Iedereen kent ze wel; mensen die steeds weer vertellen over die ene tegenvaller, of die ene keer dat een leuke activiteit zo tegen heeft gezeten. Meestal is het dan zo dat de schuld bij een ander ligt: die deed van alles – of juist niet – waardoor het niet goed afliep. Wat zeg jij dan? Praat je mee met diegenen? Of vraag je door naar wat er nu werkelijk gebeurde en wat de eigen rol was in het geheel? Uiteindelijk maakt het niets uit. Het is je eigen keuze. Maar bedenk wel dat ook je manier van doen je eigen keuze is.
Het zit even tegen
Het kan zijn dat het inderdaad even niet goed loopt. Of dat er dingen tegenzitten. Heeft het dan zin om bij de pakken neer te gaan zitten en te klagen over wat er allemaal zo tegen zit? Zou dat de situatie veranderen? Nee! Het heeft nog nooit iemand geholpen om slachtoffer te zijn én blijven van een situatie. Nu zul je zeggen dat dit wel is, omdat het soms wel een voordeel op levert. Dit klopt ook. Want als je in de slachtofferrol blijft ervaar je ‘voordelen’:
– je hoeft geen actie te ondernemen;
– je hebt geen schuld aan de situatie;
– je krijgt (meer) aandacht.
In werkelijkheid zal dit je op de lange termijn geen gelukzalig gevoel zal geven. Als je het nu eens andersom bekijkt en je zelf wél in actie komt, wat zou er dan veranderen? Dat kun je nu zelf bepalen. Het kan zijn dat het dan nog niet werkt. Toch voel je nu al beter, alleen al doordat je in actie bent gekomen. Je hebt zelf in de hand hoe het verder loopt. Je laat het niet afhangen van iets of iemand anders.
Slachtoffer of niet
Bedenk dat je pas het slachtoffer bent als je daar zelf voor kiest! Je kunt hier van alles tegenin brengen, maar wat heb je daar aan? Verandert daarmee de situatie? Is dan het uitstapje ineens wél een succes? Nee!
Als het uitstapje in het water is gevallen door de regen, kun je je daardoor laten leiden. Maar kun je die regen tegenhouden? Nee! Je kunt wel kijken hoe je het uitstapje nog kunt redden door iets anders te gaan doen. Of je kunt kijken welke mogelijkheden er wél zijn!
Als je collega je onrecht heeft aangedaan kun je blijven zeuren over deze collega en wat hij allemaal wel niet fout gedaan heeft. Verandert het hiermee? Heb jij in de hand wat je collega wel of niet doet? Nee! Dus ga kijken naar wat jíj kunt doen om de situatie te veranderen; spreek je collega aan, geef je grenzen aan, laat zien waar je goed in bent.
Waar het om gaat is dat je zelf in de hand hebt hoe het verder gaat. Blijf je erin hangen en gedraag je je dus als een slachtoffer? Of neem je je verantwoordelijkheid en onderneem je actie? Het is aan jou!
Ga altijd eerst na of je de situatie in de hand hebt en bedenk dan wat je wél kunt doen om het voor jezelf goed te doen.
Niet gemakkelijk
Het is zeker niet altijd even gemakkelijk. Soms is het zo dat het nodig is om meer ‘nee’ te zeggen tegen je collega’s. Als je dit moeilijk vind, kun je best op zoek gaan naar een manier om dit te leren. Al voelt het soms best lekker om eens lekker te zeuren, het levert je niets op. Het probleem wordt groter of het blijft eenzelfde ellende. Denk maar eens aan de zak chips die je helemaal leeg gegeten had, toen je alleen thuis was, je je verveelde en eigenlijk baalde dat iedereen iets leuks aan het doen was en jij niet. Aan het einde van de zak zit je vol, ben je misselijk en ben je nog steeds alleen thuis. Wat een ellende…
Nadelen én voordelen
Aan alles zit twee kanten. Dus ook aan iets wat tegenzit. Overal zit dus ook een voordeel aan. Het is alleen een kwestie van dit kunnen en willen zien! Als je kan kiezen door slachtoffer te blijven én dus in de ellende te blijven, óf de andere kant te bekijken en hier je voordeel mee doen, zou ik het wel weten!
Ga altijd eerst op zoek of je de situatie (of een onderdeel daarvan) in de hand hebt. Als dit niet zo is, is het zaak om dit te accepteren. Het heeft geen zin om daar over te zeuren, want daar verandert niets mee. Wel kun je gaan kijken naar andere mogelijkheden.
Kijk ook naar je eigen verantwoordelijkheden; wat kun jij doen om deze situatie leuk te maken of te houden?
Veranderen of accepteren
Als er dingen zijn die je lastig vindt, ga dan op zoek naar manieren om het te leren. Vraag eventueel iemand om hierin te helpen. Blijf altijd kijken naar je eigen rol in het geheel. Al is je collega nog zo vervelend, kijk naar wat jíj kunt doen om de situatie anders te laten verlopen. En dan bedoel ik niet het klagen over deze collega bij een ander…
Heb je het idee dat je er niets aan kunt doen, dan kun je overwegen uit de situatie te gaan; en, als dit niet gaat, er het beste van te maken. Ga in ieder geval zeker niet zeuren en klagen, want daar heeft niemand iets aan. Je blijft in de ellende zitten en op langere termijn zijn er mogelijk ook mensen die meer afstand van je gaan nemen, omdat die geen zin meer hebben in je gezeur. Nog een probleem erbij! Zorg dat je dit voorkomt! Lukt dit niet, dan kun je echt enkel jezelf de schuld geven…