Tegenslagen, we hebben er allemaal wel eens mee te maken. De één ook wat meer dan de ander. Nu is het natuurlijk de vraag wat tegenslagen werkelijk zijn. Uiteindelijk gaat het er hier om hoe je naar zaken kijkt. Je kunt er een invulling aan geven zoals jij het zelf wil. Nu zijn er situaties die waarschijnlijk door veel mensen als tegenslag aangemerkt zullen worden. Toch zit er echt verschil in de manier van denken wanneer je het dit labeltje geeft.

Hoe denk jij?

We hebben allemaal een eigen manier van denken. Dit ontwikkel je tijdens het opgroeien en heeft te maken wat je om je heen ziet en hoort. Als er snel een negatieve insteek genomen wordt, zul jij dit veel kans ook wat meer doen. Dit is wat je gewend bent. Terwijl er altijd meer kanten aan een verhaal zitten. Ik zeg het heel vaak; alles heeft een negatieve én een positieve kant. Deze laatste is niet altijd even gemakkelijk te vinden. De negatieve kant weten we vaak wel snel te benoemen. Jammer, want het is goed om ook die andere kant te zien. In sommige gevallen helpt je dit verder. En het helpt je in het beter voelen. Want sommige tegenslagen blijken niet zo’n tegenslag te zijn als je in eerste instantie dacht. Ga maar eens na hoe jij denkt. Als je in een situatie komt, zie je dan eerst wat leuk is? Of heb je direct een opmerking over iets wat er niet is, niet goed geregeld is of wat je niet leuk vindt? Als dit laatste het geval is, lees dan vooral verder. Mogelijk heb je er iets aan!

Wat doe je nu met die tegenslagen?

Bekijk eerst goed wat er gebeurt, wat de situatie is. Is het iets wat jij echt niet leuk vindt of is dit meer iets wat anderen zeggen? En als je het echt wel zelf zo vindt, wat is dat dan? Wat valt dan zo tegen? Is dit ook iets wat te veranderen valt? Soms is dit zo hè. Dan kun je beter met deze verandering aan de slag gaan, want dan kun je de tegenvaller omgooien naar iets wat wel werkt. Dan kun je beter daar je energie in stoppen, dan alleen maar stil te staan bij dat wat niet goed is.

Maar laten we er nu vanuit gaan dat het een echte tegenslag is. Wat kun je dan doen? Ten eerste is het belangrijk om de emotie die daarbij hoort, niet weg te stoppen. Laat deze emotie er gewoon zijn, sta erbij stil. Vraag eventueel hulp bij anderen. Dit kan zijn om het op te lossen, maar het kan ook zijn dat je hulp vraagt bij de loskomende emoties. Altijd goed. Net wat jij nodig hebt. Soms gebeuren er nu eenmaal zaken die erg verdrietig of naar zijn. Dan is steun zoeken bij een ander heel normaal. Ook goed om te doen, want deze steun zorgt er ook voor dat je er doorheen komt.

Verder kun je gaan schrijven. Alles wat met deze tegenslag te maken heeft, kun je opschrijven. Zo breng je de situatie zelf in kaart, schrijf je de bijhorende emoties van je af en verwerk je langzaam wat je meemaakt. Dit kan echt heel helpend zijn.

Een paar dooddoeners

En dan ook nog een paar dooddoeners. Tegenslagen horen nu eenmaal bij het leven. Ik weet dat je dit niet wil horen, want jij wil dit niet meemaken. Toch kan het zijn dat dit iets is wat je niet kunt veranderen. Dan zul je het ermee moeten doen. In het gevoel blijven hangen dat je dit niet wilt, helpt niets. Daar gaat het niet beter door worden. Dus accepteer dat het is wat het is, de bovenstaande tips meenemende, zodat je ermee kunt leren omgaan. Alles gebeurt met een reden, wordt vaak gezegd. Tja, ik denk wel dat dit zo is. Toch is dit iets wat je ook niet wil horen, tijdens die tegenslag. Wat wel interessant is, om na de tegenslag, als je er weer beter tegenaan kunt, eens te kijken hoe je ervoor staat. Heb je iets geleerd vanuit deze situatie, ben je ergens sterker in geworden? Dit is zeker niet altijd even duidelijk te zien. Al denk ik wel dat het je ook iets moois oplevert. Stel dat je iets meemaakt wat je heel erg vindt. Daarna kun je weer meer genieten van de kleine dingen in het leven. Dit geeft je ook heel veel en draagt bij aan een fijner bestaan!

Uiteindelijk is het zo dat alles tijdelijk is. Ook deze tegenslag. Besef dit dan ook. Hmm, niet gemakkelijk, dat weet ik en het is een ontzettende dooddoener. Op dit moment zit je in de shit dus helemaal niet belangrijk te weten dat dit maar tijdelijk zal zijn. Dit geloof je soms ook niet. Ga aan de slag met de tips en de tijd zal het leren…

Denken

Zoals ik al eerder zei, heeft iedereen een bepaalde manier van denken. Toch kun je je afvragen of jouw manier van denken helpend is. Als je graag naar een camping gaat met een tent of een vouwwagen, omdat de kinderen dit zo leuk vinden, heeft het dan zin om steeds maar stil te staan bij het opzetten en afbreken van zo’n ding? Nee! Je hebt de keuze gemaakt dat dit leuk is voor de kinderen en dan focus je je daarop. Want dat is de reden dat je hiervoor gekozen hebt. Zorg dan ook dat je het leuk houdt en laat het niet verpesten door iets anders. Het kan tegenvallen doordat het veel regent. Dat klopt. Daar kun je in blijven hangen, óf je kiest voor activiteiten die ook leuk zijn maar anders georganiseerd. Of je kiest ervoor om naar een andere plek te verkassen, waar het niet/minder regent. En als laatste heb je nog de keus om eerder terug naar huis te gaan. Het is natuurlijk wel de vraag wat de kinderen hiervan vinden… Het is aan jezelf hoe je ermee omgaat. Houd wel de realiteit voor ogen in het maken van je keuzes. Want je kiest iets om een bepaalde reden en als je daarachter staat, kun je die focus vasthouden. Dat is altijd positiever dan het door iets laten verpesten.

Als we het bijvoorbeeld hebben over ziektes, overlijden en ontslag kan dit enorm tegenvallen. Dat klopt. Maar helpt het om daar helemaal in te verdrinken? Lijkt me niet. Het is iets wat je niet kunt veranderen, dus geef daar dan ook niet al je energie aan uit. Die heb je voor andere dingen nodig. Voor de verwerking, voor het zoeken naar een nieuwe baan, steun bieden aan elkaar, enz. Zorg dat je de focus op de juiste dingen zet. Dan kom je er goed doorheen. Want ik weet zeker dat je daarna echt wel weer kunt lachen. En het zal zeker anders zijn, dat is niet erg. Daar blijf je ook met regelmaat bij stilstaan. Belangrijk is om je niet te laten leiden door de negatieve gedachten, omdat daar niemand iets aan heeft!