De schoolvakantie begint bijna of is al begonnen. Een goede reden om ook zelf een stap terug te gaan nemen. Laatst las ik een artikel waarin stond geschreven dat een groot deel  van de Nederlandse bevolking ook in de vakantie met het werk bezig is. Tot op bepaalde hoogte is hier niets mis mee. Toch vraag ik me af of het goed voor je is.

Volle bak er tegenaan
Op het moment dat je in je normale werkweek zit, ga je er vol tegenaan. Je doet goed je best om het je klanten en/of je werkgever naar de zin te maken. Merk je dat je soms thuis nog aan het werk bent? Dat je nog snel even de mail checkt of die klant terugbelt die je vandaag niet te pakken kon krijgen? Vaak zijn dit tekenen dat het werk je niet loslaat. Dat je ook in je vrije tijd met je werk bezig bent, op welke manier dan ook. Het blijft allemaal in je hoofd hangen. Soms een beetje meer op de achtergrond, maar het is er altijd.

Afschakelen
Zeker dan is het goed om tijdig af te schakelen. Dit is volgens mij helemaal geen Nederlands woord, maar goed. Het gaat erom dat je niet per se helemaal UIT hoeft te schakelen. Het is goed om wat stapjes terug te nemen, af te schakelen dus… Sommige mensen kunnen heel goed de knop omzetten. Nu ben ik op vakantie, dus nu doe ik niets voor mijn werk. Toch blijkt uit dat eerder genoemde artikel, dat veel mensen toch met het werk bezig  blijven. Ze willen goed voor de dag komen bij de baas, zodat ze minder kans hebben op een eventueel ontslag, als dit aan de orde is. Of ze kunnen niet zo goed delegeren en houden een aantal taken voor zichzelf.

Het is goed om hier voor jezelf eens bij stil te staan. Hoe doe jij dat nou? Werk je door totdat je werkelijk vakantie hebt? Of bouw je je taken wat af. Ik hoor mensen vaak zeggen dat dit lastig is. Ze willen voor ze weg gaan of thuis vakantie vieren allerlei zaken afgewerkt hebben. Zodat ze na de vakantie met de schone lei kunnen beginnen. Maar is dit werkelijk zo? Is het niet altijd zo dat je er na de vakantie weer even in moet komen en dat er altijd zaken zijn die doorgepakt moeten worden?

Je kunt je afvragen wat werkelijk MOET gebeuren. Wat als je het een keer niet doet, wat dan? Wat gebeurt er dan? Zakt dan alles als een plumpudding in elkaar? Kun je dan na de vakantie niet opstarten?

Verschillend belang
Natuurlijk weet ik ook wel dat er een aantal zaken zijn die handig zijn om afgewerkt te hebben voor je gaat. Toch denk ik dat je hier wel eens wat kritischer naar kunt kijken. Is het echt zo belangrijk of vind jij gewoon dat het moet gebeuren? Weeg dan af hoe belangrijk het werkelijk is.

Want het afbouwen is ook erg belangrijk! Als je doorwerkt totdat je vakantie hebt, sta je nog helemaal in de ‘doemodus’. Je hersenen blijven maar doorgaan.  Ze kunnen nog absoluut niet stil zitten. Het kan zijn dat je dan ook vanalles wil blijven doen. Terwijl het ook fijn is, om eens met je gezinnetje, je partner of je vrienden ergens rustig te zitten. Zonder dat je steeds op je telefoon hoeft te kijken. Of om er mee bezig te zijn wat er nog allemaal gedaan moet worden.

Als je de laatste weken voor de vakantie begint af te bouwen, wennen je hersenen eraan dat er nu een rustige periode aankomt. Als dan de vakantie begint, kun je ECHT gaan genieten.

Probeer het maar eens…