We lopen aan het eind van het rare jaar, 2020. Het jaar van corona. Het jaar van veel angsten en vooral afscheid. Ook het jaar van veel onduidelijkheden. Je hoort allerlei verhalen. De ene vindt heel die maatregelen onzin. De ander niet. Tja, alles heeft twee kanten, dus hier ook. Wie zal zeggen wat het nu is, wie heeft er nu gelijk? Ik weet het niet. Ik weet wel dat we hierin weinig in de hand hebben. En als dat wel zo is, kunnen we het beter meer naast ons neerleggen. Want dan heeft het weinig zin om hier almaar bij stil te staan. Dat heeft weinig zin. Het verandert er niet mee… 

Relaxed begin 

Wat ik voor nu mee wil geven, zijn een paar inzichten waarmee je het jaar relaxter kunt starten. Er zullen echt wel nare dingen blijven bestaan. Dat is altijd zo. Het leven bestaat nu eenmaal uit leuke en minder leuke dingen. Dat kunnen we niet ontkennen. Door deze minder leuke dingen te ontlopen of er tegenaan gaan te schoppen, verdwijnen ze niet. Ze komen juist meer bij je op de voorgrond staan! Je leven wordt erdoor bepaald. En is dit slim? Nee, lijkt me niet.  

Dus neem je nu eens voor om je alleen druk te maken over de dingen die jíj in de hand hebt. Waar kun jij verschil maken? In deze moeilijke tijd kan het misschien zo zijn dat je iets kunt betekenen voor iemand anders. En dat hoeft helemaal niet veel te zijn. Stuur een kaartje naar een oude bekende of breng een bakje eten naar je buren. Je zult zien dat ze hier allemaal blij van worden, want er wordt dus aan ze gedacht! 

Goede voornemens 

Ik ben daar niet zo van goede voornemens. Ik ben ervan overtuigd dat, als je iets wil veranderen, dit op ieder moment kan. Dit hoeft echt niet op 1 januari te starten. Dus ook dit jaar zal ik je afraden om nu te starten met goede voornemens. Sta eerst maar eens stil of je wel écht wilt stoppen met roken, af wilt vallen of meer op bezoek wilt gaan bij bekenden. Want dit zijn veelvoorkomende voornemens. Iedere keer weer blijkt dat het toch lastig is dit te volbrengen of vol te houden. Even lukt wel, maar als er het verlangen er niet echt achter zit, houd je het niet vol.  

Start er maar eens mee te bedenken dat er niets hoeft. Op het moment dat je iets voorneemt, zit er ook iets dwingends in. Je moet dit vol gaan houden. Doe je dat niet dan ben je een zwakkeling of anderen vinden je een mislukkeling. Uiteindelijk slaat dit helemaal nergens op, vind jij wel? Wat zegt het nu over jezelf? Ik denk dat je hierin meer een verkeerde keuze hebt gemaakt. Dat je iets hebt gekozen wat anderen van je verwachten, of omdat iedereen dat doet. Denk daar maar eens over na. 

Niets hoeft 

Daar begint het allemaal mee. Op het moment dat je van alles wilt, wordt er een verwachting gesteld. Deze kun je alleen maar uit laten komen, of niet…  Op het moment dat alles goed is, dat niets hoeft, voelt dit al een heel stuk rustiger voor jezelf. Probeer maar eens uit! Want wat moet nu werkelijk echt? Oh ja, ik snap best dat je wil stoppen met roken of minderen met eten en/of drinken, maar als het móet dan lukt het nooit. Kijk of je het om kunt zetten naar echt wíllen. Dat voelt direct een stuk anders.  

Verlangen 

Het verlangen dient groot te zijn om het te laten lukken. En dan het verlangen voor jezelf! Sta stil bij dit verlangen en waar dit vandaan komt. Wat is de reden dat je dit wilt. Zitten daar verborgen behoeftes onder? Zo ja, kijk dan of je deze op een andere manier kunt krijgen. Dat maakt de kans van slagen groter. 

Succes!