Vaak hoor ik mensen zeggen dat hun hoofd zo vol zit. Of dat ze hun lijf niet meer vooruit gesleept krijgen omdat het zo zwaar voelt allemaal. In deze blog wil ik aangeven wat kan helpen bij het opruimen van je innerlijk. Want zoals het helpt om je omgeving opgeruimd te houden, helpt het ook als je innerlijk opruimt.
Wat ruim je dan allemaal op?
Je kunt je voorstellen dat als je niet lekker in je vel zit en je veel piekert, je hier best iets mee zou willen doen. Je wil dan je minder druk hoeven maken en meer genieten van de momenten van de dag. Toch is het ook belangrijk om je lichaam hierin niet te vergeten. Dit heeft zeker ook invloed op je denken en hoe je in je vel zit. Wanneer je het goed aan wilt pakken is het nodig om aan alle vlakken aandacht te besteden. Ik bedoel hiermee lichaam, emotioneel, psychisch en spiritueel.
Aandacht voor je lichaam
Als je je lekker wilt voelen is aandacht voor je lichaam erg belangrijk. Je kunt dit niet overslaan. Als je je moe voelt of je hebt fysieke klachten, dan kan hier een psychische oorzaak aan ten grondslag liggen. Daarom is aandacht hiervoor zeker zo belangrijk!
Eigenlijk is het heel simpel. Als je gezonde voeding nuttigt krijg je de juiste voedingsstoffen binnen. Deze helpen je fitter en vitaler te voelen. Als je blijft bewegen door te sporten, of gewoon vaker de fiets te pakken, blijft je lijf soepeler. Als je jezelf goed verzorgt doet dit iets met jezelf maar ook met anderen. Want je zult je er wel iets bij voor kunnen stellen hoe jouw omgeving het zal ervaren als je jezelf níet verzorgt…
Omgaan met emoties
Hoe zit het bij jou? Hoe ga jij om met emoties? Zitten ze je in de weg of mogen ze er zijn? Emoties zijn niet altijd even prettig. Toch horen ook onprettige emoties bij het leven. Weg stoppen of net doen dat ze er niet zijn, werkt niet. Ze blijven bestaan. Vaak zul je merken dat het probleem alleen maar groter wordt. Hoe meer je iets wegstopt, hoe verder het zich stilletjes uitbreidt.
Denk bijvoorbeeld aan iemand die het lastig vindt om alleen naar een feestje te gaan. Hij kan, om dit te voorkomen, niet gaan. Op dat moment voelt het goed, maar hij denkt niet aan de mensen die hij zo misgelopen is. Na verloop van tijd zullen die ook steeds minder contact zoeken. Uiteindelijk heeft hij helemaal niemand meer waar hij op terug kan vallen. Het probleem is alleen maar groter geworden…
Het nadeel is dat je zelf niet altijd goed in de gaten hebt hoe dit gebeurt. Je kiest steeds voor het goede gevoel op dát moment zonder er verder bij stil te staan. Het is belangrijk om eens goed te kijken naar hoe jij omgaat met emoties! Stel jezelf daarom eens de volgende vragen:
• Mogen mijn emoties er zijn? Of stop ik ze weg?
• Praat ik over mijn emoties?
• Geef ik aan mezelf toe als ik iets lastig vind? Of wijs ik eerder naar anderen?
Psychisch
Je hoofd zit vol met allerlei gedachten. Deze worden na verloop van tijd opgeslagen als overtuigingen. Deze vorm je door hetgeen je ziet gebeuren om je heen en de verhalen die je er zelf van maakt. Als kind zijn je hersenen nog niet zover ontwikkeld dat je alles kunt overzien. Wat je ouders doen, wat de juffen en meesters op school doen, wat je leeftijdsgenoten doen, neem je als ‘normaal’ aan terwijl dit zeker niet altijd zo hoeft te zijn! Soms kom je daar in de loop der jaren achter, soms niet; het zit immers zo in je systeem zit dat het niet altijd opvalt. Of het raakt een gevoelige snaar waardoor je jezelf ervoor afsluit. Dit is jouw overlevingsstrategie, jouw nieuwe ‘normaal’.
Daarnaast maken we zelf verhalen van alles wat we meemaken. Dit kan een stuk ingefluisterd zijn of op basis van hoe jij jouw omgeving en reactiepatronen interpreteert (‘ik haal een onvoldoende, dus ik ben niet goed in rekenen’). Vaak bouwt dit op en geloof je er steeds meer zelf in. Dit kan zowel over jezelf gaan als over anderen. Het kan ook zijn dat je denkt dat anderen jou niet mogen of dat ze jouw prestaties of gedrag nooit goed genoeg vinden.
Spiritueel
Als ik het hier over spiritueel heb, bedoel ik het oppikken van (en reageren op) prikkels. Sommige mensen zijn hier heel gevoelig voor. Dit zal voor de een erger zijn dan voor de ander. Toch hebben we hier allemaal in bepaalde mate last van. Stel, iemand in je omgeving is boos. Hoe reageer jij dan?
Vaak zie je dat jouw emotie dan ook omslaat. Je neemt de boosheid als het ware over. Iemand kan ook emoties overnemen van problemen over de hele wereld, bijvoorbeeld na het zien van een documentaire met een zwaar onderwerp, of wanneer het journaal weer vertelt over de zoveelste oorlog. Ook hier gaat het er vooral om hoe bewust je je hiervan bent. Wanneer je het allemaal laat gebeuren kun je hier last van hebben zonder dat je weet waar het precies vandaan komt. Ondertussen laat je dit wel jouw gedrag beïnvloeden. Dat kan anders uitpakken dan je misschien zou willen!
Al deze vier factoren kunnen invloed hebben op wat er zich in jouw bovenkamer afspeelt zonder dat je je daar bewust van bent. Ga voor jezelf eens na hoe vol jouw hoofd zit. In de inspiratiemail ga ik hier nog iets dieper op in.