Voor veel mensen is de vakantie net begonnen of staat deze binnenkort voor de deur. Dat is altijd een leuke periode met veel voorbereiding en afronding van het werk of school. Het kan dus vaak ook wel een drukke periode zijn. Het is goed om hier eens aandacht aan te besteden. Vandaar deze tips die je goed kunt gebruiken om in alle rust die welverdiende vakantie in te gaan!

Afbouwen

Het is belangrijk om eerst aandacht te hebben voor het afbouwen. Ik weet niet hoe dat bij jou gaat, maar ik ken jaren dat ik tot aan de vakantie aan het hollen ben en dan bijna een week nodig heb voordat ik eindelijk rustig kan genieten. De laatste jaren pak ik het anders aan. Ik zorg dat ik naar mijn vakantie toe werk en dus afbouw. Dit afbouwen is belangrijk omdat je dan rustig went aan minder volle dagen. Om goed te kunnen afbouwen is het goed om te bekijken welke afspraken zeker door moeten gaan en welke al eerder met ‘vakantie’ kunnen.

Ik zorg ook dat ik op tijd met klanten over hun vakantie praat om te kijken waar ze tegenop zien en wat goed of prettig zal verlopen. Door hier bij stil te staan, kan ik samen met de klant de vakantie goed voorbereiden. Als er iets meer nodig is, regelen we dat. Kan de vakantie overbrugt worden, alleen maar goed!

Onrustig

Op dit moment lopen de coronacijfers weer op. Het is voor velen onduidelijk wat dit betekent voor de vakantieperiode. Hier kunnen mensen veel over nadenken. Vaak merk ik dat hen dit onrustig maakt. Het ís ook wel allemaal onduidelijk! Bekijk daarom voor jezelf wat je wel en niet wilt volgen. Als je alle coronaperikelen blijft volgen, levert dit vaak nog meer onrust op en een vervelende bijsmaak.

Het kan namelijk zomaar zijn dat er ook een streep door jouw vakantie gaat. Ook hier is het weer goed jezelf af te vragen, wanneer er écht een streep door is gezet. Komt het doordat je dan echt niets meer kunt doen? Of maak je er in de je hoofd vooral een vervelend verhaal van, en wordt daardoor de vakantiestemming direct een stuk minder? Let daar goed op, want het is doodzonde. Die paar weken die je vaak maar hebt per jaar, daar wil je toch van genieten?

Voorbereiding

Naast alle onrust van corona, en misschien drukte op je werk op dit moment, wil je je ook graag goed voorbereiden op jouw vakantie. Als je weg gaat of als je thuis blijft, wil je vast het een en ander regelen. Vaak is het ook nodig om van alles te regelen, dus daar kun je beter tijdig mee beginnen. Het is ook fijn hierdoor al wat voorpret op te doen. Dan lijkt de vakantie net wat eerder begonnen dan hij werkelijk is!

Vier handige tips

Ik geef je hier onder tips mee om je hoofd leeg te maken tijdens de vakantie. Je kunt hier vooraf al mee al beginnen door onder andere af te bouwen, maar ook met voorbereidingen kun je op tijd beginnen. Belangrijk is om het goed te verdelen, zodat niet alles in een week (of in een dag) gepropt zit!

 1. Bekijk wat er zeker gedaan moet zijn
  Zowel op het werk als ter voorbereiding van je vakantie zijn er altijd zaken die gedaan kunnen worden. Het is alleen de vraag of het écht gedaan moet worden; zijn het dingen die niet zo belangrijk zijn, of dingen die wel kunnen wachten? Kijk eens goed naar wat je nog allemaal wilt doen. Houd hierbij ook je agenda paraat, want het is natuurlijk ook belangrijk dat je deze dingen ook daadwerkelijk kúnt doen. Als je erachter komt dat je tijd te kort komt voor alles wat gedaan moet worden, dan ben je te laat begonnen! Dat is een les die je mee kunt nemen naar de volgende keer. Voor nu is het dan wijsheid om nogmaals je lijstje erbij te pakken en minder belangrijke zaken weg te strepen.
 2. Bekijk wat je over kunt dragen
  Jouw lijstje met dingen die gedaan moeten worden; zijn dat allemaal dingen die jíj moet doen, of zou iemand anders deze ook kunnen afhandelen of aanpakken? Ben hierin kritisch naar jezelf. Ik snap dat het soms fijn is om het allemaal zelf te doen. Het moet alleen wel haalbaar zijn en nodig, anders zet je jezelf klem. Het geeft je onrust en dat is nu juist niet de bedoeling. Ga dus bepaalde taken overdragen. Spreek goed af wie wat doet, zodat er niet meer werk bij komt. En nogmaals; streep de dingen weg die ook bijvoorbeeld na de vakantie kunnen, of die op een andere manier ook opgelost kunnen worden. Wees ook minder kieskeurig!
 3. Zorg dat je in het ‘nu’ blijft
  Door de dag heen kun je met enige regelmaat stilstaan bij wat je om je heen ziet, hoort, voelt, ruikt, en proeft. Hiermee ben je direct in het ‘nu’. Dit hoeft helemaal niet lang te duren. Doe ook niet teveel dingen tegelijk; zorg dat je alles een voor een afwerkt, want anders ontstaat er ook vaak meer onrust. Structureer het voor jezelf!
  Je zou ook mindfulness of yoga-oefeningen kunnen doen. Kijk of dit bij je past. Het hoeft niet perfect uitgevoerd te worden. Het gaat erom dat je stilstaat bij je ademhaling en bij hoe het er op dit moment voor staat. Probeer te voelen wat je voelt, gewoon om te voelen. Niet om er iets mee te doen. Laat het gewoon zijn, meer niet. Ligt dit je niet of wordt je er nog onrustiger van, dan kun je beter voor andere oefeningen kiezen, zoals je zintuigen nalopen.
 4. Eenmaal vakantie
  Als je dan eenmaal vakantie hebt is het goed om eerst even de tijd te nemen om op adem te komen. Begin rustig. Plan niet alles direct vol en blijf kijken naar wat écht nodig is. Ga de natuur in! Daar ervaar je vaak ook net meer rust dan gewoon thuis, alhoewel het er natuurlijk wel aan ligt hoe groen de omgeving is. Sowieso is beweging ook goed. Rustig aan doen betekent niet dat je alleen maar moet gaan zitten of hangen. Door te bewegen verbruik je energie; dat is energie die je niet hoeft te verspillen door alleen maar in je hoofd te gaan zitten. Gebeurt dit toch? Ga dan schrijven, tekenen of maak een collage van alles wat er in je hoofd zit. Dat helpt echt.

Ga hiermee zelf eens aan de slag om te ervaren wat het je brengt. Heb je vragen? Dan hoor ik ze graag. Heb je meer tips? Dan hoor ik ze ook graag!