Mindset is zo’n woord dat ineens heel populair is geworden. Je hoort het dan ook steeds voorbij komen. Iedereen gebruikt hette pas en te onpas. Ik gebruik het woord zelf ook; ik ben ervan overtuigd dat ieders mindset erg belangrijk is voor hem of haar. Daar wil ik vandaag verder op in gaan. 

Wat er gebeurt in je brein 

Ik was laatst aan het wandelen met de hond en ineens viel me iets op. Ik ontdekte iets dat gebeurt in ons brein. Wat gebeurde er? Ik was dus al vroeg aan het wandelen. De laatste week ging dat niet zo soepel; ik kon moeilijk uit bed komen en bleef langer op social media hangen dan anders. Dit merkte ik wel op, maar aanpassen lukte niet. Beter gezegd: aanpassen dééd ik niet.  

Vanochtend liep ik dus weer een ronde. Deze is de ene keer langer dan de andere. ‘Als ik nu eens hier afdraai maak ik vandaag een korter rondje’, bedacht ik me. Maar direct daarna dacht ik ‘Nee! Laat ik gewoon de grotere ronde pakken. Goed voor mij en voor de hond.’ Ondanks mijn twijfel liep ik de grote ronde. Doordat ik dit besefte kon ik erbij stil staan. Ik kwam er achter dat ik de week ervoor regelmatig tegen mezelf zei: ‘Morgenvroeg hoef je niet zo vroeg op te staan. Later is ook prima. En die rondjes wandelen? Kleine rondjes zijn ook goed, beter dan niets!’. Ik was dus op mezelf aan het inpraten dat het allemaal niet zo nodig is. 

Goedpraten 

Dat gebeurt dus heel vaak zo. Op het moment dat we op deze manier tegen onszelf praten, keuren we het goed om het anders te doen; gemakkelijkerprettiger soms.  

Maar is dat wat we willen? Nee. Want weet je wat ik merkte? Ik liep dus door richting de grote ronde. In het begin voelde dat wat onrustig. Zou ik toch niet beter omdraaien? Hoezo is een grote ronde nodig? Het is toch veel fijner om eerder thuis te zijn zodat ik nog lekker even kan zitten? Naar mate ik door liep, voelde ik me beter. Ik vergat wat ik eerder allemaal tegen mezelf zei. Ik liep gewoon door. Tegen de tijd dat ik thuis was, was ik trots dat ik de grote ronde gedaan had. Ik voelde me voldaan. Dit was zeker niet zo geweest als ik de kortere ronde gedaan had! 

Betweter 

Zo zie je maar; ons brein wil ons van alles wijs maken. Het liefst praat-‘ie je de gemakkelijkste weg aan, maar als je de overtuiging hebt dat anders beter is, dan zul je merken dat dit goed voelt. Dus laat je niet zo snel overhalen en doe soms even net wat tegenstrijdig en kijk wat er gebeurt. Je zult merken dat je je uiteindelijk, net als ik, veel beter voelt. Én je ervaart dat er niets ernstigs gebeurt. Nog belangrijker is dat je er achter komt dat je kunt veranderen als je dit wilt! 

Jouw mindset maakt hoe je over iets denkt en hoe belangrijk je iets maakt (of niet). Je kunt ervan maken wat je wilt. Er hoort echter wel een onderliggende overtuiging onder te liggen voor je je mindset in positieve zin in kunt zetten. Het helpt niet om het alleen te benoemen en er verder niets bij te voelen. Dit is wel belangrijk om hierin mee te nemen.  

Kom je er niet helemaal uit, vraag je dan af wat je lastig vindt. Of neem eens contact met me op en laat me weten hoe jij hierover denkt!