Je zult misschien snel zeggen dat de focus op jezelf ligt. Maar is dat zo? Vaak is iemand meer met de ander bezig dan met zichzelf. Ik kan hier verschillende voorbeelden van geven:

  • Je loopt door de stad en je verstapt je over een omhoog staande klinker. Het is best druk, dus je denkt direct ‘o jee, wat denken de anderen nu van mij’ en ‘iedereen zal dit wel gezien hebben, ze zullen wel lachen’.
  • Je zit op het terras en er komen een aantal mensen bij jullie zitten. Er wordt over vanalles gekletst en bij 1 onderwerp weet je niet zo goed wat je moet zeggen. Toch vind je dat je iets moet zeggen en je maakt een opmerking waar je een hele negatieve reactie op krijgt. Het blijkt echt nergens op te slaan volgens de anderen. De rest van het gesprek ben je vooral bezig met ‘wat denken ze nu van mij’ en ‘wat ben ik toch dom dat ik er niet meer van weet’.

Herkenbaar? Lees dan vooral verder ???? want ik zal ingaan op de andere kant van dit verhaal!

Iedereen ziet het, alles gaat fout…
Zijn dit gedachten die jij weleens hebt? Er wordt vaak gesproken in alles of niets. Terwijl dit natuurlijk niet zo kan zijn. Het zou wel heel toevallig zijn als iedereen het zou zien. Er zijn altijd mensen die net de andere kant op keken. En alles gaat fout? Dacht het niet! Kijk maar eens terug naar de hele dag van gisteren. Ging daar iedere minuut van de dag iets fout? Of was er misschien toch iets wat wel goed ging? Of dingen die gewoon liepen zoals het moest? Sta hier eens wat meer bij stil. Want als je in alles of niets denkt, zul je sneller negatief naar jezelf kijken of het negatief uitleggen voor jezelf. Het voelt veel zwaarder, terwijl het niet naar waarheid is ingevuld! Dus als je dit wat meer kan relativeren en beter kijkt naar hoe het werkelijk was, zul je dit als minder zwaar voelen. Je kunt je voorstellen dat je jezelf dan ook altijd beter zult voelen!

Door welke ogen bekeken?

Ieder voor zich
Ga eens voor jezelf na hoe jij dit doet. Stel, je loopt in de winkel. Zie jij dan wat iedereen aan het doen is? Dit zal vast wel eens zijn, maar zie je het van iedereen? Nee vast niet! Je bent natuurlijk ook met je eigen ding bezig. Je bent boodschappen aan het doen en let niet zo op wat anderen doen. Dus waarom zou het dan andersom wel zo zijn? Hoe kom je er dan toch bij dat iedereen wel ziet wat jij doet?? Tja…dat zijn die gedachten weer die dit doen. Die maken er een heel verhaal van, terwijl dit niet helemaal klopt. Er zal vast wel iemand zien wat je doet, maar iedereen?

En stel dat iedereen wel gezien heeft wat jij deed of wat er gebeurde? Wat dan nog? Denk jij dat deze persoon dat over 5 minuten nog weet? Nou, lijkt me niet! Kijk ook hier eerst maar eens naar jezelf. Als jij iets ziet gebeuren, blijf je hier dan mee bezig de hele dag? Denk je dan morgen nog eens ‘goh, wat er gisteren toch gebeurde in de winkel’. Dit kan best eens gebeuren, al heeft dit dan altijd met een trigger te maken. Uit jezelf zul je dit niet bedenken. Misschien wel als er soortgelijk iets gebeurde of als iemand over die persoon praat. Over het algemeen kunnen we stellen dat iemand iets ziet gebeuren en dit na 5 seconden alweer vergeten is. Besef dat ieder meer bezig is met zijn eigen ding. Ze gaan weer door met hun eigen leven en dingen daar omheen.

Over wie hebben we het hier?
Als mensen wel gezien hebben wat er gebeurde en hierop reageren, zegt dit vaak meer over henzelf dan over jou. Want het houdt de focus van jezelf af als je opmerkingen maakt over de ander! Zeker als het grappig is of als er iets gebeurt wat de ander onzeker maakt. Als je hier iets van zegt, hoef je niet naar je eigen onzekerheid te kijken. En ook de anderen zullen niet bezig zijn met wat en hoe jij iets doet. Ze letten nu op de ander, die net iets anders deed dan we gewend zijn. Of die een opmerking maakte die hier niet op zijn plaats was. Nu je weet dat dit een afleiding is van henzelf, kan dit jou helpen bij een volgende keer dat zoiets weer gebeurt. Je zult je minder vervelend voelen als je bedenkt dat de ander iets (moeilijks) voor zichzelf probeert te verbergen. Want je bent zeker niet de enige die worstelt met negatieve gedachten over zichzelf. Dit kan je milder stemmen naar jezelf. Doe er in ieder geval je voordeel mee!