En dan bedoel ik het niet in de zin van grenzen, waar ik al eens eerder over schreef: Hoe ver ga jij?

Ik bedoel hiermee: wanneer geef je op? Wanneer denk je: ‘ik kap ermee, ik houd het niet vol’. Dat is best een rare vraag, want ik wil juist dat je vooruit denkt. En niet kijkt naar waar het stopt. Ik las hier van de week over in een mail van een succesvolle ondernemerscoach. Eerst dacht ik: ‘waar gaat ‘t nou heen?’ Daarna dacht ik: ‘Jeetje, daar gaat het vaak over!’ Bij mij in de praktijk zie ik het vaak. Bij mezelf als ondernemer, maar zeker ook als mens. Vooral als mens zeg maar. Als ondernemer weet ik wat ik wil en weet ik waar ik naar toe werk. Dus dat komt wel goed. Als mens heb ik ook allerlei pogingen gedaan om af te vallen. Iedere keer haak ik toch weer af… En dit gebeurt naarmate de jaren verstrijken alleen maar vaker! Bij klanten zie ik het ook vaak. Ze willen heel graag en toch lukt het maar niet om vol te houden wat goed werkt. Hoe komt dit nou? Wat maakt dat ze toch weer afhaken?

Wat moet ik ermee?

Het is goed om er eens bij stil te staan en te kijken naar wanneer je opgeeft. Als je dit weet, kun je daar mee aan de slag! Dan pas kun je bedenken hoe je het aan kunt pakken. Zoals ik al zei; ik heb tig pogingen gedaan om af te vallen. Hoe meer pogingen ik gedaan heb, hoe sneller ik afhaak. Hoe komt dit nou? Dit is in principe heel simpel! Je eerste poging begin je met volle moed. De kilo’s gaan in het begin vaak gemakkelijker, dus volhouden lukt ook wel. Je zet nog ff door en je valt zo wat kilo’s af. Toch verzwakt het allemaal weer na verloop van tijd en kom je weer bij. De verwachtingen van iedere volgende poging worden steeds minder. Je weet immers dat het toch weer verzwakt en terug valt in je oude gewicht. Of misschien nog wel erger… Dit weet je vaak niet bewust, maar je onbewuste weet dit donders goed! Dus als  het allemaal niet snel genoeg gaat, denk je snel: ‘laat ook maar, het werkt toch niet…’ Zelf merk ik dat ik bij voorbaat al denk: ‘zal ik wel starten met een nieuwe poging, het lukt me toch niet om vol te houden.’ Ik maak het zelfs nog mooier voor mezelf om niet te hoeven starten. Ik bedenk me namelijk dat ik het ook niet wil om alles wat lekker is maar te moeten laten staan. ‘Ik leef maar een keer, dus ik mag toch wel genieten…’ En zo praat jezelf weer goed.

Kijk naar wat werkelijk gebeurt

Als je het bovenstaande stukje goed gelezen hebt, zal het je misschien opgevallen zijn dat ik de gemakkelijkste weg kies. Ik spreek mezelf zo toe dat dit ook nog goed is ook! Als ik er zo over schrijf, zie ik het ook allemaal wel wat helderder. Als ondernemer kom ik deze zaken amper tegen. Hoe komt dit? Vaak weet ik precies waar ik naar toe wil. Ik weet wat ik moet doen om daar te komen en wat daar voor nodig is. En dan lukt het!

Ik schreef er al eens eerder over. Als je mindset goed is en als je jezelf meer positief toespreekt, helpt dit om je gestelde doelen te laten lukken. Ik merk dat ik hier zakelijk heel gericht mee bezig ben en goed weet wat ik wil. Privé is dit voor mij een stuk lastiger. Daar ga ik sneller over naar de orde van de dag en sta niet zo stil bij wat ik wil bereiken. Wat ik wel merk is dat ik automatisch positief taalgebruik heb. Dit is er in de jaren ingesleten. Al heb ik natuurlijk ook nog steeds momenten dat dit even niet lukt!

Hoe is het voor jou?

Waar het nu vooral om gaat is: wanneer geef jij op? Bijvoorbeeld als je een goed voornemen hebt, zoals stoppen met roken of afvallen. Wat is het moment dat je er toch weer mee ophoudt? Het moment dat je het er bij laat zitten?

Is dit als het te lastig wordt?

Is dit als andere mensen tegen je zeggen: ‘ach, pak er toch nog een’?

Is dit als er iets tegen zit? En dan bedoel ik niet met betrekking tot de poging maar op een ander gebied. Er gebeurt bijvoorbeeld iets wat je niet leuk vindt. Iemand maakt een opmerking waardoor je van slag bent. Enz.

Is dit als je er meer voor moet doen dan anders?

Ga zo maar door. Kom je er voor jezelf achter wat het is? Ga daar dan mee aan de slag!

Voor de mensen die de inspiratiemails ontvangen: binnenkort vind je weer een nieuwe in je mailbox. Hier zal ik tips geven hoe je met bovenstaande aan de slag kunt! Wil jij ook niets missen van deze extra tips? Vraag dan het e-book ‘Meer in je hart dan in je hoofd’ aan en ontvang ook automatisch iedere 2 weken een inspiratiemail.