Dat 2020 een bewogen jaar was hoef ik je niet meer te vertellen. Voor mij als therapeut veranderden er gelukkig niet veel dingen; daar ben ik dankbaar voor. Ik neem je graag mee in hoe mijn jaar eruit zag. Ook zal ik vooruit kijken naar 2021, naar mijn eigen ontwikkeling en die van Groeipunt.  

E-book en online programma  

Ieder jaar stel ik doelen voor mezelf voor het volgende jaar. Dat deed ik ook eind 2019; de doelen die ik toen voor 2020 gesteld had, heb ik deels gehaald. Mijn e-book ‘Meer in je hart dan in je hoofd’ was al eerder verschenen; hierin geef ik drie heldere tips die je helpen anders tegen dingen aan te kijken. Je kunt hier je gegevens achterlaten om het e-book in je mailbox te ontvangen. Wees er snel bij, want over een tijdje gaat deze offline omdat het een andere vorm gaat krijgen.  

Als je dit e-book leest zul je merken dat je je bewuster wordt van hoe jij bepaalde dingen doet, en hoe het ook anders zou kunnen. Helaas ben ik er nog niet aan toegekomen om deze tips in een andere vorm te gaan gieten. Dat was wel één van mijn doelen voor dit jaar, dus vandaar dat ik deels mijn doelen heb behaald.  

Voor 2021 heb ik mezelf als doel gesteld om door te pakken op dit e-book met het oog op het ontwikkelen van een online programma. Ik wil dit e-book gaan omvormen naar video’s. Ik denk dat dit nog krachtiger werkt. Daarnaast ga ik als vervolg hierop een online programma maken. Hier ben ik achter de schermen al mee bezig, maar het is nog niet volledig uitgewerkt. Ik zal hier ook meer met video’s gaan werken, maar de precieze uitwerking weet ik nog niet. Als ik hiermee begin blijf ik eerst nog betrokken, zodat ik kan kijken hoe alles loopt zodat ik kan bijsturen, aanpassen. Uiteindelijk zal ik dan zelf uit dit proces verdwijnen. 

Offline versus online 

Ik heb het geluk dat ik mijn praktijk het afgelopen jaar nooit heb hoeven sluiten. Met de nodige voorzorgsmaatregelen bleef het mogelijk om fysiek afspraken in te plannen bij mij in de praktijk. Ik had al ervaring met online videogesprekken, dus voor cliënten die zich daar prettig bij voelden kon ik dat ook aanbieden. Het is de keuze van de cliënt. Terugkijkend denk ik dat ongeveer 10% van de gesprekken digitaal heeft plaatsgevonden. Net zoals ik merk ik dat veel cliënten ‘fysieke’ gesprekken prettiger vinden. Je legt sneller een connectie en de spreekwoordelijke afstand is kleiner; minder neutraal. Bovendien werken bepaalde technieken (zoals IEMT) online minder effectief. 

Ik verwacht dat de online gesprekken ook in 2021 door blijven gaan, misschien nog wel meer dan nu. Wel hoop ik dat het coronavirus snel de wereld uit is, want voor veel mensen zijn het spannende tijden. Wat houden de maatregelen nu precies in? Wat moet ik doen als mensen om mij heen niet voldoende afstand houden?  

Zelfontwikkeling 

Uiteraard houd ik de nieuwe ontwikkelingen binnen mijn vakgebied nauwlettend in de gaten. Ik blijf met scholing bezig; niet alleen omdat ik vanuit mijn beroepsvereniging ieder jaar een aantal punten moet halen, maar ook om op de hoogte te blijven van wat er speelt. Het is een stukje bewustwording.  

Tot slot heb ikzelf altijd veel ideeën maar ontbreekt het wel eens aan de tijd om deze te realiseren. Hopelijk kan ik mezelf daar in 2021 wat meer tijd voor gunnen!