Wij mensen begeven ons iedere dag opnieuw in de real world’. Logisch, wij zijn mensen en kunnen ons voortbewegen over de hele wereld – ook al gaat dat momenteel even minder makkelijk. We praten met de mensen om ons heen en ondernemen dingen samen. Wij zijn sociale dieren, dus die contacten zijn ook belangrijk voor de mens. Dat zie je terug bij mensen die nu (of eerder ook al) weinig tot geen bezoek hebben gehad en zich daardoor heel eenzaam voelen. Wij willen gewoon connecten. 

Connecten 

Het is geen Nederlands woord, maar je weet hoogstwaarschijnlijk wel wat ik bedoel: connecten, verbinden. Je hebt net ook het woord sociaal voorbij zien komen. Ook had ik het over real world. Je kunt de woorden connecten en sociaal ook direct linken aan social media. Want ook daar connect je met anderen en deel je de dingen die je mee maakt of die je belangrijk vindt. En tóch zitten er verschillen tussen de real world en social media. Daar wil ik het vandaag met je over hebben.  

Verschillen of overeenkomsten 

Iedereen kan bedenken dat de real world anders is dan social media. En toch zullen de door mij genoemde verschillen door mensen soms anders gezien worden, en dat is prima. Toch hoop ik dat je door dit te lezen er wat meer over na gaat denken en het mogelijk toch net wat anders kunt gaan zien.  

Er zijn natuurlijk ook overeenkomsten tussen de twee. Je maakt vrienden en onderhoudt contact. De vorm is anders maar verder ‘klinkt’ dit hetzelfde. Ik zeg expres ‘klinkt’ tussen haakjes, omdat er wel degelijk verschil in zit. Ik weet natuurlijk niet hoe het bij jou gaat. Voel je ook zeker niet aangesproken bij hetgeen ik ga zeggen, want bij iedereen is het anders. Het gaat hier over de algemeenheid.  

Vrienden, kennissen, vreemdelingen 

Hoe veel vrienden heb jij in de real world? Dan bedoel ik echt de mensen waar je op kunt bouwen, waar je op terug kunt vallen als er iets is, waaraan je hulp kunt vragen als het je niet alleen lukt. Zijn dat er drie, vijf, tien? Meestal is deze groep niet zo groot; tien is al veel. Dat kan ook niet anders, want je kunt niet voor zoveel mensen écht klaar staan.   

Daar omheen zitten mensen die je regelmatig spreekt en waar je wel eens wat mee onderneemt. Je kent ze goed, je weet veel over ze en zij over jou. Gewoon leuke mensen waar je leuke dingen mee kan doen. Dan heb je nog mensen die je kent; van school, van de buurt, van het sporten. Die ken je meestal van naam. Als je ze tegenkomt zul je kletsen of in ieder geval gedag zeggen. Daarnaast heb je nog mensen die je op zich wel kent maar meer van gezicht. Het kan zijn dat je gedag zegt, maar er verder niet zo uitgebreid bij stil staat. En als laatste heb je dan nog de onbekende mensen.  

Klinkt allemaal logisch toch? Bij social media werkt dit net zo. Je bent bevriend met mensen die dicht bij je staanmogelijk ook met onbekende mensen, en alles daar tussenin. Dit maakt je ook niet uit, want het contact is er niet echt. Je deelt misschien wel van alles, maar het maakt niet uit dat iedereen dat weet. Je reageert ook op anderen, als je dit wilt. Wie doet je wat?  

Toch zijn er verschillen 

Alles wat ik net zei klopt. Toch zijn er verschillen. Want in de real world zie je de mensen ook écht. Je ziet wat gezegd wordt en ervaart de beleving die erbij zit. Bij social media zie je ook wat iemand deelt, alleen de werkelijke beleving is er niet. Het zijn platte plaatjes die een beeld laten zien, of een platte tekst. Meer niet. Diegene kan er alles van maken wat-’ie maar wil. Hij kan het zo mooi, zo groot, zo leuk in beeld brengen als-‘ie zelf wil. Niemand weet wat er echt achter schuil gaat.  

Nu is het natuurlijk ook zo dat in de echte wereld diegene ook gewoon kan opscheppen of wat dan ook, maar dit doorzie je vaak sneller.  

Leuke foto? 

Wij waren op vakantie in de Verenigde Staten. In de Death Valley wilden we naar die zoutvlakte. Dit was een klein half uur lopen vanaf de plek waar de auto stond. Geen punt, zou je zeggenwel als het 50+ graden is! Eigenwijs zoals we zijn, wilden we er toch heen lopen. Dit viel behoorlijk tegen. Eenmaal bij de zoutvlakte waren we helemaal opMijn kinderen waren niet zo enthousiast, maar liepen toch mee. Onze dochter was, op z’n zachtst gezegd, ‘not amused’.  

Mijn man maakt veel foto’s, dus hier ook. Hij vraagt onze dochter te springen voor de foto. Zij doet dit en zet haar grootste glimlach op. Voor mij als toeschouwer heel grappig om te zien, maar het gaat eigenlijk nergens over want ze was helemaal niet blij. Ze was uitgeput en baalde als een stekker. De foto is heel leuk geworden, maar is geen realiteit. De mensen die alleen de foto zien, zien dat niet. Die zien alleen de mooie foto.  

Blijf eerlijk 

Zo gaat dat met heel veel dingen. Op social media kun je alles laten zien zoals jij wilt. Je kunt je beter voor doen dan je bent. Je kunt een heel ander beeld van je zelf neerzetten. Dit kan prettig zijn voor je, want dan kom je misschien beter, leuker en interessanter over dan je werkelijk bent. Bedenk wel dat er mensen zijn in je vriendenboek die je ook in de real world tegenkomt. Het is wel raar als het niet klopt met elkaar! 

Bedenk dus goed hoe je jezelf wilt laten zien en blijf eerlijk. Vooral naar jezelf maar ook naar de mensen om je heen.