Vorige keer schreef ik over een stapje terug doen voor je werkelijk met de vakantie begint. Als dit niet zo goed lukt, dan komt dat vaak omdat je ‘in je hoofd’ zit. Steeds maar denken wat er kan gebeuren of terugdenken aan wat gebeurd is. Al kun je met beiden niets… je kunt het verleden niet terugdraaien en overdoen. En de toekomst kun je niet  voorspellen, dus het heeft weinig zin hier in te blijven hangen!

Ieder heeft zijn redenen
Hoe het komt dat je steeds maar in je hoofd blijft zitten is voor iedereen anders. Het kan zijn dat het je een gevoel van controle geeft, want je kunt met je gedachten ervan maken wat je maar wilt. Het kan zijn dat het veiliger is voor je. Want  op het moment dat je gaat voelen, doet het pijn en dat wil je niet. Terwijl je je af kunt vragen of het ook echt zo goed is wat je doet. Wat heb je aan deze controle? Het zijn jouw ingevulde gedachten, die zeker niet altijd op waarheid berusten. Dus welke controle heb je dan werkelijk? Ja schijncontrole! Want het blijven jouw ingevulde gedachten die misschien helemaal niet juist zijn!

En wat als je in je hoofd blijft zitten, omdat het voelen toch te veel pijn doet? Word je daar gelukkiger van? Volgens mij niet! Ik ben ervan overtuigd (en dit is ook wel bewezen in diverse onderzoeken) dat je lichaam en geest niet kunt scheiden. Want je lichaam geeft jou de signalen die je onderbewuste opmerken. Schakel je deze functie (je lichaam) uit, dan mis je deze signalen. Je zult mogelijk verkeerde beslissingen maken en je kunt niet genieten van het moment.

Je gaat sneller over je grenzen heen, met alle gevolgen van dien… Wil je meer lezen over grenzen, lees dan de volgende blogs: hoe zit het met jouw grenzen en hoe ver ga jij.

Wat bereik je ermee?
Mensen die in hun hoofd blijven zitten, gaan ervan uit dat dit goed voor hen is. Ze ervaren weinig vervelende emoties en hebben het idee controle te hebben. Maar is dit ook zo? Wat gebeurt er op langere termijn?

Een voorbeeld:

Stel je beste vriend trouwt en wil dat jij iets voordraagt, een speech geeft. Je hebt hierop ‘ja’ gezegd, want dat doe je nou eenmaal voor je beste vriend. Op het moment dat je gaat zitten om te bedenken wat je wil gaan zeggen, overvalt je een soort van stress. Wat mag je wel zeggen, wat kun je beter niet zeggen, wat zullen anderen ervan vinden en ga zo maar door. Als het dichterbij komt, ben je alleen maar bezig met deze speech. Ook op de trouwdag zelf. ’s Ochtends sta je al op met het idee dat je in de middag moet gaan speechen. Je bedenkt allerlei scenario’s. Dan is het zo ver en ga je vol spanning de speech houden. Achteraf ben je opgelucht. Toch komen er al snel gedachten als:  ‘Wat vonden mensen ervan?’ ‘Vond iedereen het leuk?’ ‘Was ik duidelijk genoeg?’ Enz. Enz. Je gaat ergens in een hoekje zitten, want je komt niet los van deze gedachten. Ineens hoor je ‘Het laatste nummer gaat beginnen!’ en je beseft dat je eigenlijk het hele feest gemist hebt. Je kunt jezelf wel voor de kop slaan. Je voelt je schuldig ten opzichte van je vrienden en je voelt je schuldig omdat je niet echt genoten hebt.

Je kunt je voorstellen dat je niet met een goed gevoel terugkijkt op deze trouwdag. Niet vooraf, niet tijdens en niet achteraf. Dit komt omdat je steeds in je hoofd zat. Je hebt niet stilgestaan bij het gevoel. Hier ben je overheen gestapt. Daardoor kon je hier ook niets mee doen. Het wordt aan de kant geschoven. Terwijl je dit wel nodig hebt om te ervaren en te beseffen. Dan pas kun je het aankijken en er iets mee doen.

Uiteindelijk kost het je meer energie als je in je hoofd blijft zitten. Je voelt je er echt niet gelukkiger door. Je bent bezig met zaken die er niet toe doen. Je verspilt je energie dus aan de verkeerde dingen! Als je stilstaat bij een vervelend gevoel, is dat op dat moment misschien even niet prettig. Toch heb je er op langere termijn wel veel baat bij!

Niet negeren
Vervelend gevoel kun je nu eenmaal niet negeren. Het is er soms. Als je het wegstopt, zit het er nog steeds. Je schenkt er alleen geen aandacht aan! Maar dat wil niet zeggen dat het dan weggaat. Je bouwt hiermee stress op en stapelt de vervelende emoties steeds hoger op. Tot je er letterlijk bij neervalt. Op het moment dat je het wel aankijkt, kun je er wat mee. Je verwerkt het dan ook, waardoor je er minder last door zult ervaren, op termijn.

Terugkijkend naar het voorbeeld, gebeuren  soortgelijke dingen vaker. Bedenk dan:

WAT LEVEREN DEZE GEDACHTEN MIJ OP? HEB IK ER IETS AAN? JA OF NEE?

Is het ‘nee’, stop er dan mee en ga iets anders doen!

Wil je meer tips rond dit onderwerp? Meld je dan snel aan voor mijn inspiratiemail, klik hier. In de eerstvolgende inspiratiemail krijg je nog meer tips hoe je hiermee het beste om kunt gaan!