Iedereen heeft het altijd maar druk. Een baan, een huishouden, hobby’s en je vrienden en familie niet te vergeten. Daarnaast is er ook nog de sociale media die vaak je aandacht trekt. Wellicht doe je steeds maar je best om het zo goed mogelijk te doen voor anderen. Of zoals je denkt dat anderen graag hebben… Lees hiervoor maar eens terug in eerdere blogs: Moet jij ook zoveel en doelen stellen.
Hoe merk je dat je meer stress hebt?
Het is sowieso goed om stil te staan bij wat moet ik nu allemaal? En of dit echt zo is! Wil je dit allemaal ook echt doen? Of doe je dit meer voor de ander? Stel dat dit laatste het geval is, dan zullen alle activiteiten (wat deze dan ook zijn) meer energie kosten. Naarmate je dit langer ‘volhoudt’ kan dit stress opleveren. Natuurlijk zijn er meer zaken die stress op kunnen leveren. Denk bijvoorbeeld maar aan hoge werkdruk of verlies van een dierbare. Het blijft echter steeds de vraag hoe je met deze zaken omgaat en hoe serieus je jezelf neemt.
Je merkt als eerste vaak op dat je moe bent. Je kunt ook meer lichamelijke klachten krijgen, zoals hoofdpijn of rugpijn. Je lichaam protesteert namelijk als het teveel wordt. Je moet het dan natuurlijk wel opmerken!
Als je langere tijd achter elkaar meer (werk)druk ervaart of nare dingen meemaakt, maken je lichaam en geest overuren. Je piekert er op los: wat als ik het anders had gedaan… en hoe zal het straks zijn… Daar blijf je mee rondlopen, terwijl je daar geen antwoord op hebt! De dingen die geweest zijn kun je niet terug draaien en de dingen die nog komen gaan kun je niet voorspellen.
Blijf dus vaker bij het moment van de dag en wat je dan wel of niet kunt doen!
Speelt er nog meer?
Naast dat je geest ‘op hol slaat’, gebeurt er in je lichaam ook van alles. Onder andere de hartslag en ademhaling gaan omhoog. Stresshormonen reageren net zoals bij dreigend gevaar. Het blijvend gevoel van stress wordt herkend als gevaar en stresshormonen reageren hierop (adrenaline en norardenaline). Dit kan zelfs resulteren in angst en/of paniekaanvallen. Als dit gebeurt, kan dit nog meer stress met zich meebrengen (stel dat het nog een keer gebeurt…), wat ook weer nieuwe aanvallen op kan roepen. En de cirkel is rond! Naast deze 2 stresshormonen, kennen we nog een ander stresshormoon, namelijk cortisol. Dat kan zorgen voor een verhoogde bloeddruk, verhoogde bloedsuikerspiegel en/of een verstoorde spijsvertering. Zeker als stress aan blijft houden, is het voor het lichaam lastig deze huishouding weer terug in balans te brengen. Het blijft overuren draaien en raakt ‘oververhit’. Dit geeft een vermoeid gevoel. Ook het humeur wordt er vaak niet beter op!
Wat als het zover is?
Stel dat je opmerkt dat je niet lekker in je vel zit, sta dan even stil bij wat je allemaal doet, hoe je dit doet en met welke reden. Zorg dat je tijdig even tijd voor jezelf maakt en dat je trouw blijft aan je grenzen. Als het lastig is om deze grenzen te bewaken, vraag dan hulp! Soms is het nodig dat een ander wat taken overneemt, soms is het nodig dat de ander gewoon even naar je luistert.
Ben eerlijk naar jezelf en naar de ander… En geef aan wat je wel of niet wil!