Ik zit al veel jaren in het vak; eerst werkend binnen groepen, later ambulant. Door de jaren heen doe je veel ervaring op en regelmatig volgde ik een opleiding of training. Enkele jaren geleden kwam ik in contact met ACT en IEMT. Dit zijn nieuwere vormen van therapie van methodieken waar ik al mee werkte. Bij deze viel alles op zijn plek; echt geweldig om te ervaren dat dit het helemaal is! Tijdens deze opleidingen ervaar je zelf ook de techniek en pas je deze steeds toe op eigen situaties. Er was nog veel om aan te werken, ondanks dat ik dacht dat ik al een heel eind was. Het werd alleen maar meer duidelijk dat je nooit te oud bent om te leren, en dat er zich steeds nieuwe dingen aan kunnen dienen waar aan gewerkt kan worden. Niet omdat het móet, maar omdat ik dat wíl. Vandaag wil ik enkele van deze voorbeelden met je delen.

Mijn ervaring met ACT

Doordat bij ACT gebruik gemaakt wordt van ervaring opdoen, leerde ik snel en was het voor mij snel duidelijk. Ik vóelde steeds wat er werkelijk gebeurde en kon het daardoor ook anders gaan doen. Hierdoor was ook direct mijn interne motivatie aangewakkerd. Die is nodig om echt verandering te kunnen doormaken. Als je eenmaal deze ‘klik’ gevonden hebt, gaat het als vanzelf. Dit merk ik nu ook bij klanten; dan pas komen de verschuivingen. Leuk!

Terug naar mij. Door in het begin vooral stil te staan bij hoe ik zaken aanpak, werd ik me bewuster van de gang van zaken. Ik werd ook bewust van het verschil tussen het korte- en het langetermijneffect. Net zoals veel mensen was ik geneigd om vaker voor het kortetermijneffect te kiezen in plaats van wat het op langere termijn kan betekenen. Door dit duidelijk voor ogen te krijgen, werd het gemakkelijker om te werken naar het langetermijneffect.

Stemmetje in je hoofd

Ook kreeg ik goed in de gaten hoeveel regels ik mezelf oplegde. Door deze allemaal in een boekje te moeten opschrijven wordt je ermee geconfronteerd en kon ik me direct afvragen of ik ze ook allemaal wilde behouden. Ik ging gerichter nadenken over al deze regels en strategieën en kon daardoor aanpassingen maken of dingen weglaten. Dat voelde heel bevrijdend.

Ik merkte dat ik toch weer meer in mijn hoofd zat dan ik zou willen. Door wat ik boven al beschreef was ik al na gaan denken over wat ík nu echt belangrijk vind en kon ik hier ook wel keuzes in maken. Toch was er steeds een stemmetje dat de negatieve kant bleef zien. Binnen ACT bestaat er een oefening om je verstand een naam te geven. Klinkt misschien gek, maar het helpt wel! Doordat je het een naam geeft, kun je er wat meer afstand van nemen. Mijn verstand heet Patrick (hoe ik daarbij kom, weet niemand). Als er dan weer stemmetjes kwamen, kon ik zeggen ‘oh, daar hebben we Patrick weer’. Nu hoef ik dit inmiddels niet meer zo vaak te zeggen. Ik heb er nu meer mee leren omgaan, het gaat weer meer als vanzelf. Dat is ook fijn!

Mijn ervaring met IEMT

In diezelfde periode leerde ik ook IEMT kennen. Hier werd mijn onderbewuste aangepakt. Tijdens de opleiding werkten we met allerlei gevoelens en persoonlijke groei. Bij mij is onzekerheid vaak naar voren gekomen. Ik wist wel dat dit er zat en ben ook wel verbaasd dat dit toch weer opnieuw de hoek om komt kijken. In iedere nieuwe fase was het zover; dit kon de start van mijn eigen bedrijf zijn, de overgang van begeleiding naar behandeling, maar ook dingen rondom de opvoeding (voor je eigen kinderen voelt het toch altijd nét wat anders). Iedere keer dat ik IEMT onderging, merkte ik verlichting.

Zo hebben we met een paar mensen ook ons overgewicht op deze manier aangepakt. Je gaat dan veel meer in de diepte werken, en er komen dingen voorbij waar je zo niet aan denkt – dat kan als je onderbewuste aan het woord komt. Het klinkt misschien vaag, maar zoals ik al zei, ‘meemaken is meepraten’. In dit proces, wat wel wat meer tijd nodig had, merkte ik op een gegeven moment echt verschil. Zonder er mee bezig te zijn, viel ik ineens snel af. Ik at gewoon en toch ging er steeds wat af. Het voelde echt goed! Ik had nergens moeite mee, het ging als vanzelf.

Je hoofd leegmaken

Op den duur zijn we met dat groepje gestopt en ben ik het rond gaan vertellen. Plots stopte het afvallen. Heel raar! Ik ben er nog niet achter wat dit nu precies is. Ik weet wel dat ik dit proces dus beter nog eens af kan maken. Toch komt dat er niet echt van. Het zal nog niet belangrijk genoeg zijn, denk ik dan maar.

Over het geheel merk ik een heel groot verschil. Voordat ik met deze technieken aan de slag ging, kon ik regelmatig een vol hoofd hebben. Vooral sinds IEMT heb ik voortaan een hoofd vol rust, ook al heb ik het af en toe ontzettend druk en loop ik steeds achter met van alles en nog wat. Toch voelt mijn hoofd nog steeds rustig. Dat is echt fijn. Ik voel me daardoor altijd relaxed en dat is waar we het voor doen! Of ik het nu uit kan leggen of niet, dat maakt dan niet meer uit.

Wil jij ook kennis maken met deze technieken, neem dan snel contact op. Dan gaan we kijken wat het voor jou kan betekenen!