Ik las laatst een artikel op ABC Gezondheid, waarin beschreven stond dat jongeren steeds vaker aan antidepressiva zitten. Uiteindelijk gaat het er al wel langer over dat de jongeren het steeds lastiger krijgen in deze maatschappij. Er wordt vaak al op jonge leeftijd van alles van hen verwacht en ze menen aan allerlei ideaalbeelden te moeten voldoen. Die social media staat er vol van.

Dat is niet het enige

De jongeren worden tegenwoordig opgevoed dat ze mee mogen praten. Ze moeten zoveel mogelijk hun eigen mening vormen en mogen deze ook delen. Ik ben het daar wel mee eens, al zitten er ook een aantal gevolgen aan. Dat is dat de jongeren het idee gekregen hebben dat hier dan ook naar geluisterd moet worden. Ze leren als klein kind al dat ze vaak hun zin krijgen, want dan zijn ze stil. Ze krijgen allerlei spullen, want ouders hebben al zo weinig tijd voor hen. En ga zo maar door. Nu chargeer ik dit nogal, want dit gaat zeker niet bij iedereen zo. Toch merk ik dat er doordat steeds meer verwacht wordt, er meegepraat mag worden en dat er aan een ideaalbeeld voldaan mag worden. Hierdoor hebben jongeren steeds meer het idee dat ze het ook voor het zeggen hebben.

Binnen het voortgezet onderwijs begint het ook al… ze kunnen het beste een zo hoog mogelijk niveau halen, willen ze een leuk leven hebben. Er wordt gestimuleerd om door te leren, om echt een vak te leren. Zodat ze genoeg geld kunt gaan verdienen. Daarnaast wordt er aan alle kanten gepromoot om snel veel geld te verdienen door allerlei zaakjes. Ik hoor jongeren ook vaak zeggen dat ze die baan niet willen want dat is onder hun niveau… hè zeggen ze dat echt? Ja dus. En op zich prima te weten wat je wil, maar ik denk dan: je mag ook blij zijn dat je ergens mag starten. Dat je dan van onderaf op moet bouwen, is toch niet zo erg? Volgens mij zitten daar ook veel voordelen aan! Maar goed dat willen ze vaak niet horen. Dat maakt natuurlijk niet uit, dat mogen ze zelf weten – maar dit is wel een van de redenen dat ze aan de antidepressiva zitten! Want er wordt zo wel heel veel van ze gevraagd.

En dat is nog niet het enige…

Uiteindelijk is ook dit stuk terug te leiden naar de sociale lockdown die we de afgelopen tijd hebben gekend. Voor jongeren is het verschrikkelijk dat ze alleen thuis mogen blijven zitten. Alleen thuis de opleiding online volgen. Moeilijk nieuwe mensen leren kennen omdat de gehele horeca op zijn kont ligt. Dit heeft zeker veel impact. Al mogen we daar ook niet alles aan hangen.

Door allerlei wijzingen in de maatschappij is het voor jongeren ook lastiger hun toekomstperspectief te blijven zien. Het is allemaal heel vluchtig en er verandert snel iets. Ook is het voor jongeren op dit moment bijna niet te doen om aan een huis te komen. De prijzen rijzen de pan uit! Al deze dingen maakt dat jongeren er moedeloos van worden. Heel begrijpelijk.

We zien ook dat de zelfdoding toegenomen is onder jongeren. Het is voor deze jongeren te veel om tegen aan te boksen. Ze kunnen het niet meer aan.

En wat doet de overheid?

De overheid gaat nog maar een keer bezuinigen. Korten op de jeugdzorg om precies te zijn… Dat kun je je toch niet voorstellen? Dit zijn de mensen voor de toekomst! Enigszins snap ik bezuinigingen wel, want ook deze prijzen rijzen de pan uit. Het is alleen de vraag of het allemaal wel op een goede manier gebeurt. Allereerst kan er binnen de jeugdzorg eens goed gekeken worden hoe dit allemaal geregeld is en waar het mee te maken heeft dat hier zoveel geld naar toe moet. Want ieder jaar brengen ze er meer geld heen, en toch worden de wachtlijsten niet korter. Ik weet wel dat er steeds meer aanmeldingen komen, maar er wordt ook veel geld weggegooid aan overhead. Of wat wordt er allemaal gebruikt in die grotere organisaties. Er worden allerlei regels opgesteld waar je als ZZP-er of kleine organisatie niet of amper aan kan voldoen, terwijl deze vaak een stuk goedkoper zijn. Ook de wachtlijsten zijn hier vaak een stuk lager, en er wordt meer maatwerk geboden. Mijns inziens krijgen mensen meer waar voor hun geld als ze bij kleinere organisaties aankloppen. Heel apart allemaal. Dus kijk zelf ook meer rond wat er allemaal is (ook al zie je door de bomen het bos niet meer). Het loont de moeite!

Erg jammer

Het is erg jammer dat het zo allemaal loopt. Een deel hebben we daarvan niet in de hand. Een ander deel wél! Door alleen al gezonde producten te eten, zorg je goed voor jezelf. Je voelt je daardoor beter en fitter. Dit helpt ook mee in je beter voelen. Zorg dat je vooral linzen, bananen en noten eet. En slik er eventueel vitamine B bij, als je twijfelt of je deze genoeg inneemt.

Bewegen is ook zo’n ding. Ook al zijn de sportscholen met tijd en wijlen dicht, bewegen kun je altijd. Ga eens vaker met de fiets, pak de trap i.p.v. de lift, ga wandelen. Er zijn genoeg dingen om actief bezig te blijven. Dit maakt allerlei stoffen aan waardoor je beter in je vel zit.

Kijk wat je zelf kunt doen als je je minder goed voelt. Kijk vooral naar wat wél kan en onderneem daar actie op!