Je hoort vaak zeggen dat positief denken helpt om jezelf prettiger te voelen. Dat het helpt om dingen beter aan te kunnen of te kunnen doen. Ik heb het daar ook wel eens over. Vandaag wil ik het hier nog eens over hebben.
Twee belangrijke factoren
Als we praten over positief denken, zijn er 2 belangrijke factoren waar we best bij stil kunnen staan. Het klopt dat positief denken helpt. Echter, dit is niet altijd zo! Soms gebeuren er dingen in het leven die niet leuk zijn, vervelend zijn of die je angstig maken. Bij alle gebeurtenissen komen er emoties om de hoek kijken. Dit is niet erg, want die horen er gewoon bij. Daar kun je niet omheen en het levert meer problemen hebt als je deze negeert. Dit is meteen 1 van de belangrijke factoren:
Het leven bestaat nu eenmaal uit leuke en minder leuke dingen
Ik ga hier zometeen dieper op in. Eerst aandacht voor de andere belangrijke factor. Deze is namelijk mede bepalend voor het wel/niet positief denken en gaat meer om de overtuiging en de irrationele gedachten die er ook kunnen zijn. Ik zal deze eerst even verder uitleggen.
Irrationele gedachten
Op het moment dat er iets gebeurt, iets voorvalt, reageer je vanuit jouw ervaringen, behoeften en herinneringen. Of het nu klopt of niet, het is jouw waarheid. Vaak (zeg maar gerust in 99% van de gevallen) word je hierin bevestigd. Dit omdat je gaat reageren op deze situatie zoals jij denkt dat het in elkaar zit. Soms (lees: vaak) is het jouw invulling en die is anders dan hoe de ander het werkelijk bedoelt of ervaart. Het kan dan zomaar zijn dat je feller overkomt of in ieder geval anders dan de tegenpartij verwacht had. Hier ga ik op dit moment niet dieper op in. Het gaat nu enkel om jouw reactie op een situatie zoals JIJ die ziet! De tweede belangrijke factor is dus:
Klopt het zoals jij kijkt naar deze situatie? Hoe weet je dit zo zeker, wat is je bewijs?
Helpt het jou om te denken zoals je nu denkt? Om te doen zoals je nu doet?
Even terug
In dit laatste stukje is duidelijk dat positief denken ingezet kan worden als blijkt dat het niet helemaal klopt zoals je naar de situatie kijkt. En dat het denken je meer depri maakt dan je zou willen. Het helpt niet echt. Dan kun je, door de situatie van een andere kant te belichten, jezelf weer terug op het spoor zetten. Het helpt je wat beter te voelen en je niet te laten leiden door gedachten die nergens op gebaseerd zijn. Die verzonnen zijn in je hoofd.
Als we terug kijken naar de eerste belangrijke factor dan hebben we het ergens anders over. Soms gebeuren er dingen in het leven die echt niet fijn zijn. Veel mensen zijn geneigd de gevoelens die hierbij horen weg te schuiven. Net of ze er niet zijn. Echter, dit helpt echt NIET om je beter te voelen! Want ondanks dat je net doet dat deze vervelende emoties er niet zijn, ZIJN ze er wel! Ze zitten in jouw binnenwereld. Je kunt ze niet even weghalen. Je kunt ze wel negeren, maar eruit halen, dat gaat toch echt niet. Op het moment dat je er dan voor kiest om positief te denken, ben je alsnog irrationeel bezig. En daarnaast ontken je iets wat er wel is. Je zal hier doorheen moeten om daarna weer verder te kunnen. Als je er niets mee doet blijft het sluimeren en wordt het vaak nog erger dan het was!
Af en toe ben je gehavend
Even niet positief denken dus
Het heeft in zulke vervelende situaties geen zin om positief te denken. Van binnen voelt het namelijk helemaal niet zo. En als je dit wegstopt, komen er nog veel meer (vervelende) gevoelens bij. Denk maar aan ‘niet gezien worden’, ‘je niet goed genoeg vinden, omdat je die onrust blijft voelen’. En wat denk je van het gevecht in jezelf: stiekem weet je wel dat de vervelende gebeurtenis gebeurd is, met alle gevolgen van dien. Door het weg te stoppen, lijk je te vechten tegen iets dat je niet kunt winnen. Het komt toch steeds weer boven drijven…
In zulke situaties is het juist goed om stil te staan bij de vervelende gevoelens en wat die met je doen. Het gaat dan vaak om situaties waar je niet omheen kunt. Bijvoorbeeld je baan verliezen, een dierbare verliezen, een ongeluk of een ziekte waardoor er (enkele) beperkingen zijn ontstaan. Dit zijn als het ware situaties die van buitenaf ‘opgelegd’ worden, die heb je niet in de hand. Die gebeuren. Ik hoor je nu bijna denken: “Nou, een baan verliezen heb je zelf wel in de hand, want als je heel goed je best doet, zul je niet snel ontslagen worden.” Dat zou ik toch maar niet zo hard roepen. Het bedrijf kan failliet gaan maar ook door juist zo goed je best te doen, wil dit niet zeggen dat dat hetgeen is wat dat bedrijf nodig heeft!
Sta hierbij stil
Dit laatste stuk wat ik beschreven heb is lastig. Toch wil ik je vragen hier vaker bij stil te staan. En nee, dat is niet leuk. Het maakt je wel wie je bent. En misschien ook wel wie je wil zijn. Want een mens bestaat nu eenmaal niet alleen uit goede en positieve eigenschappen. En als je kunt dealen met deze vervelende, soms negatieve kant, ben je meer een echt mens!
De mensen die tweewekelijks mijn inspiratiemail ontvangen, krijgen een oefening om anders met vervelende gevoelens om te gaan.
Wil jij dit ook? Klik op onderstaande afbeelding om je aan te melden.