één lijn zit. Zijn de verwachtingen nog hetzelfde als vóór de tijd dat jullie ouders werden? Overleg waar je elkaar kunt ondersteunen, bespreek wat je mist, waar je behoefte aan hebt en vooral ook: wat je in elkaar waardeert en bewondert.
Tip 4.
Zet een goede organisatie op poten. Verdeel taken op basis van gelijkwaardigheid. Bespreek wat reëel is en ervaar dat saamhorigheid en overeenstemming juist tot meer verbinding zal leiden.
Tip 5.
Laat merken dat je trots bent op je partner. Geef een compliment en geef ruimte om je partner te laten groeien; wat voor jou als moeder misschien van nature gaat, moet een ander leren. Erken dat en stimuleer dat. Misschien niet altijd makkelijk, maar het is tevens voor je partner dé manier om een band met jullie kindje op te bouwen.
Boven alles: blijf in gesprek met elkaar!
Heb jij mijn e-book al gelezen? Deze staat boordevol praktische tips en oefeningen om je voor te bereiden op de komst van jullie kleintje.