Ik schrijf vaak over onze gedachten. Over het brein dat we niet in de hand hebben. Ik doel dan op de eerste gedachten die opkomen. Deze kunnen je niet regelen. Deze tjoepen omhoog, zonder dat je er iets aan kunt doen. Zo gaat het nu ook met ons gevoel dat opkomt in bepaalde situaties. Dit heb je niet in de hand. Gedachten en gevoel hangen altijd samen. Je kunt erover discussiëren wat er eerst is. Dit gaan we nu niet doen. Hier gaat het nu niet om.

Ons gevoel
Ik wil het deze keer alleen over ons gevoel hebben. Veel mensen zijn vaak bezig met wegstoppen van vervelend gevoel. Of ze willen er heel snel weer vanaf zijn. We hebben aangeleerd om ons niet slecht te mogen voelen. Maar ja, waarom eigenlijk niet? Het hoort er juist bij!

Meestal krijgen we dit als kind aangeleerd omdat de volwassene er last van heeft. Want ze kunnen het vervelend vinden als hun kind pijn ervaart. Dit willen ze niet. Of ze ervaren last van vervelend gedrag dat bij een vervelend gevoel kan horen. Ze willen geen last. Ze willen dat het allemaal goed verloopt. Tegenwoordig doet de maatschappij hier goed aan mee door alleen maar de leuke en grote dingen te plaatsen op social media. Vooral laten zien hoe gezellig het allemaal is en hoe goed we het hebben. Of dat nu op dat moment klopt of niet, dat maakt niet uit. Het gaat erom dat de omgeving denkt dat het goed met je gaat!

Ga nou maar voelen
Wat hiermee vergeten wordt, is dat het soms nu eenmaal niet goed met je gaat. Iedereen heeft weleens een moment dat het even tegen zit. Dit kan om kleine dingen gaan of om grote. Je kunt er langer last van hebben, of maar even. Het maakt niet uit. Het enige dat WEL uitmaakt is dat je het niet kunt voorkomen! Je kunt er niet voor zorgen dat je geen enkel moment in je leven een vervelend gevoel ervaart. In ieders leven gebeuren dingen die niet prettig zijn. Soms heb je dit zelf in de hand, soms niet. Ook daar wil ik nu niet verder op ingaan. Het gaat er nu alleen om dat je leert dat je dit gevoel af en toe best eens mag voelen!

Golven
Je zult merken dat je dan niet de hele tijd dit vervelende gevoel ervaart. Er zijn altijd kleine of grote momenten op een dag dat het even meer naar de achtergrond gaat. En dan hebben we het ook maar even niet over de slaapmomenten. Wat ik wil zeggen: je ervaart dat vervelende gevoel vaak met golven. Net als echte golven komen ze even aan wal en drijven weer weg. Dan komen ze weer even aan wal en drijven weer weg. Een (heftig) vervelend gevoel blijft niet continu op dezelfde hevigheid aanwezig.

Als je gewoon voelt wat je voelt, zul je merken dat het wegtrekt. Blijf je zelf hiermee aan de gang en denk je steeds maar weer aan die vervelende situatie, dan zal dit vervelende gevoel ook steeds weer terugkomen. Dat heb je dus WEL in de hand! Voel wat je voelt, meer niet. Ga met je aandacht naar dat gevoel en laat het zijn wat het is. Je zult merken dat het vanzelf weer wegtrekt.

Gedachten
Wat je ook zult merken, is dat dit gevoel blijft of weer terugkomt als je hierover gaat denken. Blijf voelen! Dat is voor deze keer de enige opdracht.

BLIJF MET JE AANDACHT BIJ HET GEVOEL, ZONDER ER EEN OORDEEL OVER TE HEBBEN.
                HET MAG ER GEWOON ZIJN!

soms zit het mee, soms zit het tegen
Soms zit het mee, soms zit het tegen

Ervaar wat er gebeurt
Nog even terzijde… op de foto zie je mij  bij de wedstrijd PSV Vrouwen tegen Ajax vrouwen. PSV verloor deze wedstrijd jammer genoeg. Denk je dat zij lang stil kunnen staan bij dit gevoel van verlies? Nee! Ze mogen best even balen, want het is hun doel om te winnen. Maar erbij stil blijven staan helpt ook niet. Even hoort dit erbij. Dit geeft ook weer kracht om de volgende keer wel te winnen!