Het kan voor jou als ouder lastig zijn als je kind voor het eerst naar het voortgezet onderwijs gaat, zeker als het je eerste kind is dat naar ‘de grote school’ gaat. De lagere school voelt toch net wat vertrouwder en overzichtelijker. Ondertussen weet je dat het proces van loslaten begonnen is; op het voortgezet onderwijs weet je als ouder ook niet meer precies wat er allemaal gebeurd. Je kent ook niet alle kinderen die bij jouw kind in de klas zitten. Het is als ouder ook weer opnieuw zoeken naar hoe je daarmee om kunt gaan. Omdat je vaak je kind wilt ondersteunen en zo plezierig mogelijk door het leven wil laten gaan, heb ik een aantal tips op een rijtje gezet die je hierbij kunnen helpen.

Een goede basis voor volwassenheid

Door corona zijn wij allemaal meer afstandelijk naar elkaar. Er zijn regels waar we ons aan moeten houden. Voor kinderen is dit extra lastig. Zij ervaren de puberteit terwijl ze naar een nieuwe school gaan. Dat brengt lichamelijke en sociale veranderingen met zich mee. Ze gaan zich afvragen hoe ze overkomen op een ander en ze willen bij de groep horen. Het is zeker niet altijd gemakkelijk om je in deze tijd goed voor te doen. En dit hoeft ook niet, maar voor een kind is het wel belangrijk!

In deze tijd zie je ook dat sommigen zich strenger aan de regels houden dan anderen. Voor ons als volwassenen zijn de regels vaak beter te begrijpen; voor kinderen is dit anders. Die kijken vooral naar wat leuk is voor henzelf, of dit nu goed is of niet. Doordat er niet zo veel te doen is en er minder mogelijkheden zijn, zie je dat kinderen en jongeren zich vaker somber voelen. Ze kunnen hun weg niet echt gevonden krijgen. Alleen al hierom is het juist in deze essentiële ontwikkelingsfase belangrijk dat je kind een zelfverzekerd gevoel krijgt, zodat ze een goede basis hebben die ze mee kunnen nemen naar hun volwassenheid! 

Ontvang enkele handige tips!

Speciaal voor jou heb ik wat handige tips onder elkaar gezet. Je kunt deze opvragen door onderstaand formulier in te vullen. Ik help je graag! Of schrijf je zoon/dochter in voor de training: ‘Plezier op school‘.