Afgelopen weekend was het kermis bij ons in het dorp. Ook ik ben daar alle dagen heen geweest. Een beetje in de buurt van de kinderen en gezellig kletsen op een terrasje. Het volgende viel mij steeds weer op:

Veel mensen denken dat ze alles weten.

Ze hebben overal commentaar op, of geven continu hun mening als waarheid. Ook bij de kinderen hoor ik dit weleens terug. Wat is dat toch?

Zijn ze nu gewoon zo slim of wij zo dom?

Hoe komt het dat mensen vaak willen laten horen dat ze alles weten? Tja, dat kan van alles zijn. Het kan zijn dat iemand echt veel verstand heeft van veel dingen, het kan zijn dat iemand het wel interessant over vind komen als ‘lijkt’ dat hij alles weet. Ik denk dat het belangrijker is om erbij stil te staan wat het met jou doet! Want je kunt het allemaal op jezelf betrekken en jezelf af gaan vragen hoe het komt dat jij deze dingen allemaal niet weet… Of je laat het gewoon bij de ander liggen. Laat hem over komen zoals hij wil en jij blijft dicht bij jezelf, zoals je bent.

Blijf bij jezelf

Ik denk dat dit laatste het beste is voor jou. Laat de ander doen zoals hij doet en blijf dicht bij jezelf. Blijf zoals je werkelijk bent. Je hoeft je niet beter voor te doen dan je bent. Hoe eerlijker je naar jezelf bent, hoe meer mensen je zullen waarderen. Als je steeds alles beter weet of ergens een mening over hebt, kun je snel gezien worden als betweter. Of het nu klopt of niet, iedereen maakt er toch zijn eigen verhaal van… Dus als je van jezelf weet dat het juist is wat je zegt, dan is het altijd oké. Het verhaal wat de ander ervan kan maken, staat los van jou. Het zegt meer over die ander dan over jou! Mensen vullen het nu eenmaal in met hun eerdere belevenissen en ervaringen. Soms zelfs gekoppeld aan heel iets anders. Terwijl het dan wel geprojecteerd wordt op (in dit geval) jou.

Wat je kunt doen

Allereerst is het belangrijk om niet in dezelfde valkuil te trappen als die ander. Als de ander van alles loopt te verkondigen, wil dit niet zeggen dat jij dit ook moet gaan doen! Denk goed na wat je wil zeggen en blijf eerlijk naar jezelf.

Op het moment dat iemand zo tegen je praat, kun je 2 dingen doen. Je kunt er tegenin gaan of je kunt luisteren en af toe laten blijken dat je hoort wat degene zegt. Eigenlijk zijn het 3 dingen, want je kunt ook nog mee gaan praten, terwijl je het er misschien niet mee eens bent. Is dit wel zo, prima! Als je steeds maar bij jezelf blijft en niet probeert de ander te overtreffen. Vraag je tussendoor steeds af ‘Wat doet dit met mij?’ En wat ook belangrijk is: ‘Van wie is dit probleem?’ Nu klinkt ‘probleem’ nogal zwaar, al bedoel ik dat niet per se zo. Het gaat er om dat je stil staat bij wat het met je doet en of dit meer iets over jou zegt of over de ander. Blijf steeds bedenken wat je ZELF kunt doen om de situatie te veranderen. Niet de verantwoordelijkheid, schuld of wat dan ook bij de ander leggen. Kijk steeds naar jouw stuk in het verhaal en doe daar iets mee!

Succes!