IEMT staat voor Integral Eye Movement Therapy. Ik heb al vaker over IEMT gesproken. Het is best lastig om duidelijk uit te leggen wat deze therapie inhoudt. Vandaar dat ik er steeds opnieuw aandacht aan besteedt. Bij iedere (verschillende) uitleg kan het zijn dat je weer meer een indruk hebt wat IEMT nou precies inhoudt.

Waarvoor dient IEMT?

IEMT is een methode waarbij je snel een positieve verandering kunt creëren. Je kunt zelf kiezen op welk onderwerp je IEMT inzet. Op het moment dat je last hebt bij bepaalde situaties, doordat er bijvoorbeeld steeds vervelende emoties om de hoek komen kijken. Of als je bepaalde angsten opmerkt, zoals faalangst, hoogtevrees of vliegangst. Of bijvoorbeeld bij een depressie, burn-out of PTSS. Maar ook bij een laag zelfbeeld of weinig zelfvertrouwen. Deze lijst kan ik eindeloos aanvullen. Er is met IEMT altijd wel een insteek te vinden. En het mooie ervan is dat het heel simpel en krachtig werkt! Na een paar IEMT-sessies merk je al verschil. En dat is wel zo fijn toch?

Wat gebeurt er tijdens een IEMT-sessie?

Er kan op verschillende manieren gewerkt worden tijdens een IEMT-sessie. De meest gangbare manier is om met oogbewegingen te werken. Al zijn er meer vormen toe te passen. Dit is afhankelijk van wie jij bent en wat het beste lijkt te passen. De bedoeling is dat er door middel van IEMT nieuwe verbindingen gemaakt worden in de hersenen. In onze hersenen worden continu signalen doorgestuurd, waarbij informatie wordt overgedragen. In ons leven bouwen we een netwerk aan herinneringen en patronen op. Deze herinneringen en patronen liggen opgeslagen in verbindingen. Nu kan het zijn dat je nare gebeurtenissen hebt meegemaakt of door de jaren heen een bepaald beeld van jezelf ontwikkeld hebt. Hier kun je last van ondervinden. Door met oogbewegingen te werken, werken we rechtstreeks op de verbindingen. Hierdoor worden de herinneringen en patronen die we hadden minder belemmerend. Dit heeft er mee te maken dat de emotionele impact die het heeft eraf gehaald wordt.

Nu is het wel zo dat IEMT veel verder gaat dan enkel werken met oogbewegingen. Er zijn nog allerlei technieken ontwikkelt, die allemaal rechtstreeks werken op de verbindingen in de hersenen. Dit maakt dat het ook een eenvoudige techniek is. Want je hersenen weten welk ‘deel’ ze vandaag nodig hebben om bepaalde problematiek aan te pakken. Als dit voor jou nu nog te zwaar of teveel is, gaan de hersenen hier niet naartoe en halen ze deze informatie niet omhoog. Het bevindt zich namelijk allemaal in het onderbewuste. Dus je hoeft niet altijd een bepaald trauma opnieuw te doorlopen, om ervan verlost te worden. Het enige wat ik vraag, is om de emotie die erbij hoort (waar je aan wilt werken), op te roepen en deze vast te houden, terwijl je met jouw ogen mijn vingers volgt. Je hoeft ook geen woorden te hebben voor hetgeen je dwars zit. Laat het onbewuste gewoon lekker zijn werk doen. Dan raak jij vanzelf verlost van de vervelende obstakels.

Belangrijk om te weten is dat deze verandering enkel en alleen van binnenuit jouzelf komt. Ik voer de techniek uit, maar de verandering gebeurt in jou! Het is het natuurlijke proces in de hersenen en zijn verbindingen die deze verandering in werking stelt. Zelfs vastgeroeste patronen kunnen hiermee loskomen. Er ontstaat vrijheid om weer meer te gaan leven naar je verlangens.

Hoe kan IEMT mij helpen?

Uiteindelijk is ook dat heel simpel. Je raakt verlost van vervelende gevoelens en kunt met meer rust doorpakken in je leven. Wat bij alle mensen gebeurd is dat we ons hele leven allerlei zaken meemaken. De ene keer is dit leuk, de andere keer niet. Nu kan het zijn dat je door je gedachten te ‘bewerken’ minder last wil hebben van een gevoel wat je steeds voelt knagen. Je kan bijvoorbeeld tegen jezelf zeggen: ‘volgende keer beter’ of ‘ik ben goed genoeg’. Toch werkt dit niet direct door op ons gevoel. Het gevoel heeft meer tijd nodig om te ervaren dat het ook anders kan. Bij IEMT wordt een overeenstemming gebracht tussen gevoel en gedachten. Het ongeloof wat het gevoel eerst nog ervaart, kan met IEMT doorbroken worden. Gewoon door letterlijk te voelen: ‘wat gebeurt er nu op dit moment, als ik weer in die situatie zit’. Dan kom je erachter dat het oude – vervelende – vertrouwde gevoel er niet meer is!

Hoeveel IEMT-sessies zijn er nodig?

Ieder onderwerp wat aangepakt wordt, werken we zoveel mogelijk direct door. Dat wil zeggen dat er na één sessie al verandering te merken is. Toch kan het ook zijn dat er meer zaken naar boven komen. Direct tijdens de IEMT-sessie of in de loop van de dag of week na de sessie. Hier kan dan op doorgewerkt worden. Omdat het allemaal maatwerk is, is moeilijk te zeggen hoeveel IEMT-sessies werkelijk nodig zijn. Dat is afhankelijk van wat we allemaal tegenkomen en hoe iemand hiermee verder wil. Er kunnen gelukkig geen gekke dingen gebeuren, maar een sessie kan soms wel enigszins een uitwerking hebben. Tijdens en na de sessie praten we hierover, zodat altijd duidelijk is wat er gebeurd en wat de bedoeling is. Het voornaamste is, dat je in een korte tijd af kunt komen van vervelende gevoelens, je situaties anders kunt gaan ervaren en je je vooral rustiger voelt!

IEMT is geen wondermiddel voor alles en iedereen. Om erachter te komen wat IEMT voor jou kan betekenen, onderzoeken we eerst met een mild onderwerp welke impact IEMT bij jou heeft. Dan kun je ook direct wennen aan de techniek en alles wat daarom heen hangt.

Wil je meer weten over IEMT of heb je interesse in een IEMT-sessie? Neem dan vrijblijvend contact met mij op!