We weten allemaal dat het beter is gezond te eten. In het westers eten zitten vaak veel vetten en suikers. Er zijn steeds meer mensen die bepaalde diëten volgen zoals koolhydraatarm, of een dieet waar bepaalde combinaties uit den bozen zijn. Het is vooral goed om overgewicht tegen te gaan. Teveel vetten kunnen hart en vaatziekten veroorzaken. Suikers hebben ook een nadelig effect op onze tanden. En zo zouden we nog wel even door kunnen gaan. 

Eten en depressie 

Waar ik me hier nu alleen op richt is ons eten en een depressie. Het blijkt steeds meer dat ons eten veel bepalend is voor onze gezondheid. Ook voor onze gemoedstoestand. Als je op internet opzoekt wat een westers voedingspatroon inhoudt zie je al snel dat het producten zijn met veel verzadigde vetten en suiker, weinig vezels en groenten, en veel zout. Denk maar aan koek, gebak, vlees en fastfood. We willen alles steeds gemakkelijker hebben. De keerzijde hiervan is dat er vaak veel voedingsstoffen in het eten zit die niet direct goed zijn voor ons. Het bewerken van voeding heeft vaak ook het resultaat dat de voedingsstoffen die nodig zijn wegvallen.  

Verkeerde voedingsmiddelen 

Om een product er mooier uit te laten zien worden er vaak kleurstoffen toegevoegd. Om een product sneller klaar te kunnen maken, wordt het zo bewerkt dat de bereidingstijd verkort kan worden. Voeding wordt geraffineerd, waardoor er magnesiumtekorten ontstaan. Ik ga hier verder niet al te technisch op in, want dat is mijn vakgebied niet.  

Wat wel mijn vakgebied is, is het somber voelen van mensen, of het werkelijk ervaren van depressieve gevoelens. Als we daar met voeding iets mee kunnen doen, moeten we dit zeker doen, zou ik zeggen. Het is wel een kwestie van aanpassen. Het is heel simpel: eten doe je toch. Als je er dan voor zorgt dat je vooral de goede producten pakt, help je zelf mee om gezond te blijven! 

Wat kun je dan beter wel nemen 

Om het wat duidelijker te maken, maak ik eerst een lijstje met voedingsmiddelen die je best met regelmaat kunt pakken. Ik noem slechts enkele voorbeelden, omdat anders de lijst wel erg lang wordt. Nu is het zo dat er altijd momenten zijn, waarop je hier minder op let. Dit is ook prima. Als je maar in de gaten houdt dat dit niet te vaak gebeurd! Goede voedingsmiddelen zijn bijvoorbeeld: 

 • Olijfolie 
 • Visolie 
 • noten en zaden 
 • volkoren producten 
 • eieren 
 • peulvruchten 
 • veel groenten, zoals spinazie en andere groene bladgroenten 
 • veel fruit 

Waar doe je het voor? 

Nu kan het zijn dat je denkt ‘dat zal allemaal wel, ik let er wel een keer op’. Om duidelijk te maken dat je het niet voor mij doet maar voor jezelf, som ik hier ook nog een paar punten op die het je op gaan leveren. Wanneer je de eerder genoemde producten meer gaat gebruiken zul je merken dat je de volgende zaken gemakkelijker kunt of doet: 

 • besluiten nemen 
 • plezier maken 
 • initiatief nemen 
 • meer zin iets te ondernemen 
 • betere concentratie en focus 

Daar doe je het toch voor? 

Let wel: het is natuurlijk zo dat niet iedereen enkel een westers voedingspatroon eet. Daarnaast reageert iedereen anders op producten. Het is dus ook vaak een kwestie van jouw eigen voedingspatroon onderzoeken en kijken waar jij je prettig bij voelt.