Wanneer spreek je van een jeugdtrauma? In principe kun je veel dingen onder de noemer jeugdtrauma scharen. Toch wil ik de definitie hier even beperken tot mishandeling en ernstige verwaarlozing. Niet dat die andere zaken minder erg zijnmeer omdat deze onderwerpen duidelijker zijn. Deze zaken zijn niet gemakkelijker terug te halen, maar door de vaak diepe indruk weer juist wel.  

Onderzoek naar jeugdtrauma’s 

Een tijd geleden is onderzoek gedaan naar het verband tussen jeugdtrauma en depressies bij ouderen. Meestal ontstaat een depressie in de jaren als jongvolwassenen. Toch zien we ook dat er mensen zijn die op latere leeftijd een depressie ontwikkelen. Hoe dit kan is lang onduidelijk geweest. Daarom is hier onderzoek naar gedaan.  

Wat we zien is dat ouderen die een jeugdtrauma hebben meegemaakt ernstigere depressieve symptomen hebben. Ze hebben vaak ook meer chronische somatische klachten en meer beperkingen. Ze ervaren de depressie dus vaak heviger en ze ervaren ook een hogere lijdensdruk.  

Wat doe je eraan? 

Of je jeugdtrauma’s meegemaakt hebt, heb je niet zelf in de handWat je wel in de hand hebt is hoe je ermee omgaatAls het niet besproken wordt, blijft het steeds tussen jou en de ander in staan. Je voelt je misschien eenzaam en onbegrepen. Dat is ook niet zo gek, want de ander weet helemaal niet hoe jij je voelt! Het is dus heel belangrijk om op jonge leeftijd iemand te zoeken waar je je verhaal kwijt kan. Diegene hoeft er niet per sé iets aan te kunnen doen; het gaat er om dat je er niet alleen mee blijft zitten.  

Merk je nu op latere leeftijd dat je last hebt van psychische problemen, sta dan ook eens stil bij je kinder- en jeugdjaren. Praat erover en bekijk hoe je deze ervaren hebt. Heel veel dingen waren voor jou misschien heel gewoon. Maar was dat ook zo? Bekijk het eens met de informatie die je inmiddels hebt. Of bekijk het eens samen met een ander en vergelijk het met zijn of haar ervaringen. Merk je dan dat niet alles even normaal was dan je dacht? Laat dit niet zomaar voorbij gaan. Dit kan een oorzaak zijn van de depressieve gevoelens.  

Het beste is natuurlijk dat hier op jongere leeftijd al aandacht voor is en niet pas op het moment dat er meerdere problemen ontstaan, zoals eenzaamheid of chronische somatische ziekten. Maar daar kun je achteraf niets meer aan doen. Voor iedereen is het goed om eens stil te staan bij hoe je omgaat met situaties en met hoe je je voelt. Kijk dan ook eens vroeger en naar de opvoeding die je gehad hebt. Hoe werd er in je omgeving gesproken? Hoe werd over bepaalde zaken gedacht? Ga zo maar door. Je komt er dan achter wat de situaties met je doen én waar het vandaan komt! 

Verwerken 

Het is altijd goed om trauma’s te verwerken. Deze blijven vaak als trigger bestaan. Met IEMT (Integral Eye Movement Therapy, oftewel oogbewegingstherapie) kun je deze triggers los makenDeze techniek koppelt als het ware jouw negatieve emotie los van gebeurtenissen, waardoor je deze minder als trauma zult ervaren en deze dus geen trigger meer hoeven te zijn. Je zult ervaren hoeveel rust dit geeft! Ben je benieuwd wat IEMT voor jou kan betekenen? Kom het eens proberen en kijk hoe het voor jou is!