Deze week wil ik het eens hebben over keuzes maken. Ik merk bij veel mensen dat ze dit lastig vinden. Waar heeft dit mee te maken? Dit zijn vaak 2 dingen:

  • Je weet niet wat je wil want je staat er nooit bij stil waar je heen wilt werken in de toekomst
  • Je bent meer bezig met wat anderen zullen doen/ willen en ‘vergeet’ hiermee je eigen behoeften

Het komt er in ieder geval op neer dat veel mensen vaak bezig zijn met ‘wat zou die ander doen of willen?’ Daarnaast zijn ze ook bezig met wat anderen mensen ervan denken als je een keuze gemaakt hebt. ‘Misschien vinden ze het raar, zijn ze het er niet mee eens…’

Welke keuze maak jij?

Tja en wat dan…?
Wat nu als anderen het niet eens zijn met jou keuze? Wat zou er dan gebeuren? Sta hier eens echt bij stil en vul in wat jij denkt wat er dan gebeurt:

……….

… moeilijk he? Want wat kán er nu werkelijk gebeuren? Jij hebt gewoon een andere mening en daar is iemand het niet mee eens. Deze keer dan althans. Misschien dat diegene de volgende keer wel achter je keuze kan staan. Besef dat het niet kan dat anderen altijd achter jouw mening staan! Ieder mens is anders en heeft andere behoeften! Want daar gaat het uiteindelijk om. Je maakt keuzes op basis van je behoeften!

En weet je, dit kan soms anders zijn dan je verwachtte…
Soms heb je een keuze gemaakt en dit was dan toch niet helemaal zoals je gewild had. Dit kan gebeuren. Je kunt vooraf niet altijd helemaal inschatten hoe het verder gaat. Het kan gebeuren dat je weleens een verkeerde keuze maakt. Is dit erg? NEE! Een grote nee, want dit is zeker niet erg. Je kunt gewoon niet alles van tevoren weten. Dus soms heb je het mis. Dat kan, maar dan is er nog geen man over boord. Je kunt nog altijd terug. Je kunt altijd kiezen om alsnog een ander pad te bewandelen. Eenmaal een keuze is namelijk niet voorgoed een keuze… Tenminste, de meeste dingen in ons leven zijn omkeerbaar. Het kan zijn dat het niet handig is, dat klopt. Al is er vaak wel iets op te vinden dat je alsnog een andere keuze maakt!

Het is gewoon zonde om iets niet te doen of om geen keuze te maken omdat je bang bent dat je een verkeerde keuze maakt. Dan kom je helemaal nergens. Want voor hetzelfde geld pakt het wel goed uit. Dat is net zoveel kans! Jammer om dit te laten lopen…

Behoeften
Ik noemde al dat het maken van keuzes ook met je eigen behoeften te maken heeft. Nu is het niet voor iedereen duidelijk wat werkelijk de eigen behoeften zijn. Zeker niet voor mensen die vaak doen wat anderen doen. Die vaak meer bezig zijn het de ander naar de zin te maken.

Nu zullen keuzes als ‘welke broek doe ik vandaag aan’ of ‘wat eten we vandaag’ minder impact hebben dan een keuze als ‘welke auto zal ik kopen’.  Daar hangt meer vanaf, omdat het ten eerste om meer geld gaat. En ten tweede, een auto zegt iets over jou. Of zo kun je dat in ieder geval ervaren. Er zijn mensen die een grotere auto kopen dan ze kunnen betalen, omdat ze dan meer welvarend overkomen. Of het past beter bij de status die ze uit willen dragen. Uiteindelijk zegt dat niets over jezelf, want het is een auto. Een ‘ding’ dat je gebruikt om van het een naar het ander te reizen. Het zegt niks over wie je werkelijk bent. Wat je belangrijk vindt in het leven. Hoe jouw karakter is. Deels wel natuurlijk, want als je die bepaalde auto nodig hebt om je status weer te geven, zegt dit wel iets over je. Het zegt bijvoorbeeld dat je je beter voordoet dan dat je geld hebt. Of dat status belangrijk voor je is. Maar in werkelijkheid is het de vraag welke behoefte eronder ligt. Is het niet zo dat je gewoon graag gezien en gehoord wil worden? Als dat voldoende bevredigd is, heb je die auto niet nodig om gezien te worden!

Belangrijk om te weten
Wat belangrijk is om te weten, is dat je beseft dat je uiteindelijk meer zelfvertrouwen zult krijgen als je keuzes maakt ten behoeve van jezelf. En niet om de ander te plezieren of om iets te laten zien aan de buitenwereld. Gewoon kiezen wat je zelf belangrijk vindt. Dit geeft een goed gevoel. En het geeft een gevoel van eigenwaarde! Je mag voor jezelf kiezen. Het geeft voldoening dat het een eigen keuze is. En uiteindelijk voelt het ook veel beter omdat het iets is waar jij echt achter kunt staan!

Voor de mensen die mijn tweewekelijkse inspiratiemails ontvangen: houd de mailbox in de gaten. Je krijgt deze week tips toegestuurd bij het maken van keuzes!

Ontvang jij deze inspiratiemails nog niet? Meld je hiervoor dan snel aan, dan ontvang jij ook deze tips!

Klik hier om je aan te melden.