Wat heb jij voor jezelf over? Hoe ver ga jij daarin, of misschien hoe ver ga jij niet? Vaak hoor ik mijn praktijk als een van de eerste vragen wat het gaat kosten. Terwijl dat niet de insteek zou moeten zijn! Op het moment dat je naar mij toe komt loop je ergens tegenaan en heb je dat voor jezelf erkend. Je komt er alleen niet uit en hebt hulp nodig. Hoe graag wil je daar nu vanaf en wat heb je ervoor over?
Wat wil je?
Als mensen mij vragen naar de kosten, vraag ik me altijd af wat ze nu eigenlijk willen. Willen ze kosteloos hulp, waar ze niet verder mee komen? Of zijn ze bereid te betalen voor professionele hulp, die goed en effectief is om ze verder te helpen? Nu is het natuurlijk niet zo dat je met kosteloze hulp nooit verder komt. Alleen merk ik vaak wel een verschil in inzet. Mensen die vanuit de gemeente een beschikking krijgen, kunnen soms minder gemotiveerd zijn. Dit kan ermee te maken hebben omdat ze doorverwezen zijn door iemand anders en ze zelf niet per sé wilden. Ik baal altijd als ik iemand hoor zeggen ‘ach, maakt niet uit, ik hoef toch niet te betalen’. Dat is jammer, want er is zo veel meer mogelijk!
Hulp inschakelen
Op het moment dat je ergens tegenaan loopt, loop je niet gelijk naar een huisarts. Je zoekt niet direct hulp. Meestal loop je vaker ergens tegenaan voordat je dit doet. Toch kun je je afvragen wat het meest oplevert. Stel, je loopt tegen wat hobbels op en weet niet goed wat je eraan kunt doen. Je kunt denken ‘ik los het zelf wel op’ of ‘iedereen loopt wel eens ergens tegenaan’. Daar is op zich niets mis mee. Toch kun je er eens bij stil staan en bekijken wat het betekent. Want als je tegen deze hobbels aanloopt en er niet overheen kunt, blijven ook andere zaken liggen. Wat mis je dan? En hoe graag had je het liever anders gewild?
Je kunt denken dat het uiteindelijk wel goed komt. Dat klopt, dat is meestal ook zo. Het is alleen de vraag wat je daarvoor in wilt leveren, of anders gezegd: wat heb je ervoor over hebt. Het zou zomaar zo kunnen zijn dat je met wat hulp na enkele hobbels er snel weer zelfstandig mee vooruit kunt. Dat je in de toekomst ook weet wat je moet doen als je ergens tegenaan loopt.
Als je door blijft modderen, raak je vaak verder achter. Je krijgt steeds meer teleurstellingen en het einde is nog lang niet in zicht. Als je dan op het laatst toch maar hulp inroept, moet je van veel verder terugkomen. Je hebt er hobbels bij gekregen, waar je nu allemaal overheen moet. Je hebt mogelijk de moed ook verloren, waardoor het lastiger is ervoor te gaan.
Waar doe je het voor?
Als je sneller hulp inschakelt, heb je minder ‘in te halen’. Je bent sneller bij het gewenste resultaat. Daarnaast kun je dan alleen maar meer gaan groeien. Maar hoeveel heb je voor jezelf over? Hoe belangrijk vind jij jezelf? Uiteindelijk wil iedereen gelukkig zijn en een leuk leven leiden. Je kunt de schijn hoog houden en net doen alsof je zo’n leven leidt. Of je kunt naar de ander wijzen die het allemaal fout doet.
Of je kijkt eens naar jezelf. Kijk eens naar wat jíj anders kunt doen om de situatie te veranderen. Jij alleen kan voor jóu zorgen, want een ander zal dit waarschijnlijk niet zo goed doen als je zelf kunt. Alleen jij weet wat je diep van binnen wilt en kunt. In je eentje kom je er niet altijd zelfstandig bij. Dat mag dan toch wel iets kosten om dat allemaal naar boven te halen? Ook jij bent het waard!