Ik heb het vaak over gedachten en gevoel. Dit zijn twee dingen die je in eerste instantie niet in de hand hebt. Gedachten en gevoelens komen zomaar in je op, zonder dat je daar direct invloed op hebt. Ook al wil je dat kun je ze niet tegenhouden. Ze zijn er vaak voordat je er erg in hebt. Maar onthoud goed: jij bent je gedachten niet! 

Eb en vloed 

Je gevoel komt en gaat, net als een golfbeweging: eb en vloed. Hierbij is het belangrijk om te beseffen dat je gevoel echter niet aan blijft houden, alhoewel dat wel zo lijkt soms. Het is echt niet zo dat je verdriet, of welk vervelend gevoel dan ook, elke seconde van de dag voelt. Er zijn vaak momenten dat het even weg is of dat je er even niet aan denkt. Als we het hebben over een heftige emotie, dan blijft deze ook niet continu heftig. Wanneer je schrikt weet je immers ook dat je eerste heftige reactie niet aan blijft houden. Wanneer je bang bent voor spinnen zul je merken dat je hartslag omlaag gaat als je ernaar blijft kijken zonder verder iets te doen. Dat verandert pas weer als de spin gaat bewegen.  

Bang van spinnen  

Je allereerste gedachte heb je niet in de hand. De gedachtes daarna wél; die kun je sturen. Als je bijvoorbeeld bang bent voor de spin en je bedenkt wat er allemaal zou kunnen gebeuren, dan wordt je angst niet minder. Wanneer je met een bepaalde afstand naar de spin kunt kijken kun je bedenken dat-‘ie maar klein is, dat hij niet zal bijten en niet scheldt. Het enige wat ze doen is wegrennen. Meer niet. Ze verstoppen zich alleen. Is dat erg? Denk je dat ze je dan ineens wel aanvallen? Nee! Jij bent zelf verantwoordelijk wat je bedenkt nadat het eerste schrikeffect uitgewerkt is.  

Los van jou 

Wat helpt is deze gedachten los van jou te zien. De gedachten die je hebt zijn bouwsels uit het verleden: wat anderen tegen je gezegd hebben of meningen die je vaak hoorde. Hoe vaker je iets hoort, hoe meer je het voor waar aan zult nemen. Bedenk nu eens dat jouw gedachten je raadgevers zijn. Dit kan goed zijn, bijvoorbeeld als je bedenkt dat je moet stoppen voor het rode stoplicht. Er zijn genoeg momenten te bedenken dat jouw eigen invulling van een situatie níet goed is, omdat die niet gebaseerd is op feiten.  

Jouw gevoelens, jouw raadgevers, willen jou soms iets laten geloven zonder dat er onderbouwing voor is. Het is voor jou de uitdaging om te onderzoeken of hetgeen je bedenkt wel klopt. Vind je dit echt, of is het toch meer overgenomen van anderen? Ga dit voor jezelf eens na! Mogelijk kom jij er ook achter dat je veel dingen doet omdat je je dit altijd zo deed. Of omdat iedereen in je omgeving dat doet. Ga maar eens na of dit zo is. 

In zulke gevallen zijn deze raadgevers monsters. Monsters die je allerlei richtingen in willen sturen, zonder echt na te denken waarom of te onderbouwen dat het iets is wat je ook echt zo vindt of wilt