Groeipunt in Hapert is een praktijk waar je vooral kunt groeien. En ik bedoel dan voornamelijk persoonlijk groeien. Ieder mens heeft wel eens dingen die niet zo lekker lopen. Dat is ook helemaal niet erg: dat hoort bij het leven. Het wordt vervelend als je er echt last van hebt, en daardoor moeilijker tot persoonlijke groei komt. Nu zul je dit niet zo letterlijk noemen; ik kom niet tot persoonlijke groei. Wat wel kan zijn is dat je merkt dat je niet lekker in je vel zit; dat je je wat somberder voelt en je continu het gevoel hebt dat je achter de feiten aan loopt. Je hoofd staat maar niet stil en er zijn altijd wel dingen te doen. Je hebt het idee dat je niet echt tot jezelf kunt komen.  

Druk druk druk 

Ondanks dat het nu coronatijd is, gaat het allemaal snel. De avondklok is ingesteld en toch blijft de 24 uurseconomie bestaan. Online gaat alles door. Wij mensen menen vaak ook dat we daar in mee moeten gaan. Daar komt dan nog bij dat we alles zo goed mogelijk willen doen. Net als alle andere. Terwijl we helemaal niet weten of die andere het allemaal wel zo goed doen. Wij maken in ons hoofd een verhaal waarbij de omgeving helemaal perfect is. En daar willen we in mee… 

Daar zit nu juist het probleem! We ‘verzinnen’ verhalen in het hoofd over wat en hoe we allemaal moeten doen. We willen overal voor klaar staan en de vetste dingen doen. Terwijl we van diep van binnen alleen maar rust willen, niets anders dan rust. Alleen luisteren we daar niet naar, want dat kun je toch niet maken? Ook niet als ons lichaam aangeeft dat het even genoeg is; bijvoorbeeld door hoofdpijn, (lage) rugpijn of andere lichamelijke klachten. Dit heeft vaak toch echt iets te maken met hoe het met ons gaat, hoe we ons voelen.  

Somber 

Steeds maar willen voldoen aan alles wat anderen ook doen – altijd maar voor anderen klaar te staan, alsmaar doorgaan omdat je denkt dat dit zo hoort – maakt het er vaak niet beter op. Of wel? Merk jij dat dit je een beter gevoel geeft? Ja, zul je zeggen. Dat kan kloppen: op dat moment even wel, want de ander is blij. Kijk dan ook eens naar hoe het daarna met jou gaat. Hoe voel je je dan? Voldaan? Opgewekt? Energiek? Of is het toch meer uitgeput, teleurgesteld en somber?  

Hieronder liggen meestal allerlei angsten. Want als je iets niet doet voor een ander, wat betekent dit dan voor jullie relatie? En wat zal de baas zeggen als je aangeeft dat het allemaal teveel is? Je bent dan bang voor het gevolg terwijl je het helemaal niet uitgeprobeerd hebt. Je kunt de toekomst nu eenmaal niet voorspellen, dus je wéét niet wat er gaat gebeuren. En daarbij… wat als het wel gebeurt, wat dan? Je zult zien dat er dan nog niet zoveel aan de hand is.  

Angst 

Je kunt natuurlijk ook nog allerlei andere angsten ervaren zoals hoogtevrees, angst voor bepaalde dieren, angst om afgewezen te worden. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Dit heeft ook te maken met je opgroeien. Wat heb je allemaal meegemaakt, wat is er vaak tegen te gezegd, en waar hoe over gepraat werd in je omgeving zijn allemaal factoren die gezorgd hebben dat je brein er een angst van gemaakt heeft. Je brein is erin gaan geloven.  

Anders kijken 

Door opnieuw naar situaties te kijken en bewust na te gaan wat jij er zelf van vindt, zie je soms andere dingen. Dingen waar je voorheen niet aan toe kwam. Dit maakt dat je van daar uit anders over dingen kunt gaan denken en dat je beseft welk deel van jezelf is en welk deel van de ander. Samen met mij leer je enkel aan de slag te gaan met het deel van jezelf. Daarnaast leer je ook omgaan met de pijntjes en vervelende gevoelens die je ervaart. Deze zullen er altijd zijn. En dit mág ook! Door dit in te gaan zien, zul je veel meer rust ervaren bij jezelf. Vanuit dit gevoel kun je ook weer beter in contact met anderen komen 

Voorbeeld 

Ik heb zelf ook allerlei issues gehad (en nog steeds). Door dit op bepaalde manieren aan te pakken, die ik voortaan ook gebruik binnen mijn werk, heb ik voortaan altijd innerlijke rust. Hoe druk ik het ook heb of hoeveel er ook tegenzit. Ik ervaar van binnen vrede’, en dit vóelt me toch fijn! Het gaat er steeds om dat je de dingen aankijkt zoals ze zijn, actie onderneemt waarop je actie kúnt ondernemen, en accepteert dat je je soms even rot voelt, dat dit er af en toe bij hoort.  

Ik stop dit niet weg maar neem het gewoon mee. Hierdoor doe ik nu veel meer dingen die ik voorheen niet deed en ik blijf me van binnen rustig voelen. Hoe fijn is dat? Het levert mij op dat ik ook allerlei activiteiten met de kinderen kan ondernemen; zoals lopen over een hoge touwbrug, terwijl ik dit eerst niet durfde. Nu doe ik het gewoon, mét dat gevoel van angst dat ik kan vallen of iets dergelijks. En zo onderneem ik meer dingen, ook alleen voor mezelf, zoals het nemen van een koude douche. Je voelt je over het algemeen veel sterker omdat je dingen doet, ook als ze moeilijk zijn! 

Wil jij dit ook? Ga dan een gesprek aan met mij en we zullen zien waar we samen aan kunnen werken.