Je hoort het mensen vaak zeggen: ‘ik moet nog dit’ en ‘ik moet nog dat…’

Ik denk dan: ‘van wie moet dat?’ Want wie heeft tegen je gezegd dat je dit moet? Vaak is dat het stemmetje in jezelf. De gedachten die je hebt over jezelf, andere mensen en de verwachtingen van iedereen. Maar heb jij je wel eens afgevraagd of deze gedachten ook kloppen?

Regeltjes

Door de jaren heen worden allerlei regeltjes ontwikkeld. Deze regeltjes kunnen ontstaan vanuit je opvoeding. Of door ervaringen, waardoor je een eigen mening hebt gevormd en en hierin bent gaan geloven.

Enkele voorbeelden zijn:  

  • als volwassene hoor je niet te huilen
  • je moet altijd sterk zijn (voor je kinderen)
  • het is niet normaal je slecht te voelen
  • je mag niet emotioneel zijn in het bijzijn van anderen

En zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik hoop dat je met deze voorbeelden al een indruk hebt wat ik bedoel. Als je met volle overtuiging deze regeltjes naleeft, dan MOET je inderdaad veel. Stel nu dat je dit wat los kunt laten? Hoe zou dat zijn?

Dan is alles goed!

Nee, dan is niet alles goed. Er bestaan nu eenmaal leuke en mindere leuke dingen in het leven. Het loslaten betekent hier dat je ook de minder leuke dingen kunt laten voor wat ze zijn. Je hoeft niet hard te werken om deze vervelende gevoelens of situaties uit de weg te gaan. Doordat je niet hard hoeft te werken, ervaar je al meer rust. Kun jij je dat voorstellen?

Notitieboekje

Bedenk nu eerst eens welke regeltjes jij allemaal hebt. En dit gaat vaak veel verder dan je denkt. Veel van deze regeltjes zijn voor jou zo gewoon, dat het nog eens niet meevalt om ze allemaal te ontdekken! Sta daar eens bij stil. En bedenk steeds ‘moet dit echt of maak ik dat er van?’ Schrijf je regeltjes ook eens op. Leg een klein notitieboekje binnen handbereik en noteer het hierin als je er een ontdekt hebt. Ben eerlijk naar jezelf toe en schrijf ze werkelijk allemaal op die je tegen komt! Lees dan na een week eens na wat je allemaal hebt opgeschreven.

Hoe is dit? Hoe is het om ze allemaal na te lezen? Vallen je al een aantal dingen op?

Stel nu dat je de opdracht hebt om deze regeltjes echt streng na te leven. Wat merk je dan als je aan deze opdracht denkt? Voel je een bepaalde druk? Zoals ‘dat gaat toch helemaal niet!’ Precies! Denk daar nu maar eens over na!