Vorige keer schreef ik over het voorkomen van vakantiestress. Dit is belangrijk, omdat je dan beter aan je vakantie kunt beginnen. Heb je deze nog niet gelezen en ga je nog op vakantie, doe dit dan zeker nog, daar kun je je voordeel mee doen. Dat ter zijde, want deze keer ga ik het meer hebben over rust tijdens je vakantie. Ik vertel ook over hoe ikzelf meer rust breng in mijn vakantie.

Van actie naar ontspanning

Ik zorg dat ik, voordat de vakantie begint, al wat afgebouwd heb. Als ik dat niet doe, ga ik in een hoge staat van actie de vakantie in. Dat werkt niet kan ik je vertellen. Ik moet er wel bij zeggen dat de fase van mijn leven waarin ik mij bevind, ook echt wel een verschil maakt. Toen ik een jaar of 25 was, kon ik tot het laatste moment doorwerken en tussendoor nog ergens de koffer inpakken. Als de vakantie begon was ik klaar om direct te vertrekken. Uiteindelijk merkte ik wel op dat ik nog wat opgefokt was, maar ik had er niet zoveel last van.

Toen ik kinderen kreeg werd de voorbereiding voor de vakantie ook anders. Ik werkte al minder uren per week, dus de afbouw was automatisch al anders. Toch merkte dat de eerste jaren dat ik mijn eigen praktijk draaide het lastiger vond, om alles op tijd af te ronden. Ik wilde voor iedereen alles goed doen en was druk in de weer met tot het laatste moment doorwerken. Na ook wat meer uur te zijn gaan werken, kwam ik erachter dat ik de eerste week van vakantie echt nodig had om af te schakelen. En das niet handig, kan ik je vertellen. Het lukte me dan niet om gewoon op mijn gemak te gaan zitten en even niets te doen. Ik bleef maar in de weer met van alles en nog wat. Door steeds te blijven bedenken wat ik dan nu weer kon doen, kwam ik niet echt in de vakantiemodus.

Een paar jaar geleden besloot ik het voortaan anders te gaan doen. Zoals ik de vorige keer al schreef, door af te bouwen vóór de vakantie, in plaats van ín de vakantie. Ik begin dan ook eerder in mijn agenda te plannen wanneer ik ga afbouwen, overdragen of wat nodig is. Gelukkig zijn er ook altijd al mensen met vakantie, dus deze periode is automatisch al wat rustiger. Het blijft toch altijd lastig op die momenten voor mezelf te kiezen, ondanks dat ik weet dat het prettiger is. Ik wil ook graag klaar blijven staan voor de mensen die bij mij komen. Maar weet je, als ik me deze tijd niet gun, dan heb ik er vooral mezelf mee. Tijdens de eerste vakantieweek merk ik dan weer dat ik nog niet in vakantiemodus kan komen. Mijn omgeving kan daar ook nog eens last van hebben, want als ik in de doe-modus blijf, vraag ik van hen soms ook meer.

Wat geeft mij meer rust tijdens de vakantie?

Een dag niet te vol plannen is hierin een belangrijke. Ik wil de tijd hebben om dingen te doen, ongeacht waar we het over hebben. Ik wil dan echt in een lagere stand de dingen afwerken. Meestal overleggen we voor de vakantie globaal welke dingen we willen gaan doen tijdens de vakantie. Wij trekken altijd van de ene naar de andere plek, dus enigszins een reisschema ligt er al. Als we dan weg zijn, overleggen we eerst de dag ervoor nog wat de planning van de volgende dag gaat worden. Niet dat deze heel strak is, want de volgende dag is er ook nog altijd de mogelijkheid om af te wijken. Dat ligt een beetje aan welke omstandigheden er de volgende dag zijn. En natuurlijk: waar hebben we op dát moment zin in.

Ik geef altijd aan wat ik zou willen doen, al kan ik het soms ook af laten hangen van wat de ander wil. Het maakt me vaak niet zoveel uit. Ik blijf bij mezelf voelen hoe iets is en als het goed voelt is het goed. Klinkt simpel he? In principe is dat ook zo. Er zitten altijd dagen tussen dat we een minder actieve dag hebben. Als we op de camping blijven, of bij het huisje, naar het strand of zwembad gaan, kan ik hier ook altijd even tijd voor mezelf pakken. Als de anderen gaan zwemmen, blijf ik even lekker op mijn handdoekje liggen. Lekker lezen of gewoon even rustig liggen, zonder echt iets te doen. Ook van wat rondkijken kan ik genieten. Als ik echt even niet zoveel aan mijn hoofd wil hebben zeg ik dit van tevoren. Dan weet de rest ook hoe het zit en kunnen ze er rekening mee houden. Dit werkt ook alleen, omdat ik hen ook met rust laat als ze hierom vragen. Dat is wel belangrijk.

Tips voor een fijne vakantie

Als laatste wil ik je nog wat tips meegeven:

TIP 1 Maak een realistische planning

Plan een vakantiedag zo in dat het ook echt lukt om het allemaal te doen. Zorg dat je afwisselt in de dingen die je doet. Plan actieve dagen in, afgewisseld met rustige dagen. Zorg dat er ook voldoende tijd is om te doen wat je echt wilt doen. Als je een dag helemaal vol plant, zit het risico erin dat je óf niet alles gedaan hebt óf je snel van het één naar het ander door moet zonder het echt gezien te hebben. Dat is zonde, dus zorg dat je de tijd hebt die nodig is. Je kunt beter tijd over hebben en het even rustig aan doen, dan alles snel-snel af te raffelen.

TIP 2 Verwacht geen perfecte vakantie

Net zoals in het gewone leven, verloopt ook een vakantie nooit helemaal perfect. Dat bestaat ook niet. Ten eerste kun je niet alles tot de minuut plannen en ten tweede, er zijn altijd dingen die toch net even anders lopen dan je gepland had: er gaat iets kapot, je komt in een file terecht of het weer is anders dan je gehoopt had. We kunnen deze dingen nu eenmaal niet voorspellen, dus blijf realistisch. Anders kan het alleen maar tegenvallen en dan is de teleurstelling ook groter. Laat het komen zoals het komt en doe alleen iets met hetgeen je iets mee kunt. De andere dingen zijn zoals ze zijn of horen bij iemand anders. Laat het lekker daar!

TIP 3 Overleg met anderen

Ook tijdens een vakantie is het goed in overleg te blijven met degenen waar je iets mee gaat ondernemen. Of dit nu een dagtripje is of meerdere dagen weg, dat maakt niet uit. Vertel wat je wel of niet wilt en drijf niet alleen jouw zin door. Kijk naar wat wél kan! Maak als het nodig is afspraken, zodat iedereen weet wat de bedoeling is en er zo min mogelijk misverstanden kunnen ontstaan. Pak ook af en toe tijd voor jezelf. Dit is voor de één belangrijker dan voor de ander. Dat maakt niet uit. Als je voor jezelf maar weet wat voor jou het beste werkt. En maak daar dan ook tijd voor!

Tot zover de tips voor deze week. Maak er iets moois van en geniet van wat er om je heen gebeurt. Fijne vakantie!