De ene dag gaat over in de volgende. Je doet gewoon je ding; je gaat naar je werk, naar huis, doet wat leuks. Nou weet ik niet in hoeverre jij hier bewust mee bezig bent, al maakt dat voor nu ook niet zoveel uit. Waar ik het vandaag over wil hebben is, in hoeverre kun jij jezelf zijn?

Wat is jezelf zijn?

Deze vraag kun je misschien niet zo 1,2,3 beantwoorden. Om het beantwoorden gemakkelijker te maken heb ik eerst een paar vragen voor je. Daar kun je al het een en ander uit afleiden.

Lees de vragen aandachtig door en sta er kritisch bij stil. Vul een JA of NEE in, zoals het voor jou is. Ga uit van hoe het voor het grootste deel van de tijd is. Soms kunnen bepaalde dingen gewoon niet. Dus vul het in zoals het het vaakst voorkomt.

Hier komen de vragen:

  • Accepteer jij alles van jezelf? Je gedrag, hoe je eruitziet, enzovoorts.
  • Voel jij wat een situatie met je doet? En durf je dit ook kenbaar te maken?
  • Gedraag jij je op andere plekken hetzelfde als thuis?
  • Voel je iedere dag meer dan je denkt?
  • Behandel jij jezelf als je beste vriend/in?

Tel nu het aantal JA’s. Hoe meer JA je hebt ingevuld, hoe meer jij jezelf kunt zijn. We tellen de momenten dat het even niet kan hier niet mee. Wanneer je bijvoorbeeld in een geladen situatie zit, kan het zijn dat het niet gepast is uitbundig te reageren. Dit is dan ook gewoon oké. Bij het beantwoorden van de vragen gaat het om hoe het in een dag of week overwegend is. Sommige vragen zijn hele ‘grote’ vragen, ik weet het. Toch kun je voor jezelf meestal wel nagaan hoe het voor jou is. Gaat je dit gemakkelijk af of valt het toch tegen? Wees zo eerlijk mogelijk. Alles is goed. Mocht het zo zijn dat je bij een aantal vragen toch NEE in moest vullen, dan kun je kijken wat je hiermee kunt. Hoe zou je ervoor kunnen zorgen dat je wel JA in kunt vullen? Wat kun je daarvoor doen?

Jezelf accepteren

Om jezelf te kunnen accepteren is het belangrijk dat je zelf weet wat jij wilt, wat jij leuk vindt, mooi vindt en ga zo maar door. Het is belangrijk dat dit echt vanuit je gevoel ‘gekozen’ is. Ik zet het expres tussen haakjes, omdat je in principe kunt kiezen wat voor jou goed voelt. Je vóelt of het zo oké is. Dan voel je een bepaalde prikkel die ‘oké’ zegt. Voelt het niet echt oké, dan is het meer een zeurende prikkel. Je voelt een bepaalde spanning in plaats van blijheid en ontspanning. Het is ook erg belangrijk dat je alleen bezig bent met jezelf, dus niet met wat anderen ergens van vinden. Of wat jij denkt dat anderen ergens van vinden. Niet iedereen vindt hetzelfde leuk, mooi, enzovoorts en dat is prima. Je kunt het niet voor iedereen goed. Daarom kun je dit beter wél voor jezelf doen!

Bewust voelen en delen

In alle situaties waarin we komen, geeft ons lichaam kleine of grotere signalen af. Ergens voel jij of je je veilig voelt, je er thuis voelt of wat je ervan vindt. Het is super als je deze signalen al oppikt. Lukt dit nog niet altijd? Kijk dan of je hier wat bewuster in kunt oefenen. Merk bewust op hoe je je voelt wanneer je een situatie ingaat. Ga met je aandacht even kort door je lichaam om de signalen op te pikken. Dan is de volgende vraag of je dit kenbaar gaat maken? Als je je veilig voelt, kan dat best. Toch kan het zijn dat je daar niet altijd zo’n zin in hebt. Dat is ook prima. Let er wel op dat je jouw ervaring en gevoelens niet steeds alleen maar voor je houdt. Kijk ook of je ze af en toe wel kan delen. Wie weet waar dat toe kan leiden…

Wees jezelf

Wees jezelf en gedraag je overal zoveel mogelijk zoals je thuis ook zou doen. Oké, dit is natuurlijk niet altijd handig. Toch kan dit in grote lijnen wel. Als jij buiten de deur komt en je zet dan een soort van masker op, dan kan dit heel vermoeiend zijn. Houd dit eens een tijdje in de gaten, zet jij in verschillende situaties een masker op? Als je vaker wel een masker opzet dan niet, kijk dan eens waar dit mee te maken kan hebben. Is de oorzaak duidelijk? Zoek dan voor jezelf uit hoe je dit anders zou kunnen doen. Hoe je wél meer kunt delen van jezelf. Stapje voor stapje!

Voelen in plaats van denken

We denken met z’n allen de hele dag door, maar voelen vergeten we nogal eens. Ga eens meer voelen in plaats van denken. Dit noem ik iedere keer weer opnieuw, maar het is dan ook heel belangrijk. Met denken kunnen we onszelf namelijk van alles wijs maken. Gedachten zijn echter niet gelijk aan de werkelijkheid. Met voelen, voel je zoals het is. Daar heb je veel meer aan! Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is met je aandacht door je lijf te gaan. Vind je dit lastig? Voel dan eerst hoe je ogen erbij staan. Hebben deze een boze blik of juist niet? Of let eens op je ademhaling. Volg deze met volle aandacht, zonder er verder iets mee te doen. Zo raak je langzaam weer meer verbonden met je lichaam en gevoelens.

Wees je eigen beste vriend

Een inkoppertje: behandel jezelf zoals je jouw beste vriend zou behandelen. Kijk, het is heel simpel, je kunt je heel gemakkelijk voorstellen wat je tegen een vriend zou zeggen of wat je bij hen zou doen. Als je zelf ergens inzit, kun je dit op dezelfde manier ook voor jezelf doen. Wanneer je je bewust bent van de situatie, bedenk dan op dat moment: wat zou ik in deze situatie tegen mijn vriend zeggen? Wat zou ik doen of adviseren? Kijk dan of je dit ook voor jezelf kunt toepassen.

Ik hoop dat jullie hier zo mee verder kunnen en steeds meer jezelf durven en kunnen zijn. Succes in ieder geval en als ik ergens bij kan helpen hoor ik het graag!