De herfst en winter doen hun aantrede. Dat gaat gepaard met regenbuien en vallende bladeren. Ook is het steeds vroeger donker. Dat maakt dat veel mensen hier somber van worden. Zij laten zich beïnvloeden door het licht en het weer. Kun je daar echt somber van worden en wat doe je ertegen? Ik wil je hier een paar tips mee geven hoe je het ook anders kunt bekijken.

Tips voor de winter

De zomer is net voorbij, al wordt veel gezegd dat de zon zich deze zomer maar weinig heeft laten zien. Ik merk dat ik dit toch anders ervaren heb. Er zijn best veel momenten geweest dat ik in de tuin hebben kunnen zitten. Daarnaast zijn we in de vakantie ook naar de zon gegaan.

Ik kan van ieder seizoen genieten. Voor mij heeft ieder seizoen zijn eigen charmes. In de zomer schijnt lekker de zon. In de herfst raken we gewend aan meer weer en wind, maar worden de kleuren van de bladeren erg mooi. In de winter zijn er feestdagen; lekker bij de kachel en lekkere recepten bereiden. In de lente komt alles weer tot bloei en kijken we uit naar de zomer. Je kunt overal wel iets van maken, dat zie je wel! Om jou dat ook voor elkaar te laten krijgen, geef ik je wat tips.

Tip 1: geniet van ieder seizoen

Wij hebben in Nederland te maken met wisselvallig weer, want je kunt niet zeggen dat het bijvoorbeeld in de zomer alleen zonnig is en in de winter alleen koud. Het loopt een beetje door elkaar. Toch wil ik hier onderscheid maken tussen de verschillende seizoenen. Ik doe dit zodat je gerichter kunt kijken wat je kunt doen per seizoen.

Begin met het omschrijven wat elk seizoen voor jou is: in de zomer schijnt de zon, in de herfst vallen de bladeren. Trek dat voor jezelf uit elkaar en beschrijf per seizoen wat het voor jou is, wat het voor jou betekent. Als je het terugleest, is er dan samenhang in te zien? Heb jij standaard associaties of ervaar je sommige dingen ook anders? Alles is goed! Het maakt niet uit wat je opgeschreven hebt.

Wanneer je dit gedaan hebt, kijk je vervolgens wat je leuk vindt aan dat seizoen. Wat kun je allemaal doen, wat zie je allemaal? Als je een voorbeeld wilt, kun je hier mijn lijstje vinden.

Tip 2: bepaal hoe jíj de winter door wilt komen

In de winterperiode is het donkerder en guur. Je komt minder buiten en hebt minder zin om dingen te doen. Pak er dan toch eens je lijstje van hierboven bij. Wat vind jij mooi aan de winter? Welke activiteiten heb je allemaal bedacht? Kijk wat je wilt en kunt doen en plan dit in!

De winter is ook een periode van naar binnen keren. Dit gebeurt letterlijk doordat de meeste mensen meer binnenshuis doorbrengen, maar dit kan ook meer naar binnen in je lijf zijn. Neem af en toe tijd voor jezelf en sta stil bij hoe het met je gaat. Beoefen yoga, mediteer, of geniet gewoon van de stilte. Als je dit lastig vindt, kun je dit met audio- of video-begeleiding doen.

Zo kun je ook eens kijken welke hobby’s je eerder had. Misschien kun je die nu weer oppakken. Je kunt je ook meer gaan verdiepen in wat je nog wilt leren. Misschien heb je daar in deze periode meer tijd voor. Maak er anders tijd voor vrij. Soms hoeft dit helemaal niet veel of lang te zijn om er wel voldoening uit te halen.

Tip 3: ga de natuur in!

Doordat het meer donker en guur is, kiezen veel mensen eerder voor activiteiten binnenshuis. Toch is de natuur in gaan in deze periode ook heel waardevol. Er zijn prachtige bloemen, paddenstoelen en gekleurde bladeren te zien. Ook kun je in de winter andere dieren spotten. Het enige wat je hoeft te doen, is jezelf goed aankleden. Daarna kun je extra genieten van een lekkere warme kachel, chocomel, of een warm bad.

Van allerlei dingen in de natuur kun je erg leuke dingen maken. Denk maar aan de kerststukjes, of een bewerkte pompoen met Halloween. Er genoeg dingen te vinden op internet om na te maken. Leuk voor jezelf, je kinderen (als je deze hebt) of voor de oudere mensen om je heen. Zo maak je andere mensen blij!

Zeker omdat de winter een donkere periode is, is naar buiten gaan altijd een goede optie. Je krijgt meer daglicht en de frisheid is goed voor je. Door te bewegen, blijf je fit. Als je daarnaast ook nog voor gezonde voeding en voldoende slaap zorgt, is het helemaal perfect!

Tip 4: zorg voor anderen als dat nodig is

Doordat het in de winter slechter weer is en soms ook glad kun je niet altijd doen wat je in de zomer nog wel deed. Kijk om je heen of er mensen zijn die mogelijk hulp nodig hebben, zoals met boodschappen halen. Of, als er sneeuw gevallen is, de stoep sneeuwvrij maken en strooien zodat het niet glad wordt. Hiermee heb je ook contact met andere mensen, wat fijn is voor jou en voor de ander. Zo ga je ook meteen vereenzaming in je buurt tegen.

Hoe kijk jij tegen de winter aan? En heb jij wellicht nog tips voor anderen? Deel ze dan met mij!