Het was een jaar van groei voor Marion Simons. En een jaar van nieuwe ervaringen. Een jaar dat de boeken in gaat als het jaar waarin ze op 1,5 meter van een groep gorilla’s zat, waarin ze het Rode Kruis mocht helpen en waarin ze nieuwe cliënten mocht helpen in hun persoonlijke groei. Kortom: een bewogen jaar.

“In 2022 heb ik meer mensen mogen helpen, mijn bedrijf groeit. De focus van mijn werk ligt vooral in het hulp bieden aan mensen die teveel ‘in hun hoofd’ zitten. Ze voelen zich niet goed en het lukt hen niet om hun denkwijze los te laten. Het is juist door dat te veranderen dat ze zich beter gaan voelen. Ze hebben hulp nodig bij het ‘omdenken’. Kijk, feiten kun je niet veranderen, maar je kunt wel veranderen hoe je daarmee omgaat of hoe je daardoor voelt. Ik zeg niet dat het makkelijk is, maar het is wel mogelijk. Het geeft ontzettend veel voldoening als je iemand letterlijk op andere gedachten kunt zetten.”

Feiten kun je niet veranderen, gevoelens wel

Op persoonlijk vlak was 2022 het jaar waarin de uitgestelde reis naar Oeganda er toch van kwam. Marion: “Wat me vooral is opgevallen, is dat mensen die bijna niets hebben, zo tevreden kunnen zijn. Daar kunnen we echt iets van leren. Wij zitten al te mopperen als we op het terras vijf minuten op onze thee moeten wachten. Ik stond al zo in het leven dat ik weet te waarderen wat ik heb, maar sinds deze reis helemaal.”

De projecten van het Rode Kruis worden door de community gedragen en daarin zit de kracht. Ze werken hard voor een beter bestaan en omarmen de hulp. “Het Rode Kruis helpt bijvoorbeeld met maatregelen die voorkomen dat de gewassen wegspoelen. Het regent elke dag wel een keer en dat zijn buien waar je van onder de indruk bent.”

Tevreden zijn met wat je hebt, is een verrijking van je leven

Marion hielp Het Rode Kruis met het maken van hulppakketten voor mensen die getroffen worden door ebola. “Die ziekte brak uit toen ik in Oeganda was en zorgde er bijna voor dat de excursie die ik had geboekt niet door ging. Gelukkig zaten we ver genoeg van de haard verwijderd, anders had ik de gorilla’s niet kunnen volgen. Zó bijzonder om zo dichtbij te mogen zitten. De apen negeerden ons totaal, ze zijn gewend aan mensen maar hebben er geen last van, ze doen gewoon hun ding. De kers op de taart van deze reis.”

In alle opzichten was het een memorabel jaar voor Marion. Inspiratie en energie genoeg voor het nieuwe jaar. “Ik ga me komend jaar nog meer richten op de zakelijke markt. Werkgevers trainen in het omgaan met mensen met een extraatje, zoals autisme of een andere uitdaging. Die kunnen heel waardevol zijn voor een bedrijf maar ze vragen om een andere aanpak. In tijden van een groeiend tekort aan personeelsleden, kunnen mensen met een uitdaging juist een enorme toevoeging voor een bedrijf zijn. Het is mijn doel om werkgevers anders te leren kijken naar hun werknemers en ze daardoor, met behulp van tools die ik aanbied, beter tot hun recht te laten komen.”

‘Ik wens iedereen een zinvol, tevreden en (mentaal) gezond Nieuwjaar!”