Gebrek aan structuur is voor veel mensen een bron van stress en onnodige kopzorgen. Met deze drie tips kun je structuur aanbrengen in bepaalde delen van je leven, en kun je daardoor rust creëren voor jezelf.

Tip 1: Plan blokken in en maak af!

Maak steeds een planning voor jezelf. Dit hoeft niet uitgebreid te zijn, maar in kleine stappen. Bijvoorbeeld een half uur mails doorkijken en afwerken. Een uur werken aan een verslag. Een uur schoonmaken. Benoem wat je moment gaat doen en vergeet ook je pauzemomenten niet!

Zorg dat je eerst iets afmaakt voordat je met het volgende begint. Daarbij is het ook belangrijk dat je niet afgeleid wordt. Zo kun je bijvoorbeeld tijdens het uur dat je aan een verslag werkt je telefoon op stil zetten. Of maak een afspraak maken met je kinderen, collega’s of partner dat je even niet gestoord wilt worden.

Tip 2: Sta een kwartier eerder op!

Of meer als het nodig is. Vaak zie ik dat mensen op het laatste moment opstaan en met een race tegen de klok gaan werken of naar school gaan. Dit geeft een opgejaagd gevoel. Beter is om nét wat meer tijd te pakken zodat je rustiger op kunt starten. Daar pluk je de hele dag de vruchten van!

Tip 3: Ruim op, op vaste dagen!

Ruim de woonkamer op, de keuken, je slaapkamer, je garage, je bureau, het bureaublad van je laptop, je telefoon, en ga zo maar door. Haal overbodige zaken weg en je zult merken dat dit meer rust en structuur geeft. Wanneer je iets pakt, leg het dan naderhand ook weer op dezelfde plek terug. Zeker zo handig!

Het kan je ook helpen om op vaste dagen bepaalde taken te doen. De was verdeel je over de week. De sport wordt op een vast moment ingepland. Je werkdagen plan je op vaste tijden (ook als je flexibele werktijden hebt).

Ga aan de slag

Deze tips zijn handig om in het dagelijkse leven toe te passen. Het kost je bijna geen moeite en je zult ervaren dat je er veel profijt van hebt. Structuur is ontzettend behulpzaam voor veel mensen, maar dan moet je je er wel even toe zetten. Hopelijk lukt dat met deze tips!