Veel mensen hebben weinig tot geen innerlijke rust. Ze piekeren vaak en bedenken het zoveelste verhaal voor zichzelf. Het is ‘bedenken’ omdat dat meestal zo is; iets dat ze zelf bedacht hebben. De vraag is of ze het gecontroleerd hebben door het aan een ander te vragen of door de situatie nog eens te doorlopen. 9 van de 10 keer is dat niet het geval. Je kunt ervoor kiezen om je innerlijke rust terug te vinden door een behandeltraject aan te gaan, een training te volgen of om IEMT te ondergaan. Omdat dit wel wat van je vraagt wil ik je alvast een beetje op weg helpen. Ik benoem hier enkele tips om meer rust voor jezelf te creëren.  

Meer rust krijgen 

We zijn overtuigd van de dingen die we bedacht hebben. Dat is logisch, want dat is de gemakkelijkste weg en daar houden we wel van… Terwijl het toch echt zo is dat het bewandelen van een moeilijkere weg je vaak meer kan brengen. Het kan je echt iets opleveren! Zoals rust – rust in je hoofd, rust in de gang van zaken iedere week. 

Veel van de eerdergenoemde mensen zouden er alles voor over hebben om meer rust te ervaren. Maar ja hoe doe je dat nu? Je kunt het best beginnen met het op een rij zetten waar je iedere week weer voor kiest. Hoe ziet je week eruit: wat doe je voor jezelf en wat voor een ander? 

Stappenplan voor meer rust  

In aanvulling op bovenstaande tips heb ik hieronder wat meer een stappenplan gemaakt dat jou kan helpen om rust te bereiken. 

  • Zet op een rij hoe jouw week eruitziet – wat doe je zoal de hele dag? Maak een schema van opstaan tot aan naar bed gaan, en doe dat voor iedere dag van de week. Het beste is om hier een gemiddeld genomen week voor te nemen, of je houdt het een paar weken bij en kijkt dan naar de rode draad. 
  • Neem dit schema bij de hand en markeer de verschillen  
    – wat doe je voor jezelf en wat voor een ander? 
     wat vind je leuk en wat minder leuk, of helemaal niet leuk? 
     wat kost je energie en wat geeft je energie? 
    Maak verschillende afwegingen, zodat je een breder beeld hebt. 
  • Kijk opnieuw naar je weekplanning – moeten al deze dingen werkelijk gedaan worden? Wat zou mogelijk ook door iemand anders gedaan kunnen worden? Is het écht jouw verantwoordelijkheid? Wat als je bepaalde dingen niet (meer) doet? Sta hier goed bij stil. Neem de tijd eben eerlijk naar jezelf toe, vooral als het gaat om welk gevoel iets bij je oproept wanneer je het niet meer doet. 
  • Maak keuzes – wat blijf je doen en wat ga je delen of overdragen aan iemand anders? 

Tips voor meer rust 

De volgende tips kun je altijd toepassen om een moment voor jezelf te nemen en daarmee meer rust te creëren.  

  • Neem een paar keer per dag de tijd om met aandacht te ademen – ga rustig zitten of liggen. Adem diep inneem nog een extra teug, en adem langzaam weer uit. Volg je ademhaling bewust. Merk het alleen op, meer niet; je hoeft er niets aan te veranderen. Doe dit een paar keer en ga weer door met waar je mee bezig was of wat je wilde doen.  
  • Accepteer dat het is zoals het is – kijk bij iedere situatie of jij verantwoordelijk bent en of jij er iets aan kunt veranderen. Zo niet, laat het dan gaan. Je kunt er niets mee! 
  • Sta stil bij wat je wél hebt en wat je wél kunt – geniet daarvan en ben er dankbaar voor. 
  • Ga offline – leg je telefoon, tablet of laptop regelmatig weg en zet de tv uit. Zorg dat je regelmatig zonder scherm rondloopt. Luister, kijk en voel wat er is, op dát moment! 
  • Schrijf dingen van je af – schrijf je bedenkingen op, laat je fantasie gaan. Je hoeft er niet echt iets mee te doen (dat mag natuurlijk wel). Het is letterlijk bedoeld om wat in je zit eruit te laten. 
  • Doe iedere week minimaal één ding voor jou – doe iets wat je altijd graag gedaan zou hebben of echt iets waar alleen jij voor kiest. Dat mag best iets samen zijn met iemand anders, als de keuze maar vanuit komt.

Hopelijk kun je hier weer verder mee. Als dat niet zo is, praat er dan met iemand anders over. Lukt het niet helemaal of kom je er niet uit, neem dan contact met me op. Ik antwoord zo snel mogelijk. Samen komen we er wel uit. Succes!