Rust in je hoofd klinkt veel makkelijker dan het voor sommigen lijkt. Toch wil ik er hier eens wat meer bij stil staan in de hoop dat je er verder mee kunt en op een andere manier tegen dingen aan kunt kijken. Ik zet op een rijtje waardoor het komt dat er géén rust in je hoofd is. Daarnaast zal ik aangeven wat de gevolgen kunnen zijn van onrust in je hoofd. Ook geef ik je tips hoe je hiermee om kunt gaan.
Waardoor ontstaat onrust in je hoofd?
Op zich is dit niet zo’n moeilijke vraag. Tegenwoordig gaat de maatschappij zo hard en wordt er veel van mensen gevraagd. Je kunt iedere keer opnieuw weer worden opgeschrikt door een melding op je telefoon. Je hoofd stilzetten valt niet mee in de drukte van tegenwoordig. De hele dag door gebeuren er dingen. Hierbij komen er automatisch gedachten in je op; daar kun je niet omheen. Samen met deze gedachten ervaren we een bepaald gevoel; ook dat kun je niet tegenhouden. Die eerste gedachte en dat eerste gevoel gebeuren gewoon, zo zitten we nu eenmaal in elkaar. Het gaat er alleen om wat je doet met die stroom aan gedachtes en gevoelens!
Nu heeft dat vaak ook te maken met hoe jij gewend bent met zaken om te gaan. Dit komt voort uit je opvoeding, je opleiding, je omgeving en je vrienden. Daar pik je overal iets van mee; dat maakt ook of je sneller naar de zon kijkt of naar de regen. Evolutionair gezien is het zo dat wij eerder geneigd zijn te kijken naar de dingen die niet goed gegaan zijn. Die maken meer impact op ons en dat blijft ons beter bij. De goede of de positieve dingen zien we misschien wel, maar ze voelen vaak meer als ‘normaal’. We schenken er weinig aandacht aan. Er zijn natuurlijk wel mensen bij wie dit automatisch wel gebeurt, maar vaak is het wel zo dat zij zich daar in hebben getraind. Dat gaat niet zomaar.
In gedachten verzonken
Daarnaast is het ook zo dat er allerlei omstandigheden kunnen zijn, waardoor je maar niet uit je gedachten kunt komen. Je blijft maar malen over die opdracht van je werk. Je denkt steeds terug aan die opmerking van je vriendin. Je komt er maar niet uit wat ze daarmee bedoelde.
Misschien heb je onenigheid met de buren of heb je een verkoop misgelopen. Het kan zijn dat het zó ontzettend druk is op je werk dat je dit niet van je af kunt zetten. Het zijn allemaal dingen die gebeuren. Dat hebben we zelf niet helemaal in de hand; jij kunt er immers niets aan doen dat de buurman tegen je auto aan is gereden. Ook kun je niet tegenhouden dat je kind ziek geworden is net nu je die belangrijke deadline van je werk hebt.
Wat voor gevolgen heeft dit?
Wat je mogelijk al ervaart is dat je hoofd nooit stil staat. Je denkt ergens aan en er komt steeds meer bij. Het houdt maar niet op. Op zich logisch, want je kunt het verhaal maken zoals jij zelf wilt. Het is jóuw verhaal in jóuw hoofd; niemand die het hoort en die je zal corrigeren. Er kan zelfs een soort discussie ontstaan in je hoofd!
Je kunt je wel voorstellen dat dit geen goede uitwerking heeft op je nachtrust. Wanneer je hoofd niet stil staat, zal de nacht ook onrustig verlopen. Alleen al door de energie die je overdag al verbruikt door al dat malen in je hoofd, zal een onrustige nacht niet meewerken aan het fitte gezondheid. Je zult merken dat je weinig energie overhoudt; je voelt je moe. Mogelijk ontstaan hierdoor ook lichamelijke klachten als hoofdpijn en rugpijn.
Daardoor kan het zijn dat je je minder goed kunt concentreren en dat je meer gaat uitstellen. Het lukt steeds moeilijker om ergens aan te beginnen. Van het een komt vaak het ander, het is een vicieuze cirkel. Ik word al moe als ik eraan denk!
Wat kun je hier nu mee doen?
Jij bent niet verantwoordelijk voor alles wat er in jouw hoofd gebeurt. Een deel heb je niet zelf in de hand. Daar hoef je dan verder ook niet bij stil te blijven staan als in de zin van zorgen maken wat er wel of niet is gebeurd. Dat heeft weinig zin. Het is gebeurd. Steek je energie liever in hoe je het kunt oplossen of hoe je ermee om kunt gaan.
Duik er maar eens dieper in. Zijn het allemaal vragen of overdenkingen waar jíj antwoord op kunt geven? Nee, meestal niet. Meestal zijn er ook zaken bij die je beter bij iemand kunt navragen.
(Praktische) tips op een rijtje
We hebben allemaal een bepaalde manier van kijken. De kunst is om meer te kijken naar wat goed ging, wat leuk was of waar je dankbaar voor bent. Iedere keer dat je toch weer aan iets negatiefs of vervelends denkt, is het nodig om er zeker drie positieve dingen tegenover te zetten. Blijf er zeker 20 seconden bij stil staan; zo lang heeft ons brein nodig om het vast te kunnen houden zodat het beter kan inwerken. Hier wat handige tips daarbij!
- Heb jij hetgeen je bezig houdt in de hand? Kun jij het veranderen? Nee? Laat het dan los.
- Kun jij antwoord geven op je vraag? Nee? Stel de vraag dan aan een ander.
- Breng je aandacht naar het nu. Wat hoor je? Wat ruik je? Wat zie je? Wat voel je?
- Schrijf op wat je bezighoudt: dit helpt om het uit je hoofd te halen.
- Beweeg! Het is bewezen dat je beter je hoofd leeg kan maken door je aandacht te verleggen
- Doe ademhalingsoefeningen. Je kunt deze vinden op internet, bijvoorbeeld YouTube.
- Ruim je omgeving op. Heb je alles wat in je kamer staat echt nodig? Heb je al die apps op je telefoon of je bureaublad nodig?
- Accepteer dat niet alles even gemakkelijk gaat. Het hoort erbij dat het soms even moeilijk is.
- Richt je meer op wat je wél kunt doen, zodat je dag prettiger verloopt.
- Los op wat er op te lossen valt! Bel die vriendin om te praten over wat ze laatst zei en wat ze daar precies mee bedoelde.
Er zijn nog wel meer tips te bedenken, maar voor vandaag is dit wel genoeg. Het is al heel wat om hieraan te voldoen. Succes!