Hoe je reageert op situaties of dingen in je omgeving, is altijd afhankelijk van hoe je denkt en hoe je je op dat moment voelt. Dit heb je niet in de hand. Je (eerste) gedachten ploppen gewoon op en je gevoel (lichaam) reageert ook ‘vanuit het niets’. En dat uit het niets is natuurlijk niet waar. Het wil alleen zeggen dat gevoelens ineens opkomen, zonder dat je dit tegen kunt houden.
Deze reacties komen altijd vanuit situaties die we eerder meegemaakt hebben en dingen die we meegekregen hebben vanuit onze omgeving. Alles laat zijn sporen na in ons brein. Hier hoeven en kúnnen we niets aan doen. Wat we wél kunnen doen, is kijken hoe we daarmee om kunnen gaan!
Iedereen heeft zo zijn methode van reageren. Zoals we vaak reageren op het ene, doen we dit ook op het andere. De rode draad is vaak terug te vinden.
Hoe reageer jij?
Verschillende manieren
Ben jij iemand die ’s morgens maar niet op kan staan en het liefst één of een paar keer blijft snoozen? Dat is een vorm van uitstellen. Je wilt niet nu uit je bed, maar een half uur later. Het kan nog wel even… Als je verder kijkt zal je ontdekken dat je vaker van het uitstellen bent!
En als het een keer tegen zit? Hoe reageer jij dan? Steek je de kop in het zand en ga je snel door? Bijvoorbeeld door je op het werk te storten? Of datgene wat tegenzat te vermijden? Als het niet één keer tegenzit maar echt een situatie wat voorgevallen is, zoals een overlijden of een ziekte, dan zal de reactie duidelijker zijn. Voor anderen… Want zelf zie je dit dikwijls niet. Of wil je het niet zien. Dat is logisch, want nare gevoelens die hier meestal mee gepaard gaan zijn niet fijn.
Helpt het?
Zijn nare gevoelens er echt niet als je er niet over praat? Ben eens eerlijk tegen jezelf! Want de gebeurtenis kun je niet wissen. Het is gebeurd, je moet het ermee doen. Is het leuk? NEE! Kun je het veranderen? NEE! Je kunt dus beter kijken naar wat je ermee doet, dan net doen dat het niet bestaat… Je onderbewuste weet dat het er nog is. Je lijdt, terwijl je net doet of het er niet is. Zit je eens een moment stil, dan komen de nare gevoelens weer meer naar de voorgrond. Dus hop, aan de slag! Daarmee creëer je er misschien wel een probleem bij. Want blijven werken of negeren maakt de situatie niet gemakkelijker. Het maakt juist moeilijker. Je raakt bijvoorbeeld overwerkt. Of mensen weten niet goed meer wat ze aan je hebben, omdat je antwoorden vermijdt. Je kunt je steeds moeilijker concentreren. Enzovoort. Soms zelfs met grote gevolgen: het verlies van vrienden, je baan, je plezier…
Dat wil je niet
Ondanks dat er misschien voor je gevoel niets aan de hand is, ga dan nu toch eens na hoe jij reageert op verschillende situaties. Welk gevoel heb je hierbij? Of welke gedachten? Het is niet altijd direct duidelijk. Als je er meer mee bezig bent, zal het iets duidelijker voor je worden.
Om het voor jezelf helder te maken, kun je de volgende vragen beantwoorden. Neem pen en papier en schrijf het voor jezelf op. De antwoorden hoeven echt niet lang te zijn. Als ze maar eerlijk zijn. Aan één woord heb je mogelijk al genoeg! Bij elke vraag geef ik je enkele voorbeelden, zodat je ziet wat de bedoeling is en misschien kom je voor jezelf op en idee.
Schrijf op om welke situatie het gaat.
Welke gedachten komen als eerste op?
Voorbeelden:
Ze moeten mij weer hebben.
Ik weet dat ik het sneller kan.
Welk gevoel geeft deze situatie je?
Voorbeelden:
Waardeloos.
Ik ben niet goed genoeg.
Hangt jouw reactie af aan de reactie van anderen?
Voorbeelden:
Ik heb wel/niet gekeken wat anderen deden.
Zo doe ik het toch altijd?
Wat is het directe effect van jouw reactie?
Voorbeelden:
Ik hoef nergens aan te denken, dus is fijn
Ik heb het gevoel dat ik iets kan
Wat is het effect voor jezelf na verloop van tijd?
Voorbeelden:
Ik raak uitgeput
Ik merk dat ik niet meer kan genieten
Degenen die mijn inspiratiemail ontvangen krijgen tips toegestuurd hoe je het ook anders kunt doen.