Onlangs verscheen mijn podcast over de voordelen van geduldig en ongeduldig zijn. Misschien is voor jou het lezen van een tekst een betere optie om informatie in je op te nemen? Daarom deze blog, zodat je er verder op door kunt denken over hoe het nu bij jou zit. Daarnaast leer je jezelf weer een beetje beter kennen. Ik zeg altijd zo: hoe bewuster je hiervan bent, hoe beter je hierop in kunt spelen! Lees je dit nu en denk je: ‘O, een podcast, dat past beter bij mij!’, dan kun je natuurlijk alsnog mijn podcast beluisteren.

Ben jij snel ongeduldig?

Iedereen kent de termen ongeduldig en geduldig wel. Daar hebben we allemaal regelmatig wel een keer mee te maken. Hier zit wel per persoon verschil in. De één wordt van iets anders ongeduldig dan de ander. Dit heeft te maken met eerdere ervaringen, met wat je gezien hebt in je omgeving en wat je aangeleerd hebt gekregen. Dit gebeurt vaak onbewust, dus je hebt het waarschijnlijk niet eens in de gaten. Daarom is het goed hier eens wat bewuster bij stil te staan. Hoe gaat dit nu bij jou?

  • Wanneer merk jij dat je ongedurig wordt?
  • Wanneer merk jij frustraties op?
  • Wat gebeurt er dan om je heen?
  • Wat waren je verwachtingen hiervan vooraf?
  • Waar denk je dat deze frustratie en ongedurigheid vandaan komt?

Puzzel dit voor jezelf maar eens regelmatig uit. Merk deze gevoelens op en kijk welke situatie hieraan voorafging. Sta stil bij wat je hiervan vindt. Welke gedachten komen op? Vaak zie je dat er dan gedachten zijn als ‘Pff, wat duurt het hier lang zeg’ of ‘Er staat altijd iemand in mijn weg, zodat ik niet door kan’. Zo zijn er nog veel meer voorbeelden, dus bekijk dit eens voor jezelf. Hoe is dit bij jou?

Even inchecken bij jezelf

Wanneer je beter in beeld hebt wat er ten gronde ligt aan jouw ongeduldigheid, kun je nagaan of het zinvol is om je zo te frustreren. Misschien zijn het wel zaken, die je helemaal niet in de hand hebt. Een liftknop drie keer indrukken, zorgt echt niet dat die lift eerder bij jou is. Dat is een illusie. Dus zet dat ook eens op een rij. Om welke dingen of situaties word jij ongedurig of gefrustreerd. Zijn dit dingen waar jij iets in kunt veranderen? Of zijn het gewoon feiten, zoals het weer of de vaste momenten wanneer een stoplicht op groen springt. Wat komt er bij jou zoal uit?

Verder is het ook goed om eens stil te staan bij wat het ongedurig zijn en gefrustreerd zijn betekent voor jou. Hoe voel je je dan? En schiet het dan verder wel beter op? Welk effect brengt het met zich mee? Heb je er echt iets aan of misschien toch minder dan je dacht? Vaak blijkt namelijk het laatste het geval te zijn. Dat gemopper op jezelf of die ander, geeft je meestal geen beter gevoel. Juist een minder goed gevoel. Je dag wordt alleen maar vervelender of down. Dat lijkt me toch niet echt de bedoeling! Wanneer we dan kijken met alles wat ik nu al beschreven heb, hoe zinvol is het dan om zo ongeduldig te reageren?

Ongeduld nuttig inzetten

Wanneer je dit ongeduld wel kunt gebruiken? Als je iets wilt bereiken, als je iets wilt ontwikkelen of wilt leren. Je wilt dan zo snel mogelijk verder kunnen. In deze gevallen zet het ongeduld je in beweging om ermee aan de slag te gaan. Het geeft je een duwtje in de rug. Gebruik wel de juiste informatie! Want als je met zaken aan de slag gaat, die niet voor jou bedoeld zijn of waar geen beweging in te krijgen is, dan is het alsnog verspilde energie. Dus houdt steeds goed in de gaten, waar je mee aan de slag gaat, ligt dat in jouw invloedsfeer of erbuiten? Gebruik je energie enkel voor zaken die jij ook echt kunt veranderen of aanpassen. Dan zal je zien dat het je een goed gevoel geeft. Daar word je wel vrolijk van!

Houd je bij de feiten!

Als laatste wil ik nog graag meegeven om je steeds bewust te zijn van hoe situaties verlopen en dat je hier de juiste keuzes maakt.  Ga vooral ook na hoeveel waarde je ergens aan hecht! Is het waardevol om hier zo mee bezig te blijven of kun je het ook laten liggen? Of aan iemand anders overdragen? Daarnaast is het ook goed om de situaties op de juiste wijze te beoordelen, want in je hoofd kun je er soms andere verhalen van maken dan hoe het in de werkelijkheid is. Dus loop het eerst even door om goed af te stemmen op wat er werkelijk gebeurt. Ook de inschatting van tijd heeft hier mee te maken. Want je kunt mopperen omdat je niet genoeg tijd hebt, maar is dit ook echt zo? Of is het meer een (foute) inschatting die je gemaakt hebt? Ik wil niet echt spreken van fout, want je doet dit niet bewust. Het is met goede bedoelingen zo gegaan. Alleen maak je het jezelf daar wél moeilijker mee. Dus houd je bij de feiten, zodat je met de juiste dingen aan de slag kunt!

Nu heb ik het nog niet over geduld gehad, dat klopt. Daar kom ik een andere keer op terug. Anders wordt dit verhaal veel te lang. En het moet wel leesbaar en behapbaar blijven, hé. 😊

Succes voor nu en tot de volgende keer!