Keuzestress, wat is dat eigenlijk? Dit kun je heel groot zien, maar juist ook heel klein. Mensen die zich herkennen in keuzestress zullen dit ook tegenkomen als ze een in de supermarkt moeten kiezen wat ze die avond gaan eten. Of welke weg je neemt naar je werk wanneer een deel van je normale route afgesloten is. Zo zijn er dagelijks talloze dingen waar je een keuze in maakt. Wat je dan vaak ziet gebeuren is dat er juist geen keuze gemaakt wordt en iemand daardoor oververmoeid raakt.
Vermoeiend
Op een dag worden veel keuzes gemaakt. Sommige gebeuren automatisch, bij sommigen denk je er lang over na. Mensen die het graag heel goed willen doen, kunnen lastig kiezen. Zij hebben last van keuzestress. Daar kan zelfs al de vraag ‘wat doe ik op mijn boterham?’ tijd (en energie) kosten. Je zult wel begrijpen dat als je al je beslissingen wikt en weegt, dat dit energie kost. Je gaat piekeren, twijfelen, misschien navraag doen; het gaat maar door.
Op den duur ga je ook jezelf op de kop geven omdat je nog geen keuze gemaakt hebt. Andere mensen vragen naar je keuze. Wat ga je zeggen? En wat vinden de anderen daarvan? Zullen ze het er mee eens zijn? Wat als ik niet het goede zeg of kies? Je kunt zo eindeloos doorgaan met vragen stellen aan zichzelf. Als je maar geen keuze hoeven te maken.
Vooral het malen kost veel energie. In je hoofd loop je de marathon , maar je kunt niet zomaar stoppen: je hebt immers nog steeds geen keuze gemaakt. En als je dan eenmaal een keuze gemaakt hebt, kun je gaan piekeren of het wel de juiste keuze was. Wat als dat niet zo is?
Verschillende keuzes
Natuurlijk is de ene keuze makkelijker gemaakt dan de andere. Je zult je voor kunnen stellen dat als het kiezen wat je op je boterham wil al lastig is, het kiezen van je volgende vakantiebestemming nog meer van je vraagt. Hoe belangrijker de keuze voor je is, hoe lastiger. Vaak heeft dit er ook mee te maken of er andere mensen mee gemoeid zijn.
Soms kan een grote keuze voor jezelf gemakkelijker zijn dan een kleine keuze waar ook andere mensen mee te maken hebben. Dit heeft er vaak mee te maken dat je je bezig houdt met wat andere mensen van jou – en van jouw keuzes – denken. Stel toch dat ze het er niet mee eens zijn, of dat het achteraf geen goede keuze was. Dit zal zeker een keer gebeuren. Is dit niet erg? Nee! Als je goed kijkt zul je zien dat alle keuzes terug te draaien zijn.
Er zijn maar weinig dingen waar je niet opnieuw een keuze kunt maken.
Achteraf
Keuzes maak je zonder te weten wat de uitkomst zal zijn. Je weet nooit precies wat er gaat gebeuren. Geen keuze maken lost echter niets op. Soms is het gewoon nodig een keuze te maken. Hoe langer het duurt, hoe lastiger het wordt; de keuze moet nog steeds gemaakt worden! Er komen alleen maar problemen bij, want je bent boos op jezelf omdat je nog steeds niet gekozen hebt. Anderen gaan klagen omdat ze niet weten waar ze aan toe zijn, of altijd op jou moeten wachten. Dan hebben we het niet alleen meer over keuzestress, maar ook over stress die het verder met zich meebrengt.
Wat kun je doen
Er zijn een aantal dingen die je mee kunt nemen bij het maken van keuzes. Die het mogelijk makkelijker maken.
Moet het perfect zijn?
Als je hier ‘ja’ op zegt, vraag ik me af: hoezo? Wanneer is iets perfect? Hoe ziet dat eruit? Wat als het toch niet helemaal perfect blijkt te zijn? 100% perfectie bestaat niet. Mensen die voor perfect gaan, kunnen altijd wel iets bedenken waardoor het toch niet helemaal goed is.
Je kunt de keuze niet voorspellen
Je kunt niet exact uitstippelen hoe je keuze zal verlopen. Wil je dit wel, dan zul je niet snel tot een keuze komen. Je zult het antwoord namelijk nooit zeker weten.
Wat als je een verkeerde keuze gemaakt hebt?
Wat zou er gebeuren als je de verkeerde keuze maakt? Is het definitief of kun je het nog terugdraaien? Vaak kan dat laatste gewoon. Het kost misschien wat meer werk, maar dan heb je wel iets dat beter bij je past. Er zijn niet zo veel keuzes die echt onomkeerbaar zijn. Een kleur op de muur kun je overschilderen. Het is dan wel niet altijd even prettig, maar dat geldt voor wel meer dingen. Bovendien mag je fouten maken. Je kunt daar mee verder en je bent er wijzer door geworden.
Twijfelen? Doen!
Alles is beter dan twijfel. Twijfelen is stilstaan, er gebeurt niets – enkel andere onprettige dingen. Je schiet er dus niets mee op. Doe iets, maak een keuze, en kijk wat er gebeurt. Je kunt altijd nog bijsturen! Bij geen keuze kun je niets, alleen blijven piekeren en twijfelen.
Soms is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Ga dan kijken wat je nodig hebt om daadkrachtiger te worden zodat je niet steeds in je besluiteloosheid blijft hangen. Ga op zoek naar wat je nog te leren hebt!